Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  15.12.2023 16:08:04

Výroční změny indexu Nasdaq 100. Dnes na Wall Street quadruple witching

Dnes naposledy se bude index Nasdaq 100 obchodovat ve stávajícím složení. Obdobně jako třeba i u domácího indexu PX, dojde následně k obměně jeho báze. Zatímco u indexu PX dochází k pravidelné aktualizaci čtyřikrát ročně, u indexu Nasdaq 100 pouze jednou. Zdůraznit lze, že index zahrnuje sto největších nefinanční společností obchodovaných na burze Nasdaq. Vznikl v lednu 1985, kdy byl uveden na trh společně s indexem Nasdaq Financial-100. Tyto indexy slouží jako referenční hodnoty pro finanční produkty, jako jsou opce, futures a fondy.

Řada velkých institucionálních investorů má zkrátka své investice provázány právě s indexy, lze tak očekávat příslušnou úpravu portfolií. Zmínit lze například známý a na Wall Street investory hojně obchodovaný Invesco QQQ Trust (QQQ), jehož cílem je poskytovat výkonnost, která před odečtením nákladů na správu právě odpovídá výkonnosti indexu Nasda-100.

Po páteční seanci index Nasdaq 100 v rámci standartní obměny na základě pravidel opustí následujících 6 společností: Align Technology (ALGN), eBay (EBAY), Enphase Energy (ENPH), JD.com (JD), Lucid Group (LCID) a Zoom Video Communications (ZM).

Naopak do indexu se nově dostanou akcie: CDW Corporation (CDW), Coca-Cola Europacific Partners (CCEP), DoorDash (DASH), MongoDB (MDB), Roper Technologies (ROP) a Splunk (SPLK).

Díky aktuálnímu dokončení akvizice společnosti Seagen (SGEN), ze strany giganta Pfizer (PFE), dojde navíc také k vyřazení této zmiňované společnosti. Dle rozhodnutí burzy ji nahradí firma Take-Two Interactive Software (TTWO).

Doplnit lze, že při dnešní páteční seanci lze obecně očekávat nadprůměrnou likviditu, jelikož nastane tzv. quadruple witching. Tedy pravidelná čtvrtletní exspirace všech derivátových produktů. 

Nasdaq a letošní IPO

S blížícím se koncem roku lze zmínit letošní aktivitu na burze Nasdaq z hlediska primárních emisí (IPO), která dalo by se říci, nebyla nic moc. Nasdaq totiž přivítal 125 nových emisí, resp. z toho bylo 25 SPAC firem. V roce 2022 šlo přitom napočítat celkem 156 emisí. Rovněž z hlediska objemu transakci došlo meziročně k poklesu z 14,8 mld. USD na 13 mld. USD. Největším vstupem byla letos technologická Arm Holdings (ARM).

 

Burze Nasdaq se každopádně daří přetahovat emise na svůj „parket“. V porovnání s konkurencí je v tomto ohledu pátým rokem vítězem. Konkrétně na Nasdaq letos přešlo 26 firem (loni 29) s tržní kapitalizací v souhrnu 374 mld. USD. V posledně zmiňovaném pro burzu vůbec historický rekord. Zmínit možno letos firmy Linde, Cooper Companies či DoorDash. Jak přiblíženo výše, posledně uvedená platforma pro objednávání a rozvoz jídla se nově dostane do indexu Nasdaq 100.  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688