Patria (Patria Finance)
Auto Moto  |  17.12.2023 08:08:00

Dostanou se ceny elektromobilů už brzy pod ceny běžných vozů?

Ředitel společnosti Stifel Stephen Gengaro se domnívá, že krátkodobě může americký trh s elektromobily čelit určitým překážkám, ale dlouhodobě by měl pomoci rostoucí počet modelů na trhu a také vládní investice do infrastruktury. Expert hovořil rovněž o atraktivitě akcií společností Rivian a Lucid, u první má doporučení k nákupu, u druhé neutrální (viz první část rozhovoru v odkazech pod článkem). Ve druhé části hovořil o Lucidu a důvodech, proč u něj má doporučení neutrální. WSJ pak ukazuje výsledky studie, která predikuje další vývoj absolutních i relativních cen elektromobilů na hlavních světových trzích.

Lucid má podle experta výborný model SUV Gravity. Ten by měl vést k růstu jeho tržeb, ale „kapitál bude pravděpodobně potřebovat dříve než Rivian, a to je jeden z důvodů, proč tu jsme opatrnější,“ dodal Gengaro. Levnější model, který by byl dostupný pro více zájemců, je podle něj u Lucidu otázkou několika let. A zmínil i to, že tato společnost je částečně vlastněna i Saúdským investičním fondem a má z této země i objednávku. Podle Gengara „takový velmi bohatý akcionář“ může pomoci také s financováním dalšího potřebného kapitálu.

WSJ píše o nové studii od EEIST. Ta zahrnuje následující odhady a predikce, které porovnávají evropské, americké, indické a čínské ceny vozů se spalovacími motory a elektromobilů. Podle grafů se nyní průměrné ceny první skupiny v Číně pohybují kolem 25 tisíců dolarů a ceny elektromobilů se již dostaly mírně pod tuto hranici. S tím, že by měly dále klesat a někdy v roce 2027 se dostat pod 20 tisíc dolarů (podle popisku grafu jde přitom o ceny zahrnující jak cenu kupní, tak náklady provozu).

jjj
Zdroj: X, WSJ

Podle grafu jsou ceny vozů se spalovacími motory zdaleka nejvyšší v Evropě, to samé pak platí o elektromobilech. I zde se ale podle grafu v průměru dostaly blízko sebe a pokles cen elektromobilů by měl dál pokračovat. S mírným zpožděním by se měly křivky protnout i v USA. V roce 2030 by pak měly být nejlevnější elektromobily v Indii, kde by jejich průměrná cena měla dosahovat méně než 15 tisíc dolarů.

WSJ také porovnává historický vývoj nákladů různých technologií pro uskladnění energie, a to v závislosti na růstu kapacit. U většiny lze pozorovat pokles nákladů doprovázející rostoucí objem kapacit. Jak k tomu na X dodává investor z fondu rizikového kapitálu Steve Jurvetson, tento pokles nákladů obvykle dosahuje asi 20 % pokaždé, když se kapacity zdvojnásobí. U Li-Ion je ale zatím tento pokles strmější.

Zdroj: Yahoo Finance, WSJ, X

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

29.12. 11:11  Auto na baterky (Tomasso)
29.12. 10:23  Auto na baterky (Honza)
29.12. 09:57  Ceny (Tomasso)
29.12. 09:56  Auto na baterky (Tomasso)
17.12. 20:01  Ceny (Pavel Hančík)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688