Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  15.12.2023 14:37:17

Jak investovat v roce 2024

S blížícím se koncem roku si většina investorů pokládá otázku: Jak investovat v roce 2024? Je to celkem logická úvaha, která vychází z naší snahy rekapitulovat uplynulé období a na základě jeho výsledků plánovat období následující.

Stejně to přeci děláme i se svým fyzickým stavem. Při hodnocení své povánoční váhy se díváme na následující rok s optimismem v očích a dáváme si řadu předsevzetí o tom, jak budeme v dalším roce cvičit, více se hýbat, dobře spát a zdravě jíst. Většina těchto předsevzetí skončí za pár dní v naprostém zapomnění. Na konci roku se pak trýzníme pohledem na váhu a dáváme si další předsevzetí, která už OPRAVDU myslíme vážně! :-D

Ani já to nemám jinak. Na konci loňského roku jsem si řekl, že bych chtěl shodit pár kilo. Dnes se uklidňuji tím, že jsem sice nic neshodil, ale alespoň nic nepřibral. Jenže to je jen falešné balamucení sebe sama, abych měl pocit, že jsem ten rok zbytečně neztratil.

Proč předsevzetí nefungují?

Hlavní problém, proč předsevzetí nefungují, vidím v jejich krátkozrakosti. Díváme se na uplynulých 12 měsíců a přemýšlíme o příštích 12 měsících. Je to sice lepší, než neudělat nic, ale v horizontu celého života je to strašně málo. Práce s vlastním zdravotním a fyzickým stavem je úkol na celý život, ne na jeden rok. Když si řekneme, jaký je náš ideální fyzický a zdravotní stav, ke kterému chceme dospět, může být příštích 12 měsíců pouze prvním krokem na této celoživotní cestě. Když bude krátkodobý cíl součástí něčeho většího, bude nám náhle dávat daleko větší smysl a i naše motivace k jeho plnění bude daleko vyšší.

Předsevzetí ve světě investic

I na investice je třeba nahlížet dlouhodobým pohledem, abyste minimalizovali rizika a dosáhli stabilního výkonu. Pokud budete své cíle a svou dlouhodobou strategii zcela ignorovat, může to vést k impulzivním rozhodnutím založeným na krátkodobých trendech, což může mít nepříznivý dopad na vaše investice. S našimi klienty vždy začínáme tím, že si stanovíme jejich dlouhodobé cíle a tomu přizpůsobíme investiční strategii, kterou se řídíme. Tím se minimalizuje vliv krátkodobých výkyvů na celkový výkon portfolia a přispívá to k dosažení stabilnějších a udržitelnějších výsledků.

9 pravidel pro správnou investiční strategii aneb jak investovat v roce 2024

  1. Definujte své cíle
    Stanovte si jasné a měřitelné finanční cíle pro své investice v dlouhodobém horizontu. Zvažte například plánovaný důchod, nákup nemovitosti nebo vzdělání dětí.
  2. Stanovte si investiční horizont
    Určete si, jak dlouho plánujete investovat. Dlouhodobý pohled vám umožní lépe zvládnout krátkodobé výkyvy na trhu.
  3. Rozložte riziko
    Diverzifikujte své portfolio tak, aby obsahovalo různé typy aktiv, což vám pomůže minimalizovat riziko spojené s jednotlivými investicemi.
  4. Pravidelně vyhodnocujte
    Periodicky posuzujte výkon svého portfolia a přizpůsobujte ho aktuálním podmínkám na trhu.
  5. Rebalancujte
    Rebalancujte pravidelně své portfolio, aby stále odpovídalo vašim cílům a investiční strategii.
  6. Nenechte se ovlivnit emocemi
    Ignorujte krátkodobé tržní výkyvy a nedovolte, aby vaše rozhodnutí byla ovlivněna momentálním sentimentem na trhu. Držte se své dlouhodobé strategie!
  7. Naplánujte si krizový fond
    Mějte dostatečnou hotovostní rezervu pro případ nečekaných výdajů nebo nepředvídatelných situací, abyste nemuseli prodávat investice za nevýhodných podmínek.
  8. Učte se neustále
    Investiční prostředí se mění, a proto je důležité se neustále vzdělávat. Sledujte novinky v oblasti financí a investic, přizpůsobujte své znalosti novým podmínkám.
  9. Zkoumejte investiční příležitosti
    Buďte otevřeni novým investičním možnostem, ale vždy je pečlivě zkoumejte a analyzujte. Držte se své strategie a cílů.

Nezapomeňte se také bavit

Život není jen o rozpočtové zodpovědnosti a plnění dlouhodobých cílů. Je třeba myslet i na to, že žijeme právě TEĎ a naše přítomnost je jediné, co můžeme skutečně ovlivnit. Nebuďte tedy asketičtí a neodpírejte si příliš z možnosti prožít svůj současný život naplno. Myslete při tvorbě rozpočtu vždy i na svůj „fond zábavy“. Vyčleňte si určitý objem prostředků a investujte je do věcí a zážitků, které vám a vašim nejbližším udělají radost hned.

 

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688