Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  15.12.2023 18:20:08

Šéf největší světové kryptoburzy Binance rezignoval! Přiznal se k praní špinavých peněz

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Šalamounská dohoda

Několikaleté vyšetřování největší světové kryptoburzy Binance je u konce. Pro mnohé však dopadlo nečekaným výsledkem. Changpeng Zhao, zakladatel a dosavadní šéf kryptoburzy, se pod tíhou důkazů přiznal k vzneseným obviněným a v rámci vyhnutí se vězení raději přistoupil na dohodu o vině a trestu. Součástí dohody je rezignace Zhaoa na všechny funkce, které v Binance zastával a pokuta 50 milionů dolarů. Trest se nevyhnul ani samotné kryptoburze, která je povinná zaplatit pokutu ve výši 4,3 miliard dolarů. Dle vyjádření amerických žalobců se jedná o jednu z největších firemních pokut v historii USA. V krátké době se tak jedná o další úspěch amerických žalobců, který přichází po nedávném odsouzení zakladatele FTX Sama Bankman-Frieda za podvod.

Někteří právní experti ale konstatují, že Changpeng Zhao z dohody vychází jako vítěz. Jeho jmění je časopisem Forbes odhadováno na 10,2 miliardy dolarů, takže pokuta 50 milionů dolarů by jeho majetek neměla vůbec ohrozit. A i když byl donucen rezignovat na všechny posty v Binance, jeho podíl mu zůstal. Otázkou tak jen zůstává, jestli Zhao bude odsouzen podmíněně, či nepodmíněně. Ministerstvo spravedlnosti, které vyjednalo dohodu s Komisí pro obchodování s komoditními futures (CFTC) a ministerstvem financí, požaduje pro Zhaoa trest 18 měsíců odnětí svobody, což je maximální trest navrhovaný podle federálních směrnic.

Výše pokuty nechává Binance manévrovací prostor

Zhao se narodil v Číně a ve 12 letech se s rodiči přestěhoval do Kanady, kde získal občanství. Aby prokuratura vůbec přiměla Zhaoa jakožto kanadského občana přicestovat do USA, musela zvažovat aspekty dohody. Potenciální výše trestu musí reflektovat i skutečnost, že se Zhao dobrovolně vydal americké justici. S ohledem na tento fakt a dosaženou dohodu tak je málo pravděpodobné, že by byl odsouzen k navrhovanému maximálnímu trestu. Je otázkou, jestli vůbec bude odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Navíc uzavřená dohoda je akceptovatelná i pro samotnou kryptoburzu Binance. Samotná společnost Binance tak dle dohody zaplatí v první tranši 2,51 miliardy dolarů a zbývajících 1,81 miliardy dolarů je povinna uhradit do 15 měsíců.

Odborníci se shodují v tom, že i když je pokuta navenek extrémně vysoká, není jejím účelem společnost finančně vysát. Uvádí, že uvalená pokuta je navržena tak, aby dala společnosti Binance šanci žít další den a zároveň odstranila Changpeng Zhaoa z vedení firmy. Jelikož si však Zhao zřejmě ponechá svůj podíl v Binance i do budoucna, nelze úplně vyloučit jeho pokračující vliv na společnost.

Nezvratné důkazy

Žalobcům se podařilo získat dostatek důkazů o tom, že Binance porušila americké zákony proti praní špinavých peněz a uvaleným sankcím na jednotlivé státy (např. Irán, Severní Korea), potažmo teroristické organizace jako Hamás, al-Kaida, či Islámský stát. Zjistili, že burza nenahlásila více než 100000 podezřelých transakcí s těmito státy a organizacemi. V rámci vyšetřování podezřelých transakcí navíc zjistili, že burza nikdy nenahlásila transakce s webovými stránkami věnovaným prodeji materiálů o sexuálním zneužívání dětí. Zároveň z jejich zjištění plyne, že se Binance stala jedním z největších příjemců výnosů z hackerských ransomwarových útoků. Podle generálního prokurátora, Merricka Garlanda, se společnost Binance navíc provinila tím, že předstírala, že výše zmíněné zákony dodržuje.

Changpeng Zhao není jediným obviněným

Kromě samotného Changpeng Zhaoa byl ze stejných zločinů CFTC obviněn i bývalý šéf pro dodržování předpisů společnosti Binance Samuel Lim. Ten měl již začátkem roku 2019 mít informace o tom, že palestinské teroristické hnutí Hamás provádí na platformě kryptoburzy nezákonné transakce. Interně to CFTC potvrdili jak vedoucí pracovníci, tak i řadoví zaměstnanci společnosti Binance. Lim měl dle těchto zjištění dokonce jednomu vedoucímu pracovníkovi vysvětlovat, že teroristé obvykle posílají malé částky, protože příliš velkými částkami by hned upozornili na praní špinavých peněz.

Nová éra bez Changpeng Zhaoa

Novým generálním ředitelem společnosti Binance se po odstoupivším Zhaoi stal Richard Teng, který byl doteď výkonným ředitelem. Binance svou odpovědnost nepopírá, ale označila ji za historické trestněprávní porušení předpisů, které umožní společnosti obrátit list. Nový generální ředitel se pak chce zaměřit na ujištění uživatelů, že si mohou zachovat důvěru ve finanční sílu, bezpečnost a ochranu společnosti.

I když dohoda o vině a trestu může vyvolávat obavy ohledně budoucnosti samotné kryptoburzy, tak Binance zatím zůstává na pozici největší burzy na světě. Bude na novém vedení společnosti, jak se s pochybnostmi vypořádá a rozptýlí případné obavy investorů a uživatelů. Odborníci pak dodávají, že přiznání viny generálního ředitele tak významné společnosti je vzácné. Odchod Changpeng Zhaoa, jedné z nejmocnějších postav v kryptografickém světě, může znamenat katarzi a novou éru celého odvětví.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

22.12. 22:27  praní špinavých peněz (Technotramp)
20.12. 20:18  praní špinavých peněz (Vědma)
20.12. 17:56  praní špinavých peněz (Technotramp)
20.12. 17:55  praní špinavých peněz (Technotramp)
20.12. 17:52  praní špinavých peněz (Technotramp)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688