Patria (Patria Finance)
Auto Moto  |  16.12.2023 08:04:00

Evoluční posun k elektromobilům a atraktivita Rivianu a Lucidu - Víkendář (video)

Yahoo Finance tvrdí, že ve Spojených státech se mohou objevovat známky chladnoucího zájmu o elektromobily. Ředitel společnosti Stifel Stephen Gengaro následně uvedl, že v Číně a Evropě „je adopce elektromobilů na 25 %, v USA kolem 7 – 8 %.“ Většímu posunu k elektromobilům pak podle experta brání stále stejné hlavní faktory. Tedy vyšší cena těchto vozů a obavy z nedostatečného dojezdu spolu s nízkým počtem nabíjecích stanic.

Gengaro se domnívá, že automobilky budou na trh přivádět řadu nových modelů a s tím se i do elektromobilů nižších cenových kategorií budou dostávat technologie původně používané jen v luxusnějších vozech. S tím by mělo dojít i k dalšímu poklesu cen „k úrovním, které si již běžní Američané mohou dovolit.“ U infrastruktury je pak důležité, že se nyní rozjíždí vládní program v rozsahu 7,5 miliardy dolarů, který se týká právě potřebné infrastruktury.

„Jde o evoluci, změny neproběhnou skokově, ale během příštích let by měly pomoci k většímu rozšíření elektromobilů,“ míní expert. K tomu zmínil, že i na prodeje těchto vozů nyní doléhají vyšší sazby. Proti tomu může ale působit jednak vládní podpora a také dochází ke snižování cen. Existuje nějaká korelace mezi cenami paliv a zájmem o elektromobily? A může kvůli ní a klesajícím cenám paliv momentálně docházet k ochlazení poptávky po elektromobilech?

Gengaro na tyto otázky odpověděl, že firemní klientela se určitě zajímá o celkové náklady pořízení a provozu vozů, do kterých vstupují i náklady na palivo. U domácností ale podle něj hraje roli zejména samotná pořizovací cena vozů a případné splátky úvěru. I ony tak mohou realizovat výrazné úspory na straně paliv, pokud si koupí elektromobil. Ty ovšem hodně závisí na značce a modelu vozu a také na ujeté vzdálenosti. A podle experta domácnosti celkově věnují této oblasti mnohem větší pozornost než firemní sektor.

Gengaro začal pokrývat akcie společnosti Rivian, má na nich doporučení k nákupu s cílovou cenou na 23 dolarech. Mezi hlavní důvody patří rostoucí povědomí o značce a její schopnost konkurovat Tesle. K tomu expert očekává pokles nákladů a zmiňuje i objednávku od Amazonu a spolupráci s touto společností. Rivianu by také měl výrazně pomoci model R2, který patří do nepopulárnějšího segmentu středně velkých SUV.

U společnosti Lucid má expert doporučení neutrální s cílovou cenou na 5 dolarech. Obecně pak o atraktivitě těchto firem uvažuje hlavně z hlediska toho, zda jejich produkt bude na trhu úspěšný a podaří se jim dosáhnout vyššího objemu výroby. Tedy takovému, který by odpovídal prvotním investicím do výzkumu, vývoje, ale i výrobních kapacit. Rivian by se pak podle Gengarových odhadů měl na úrovni hrubého zisku dostat do kladných čísel na konci roku 2024. Mimo jiné právě díky rostoucímu počtu prodaných vozů a také poklesu nákladů. Na konci 2026 by měl být kladný jeho provozní zisk EBITDA.

Zdroj: Yahoo Finance

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688