mpo.cz (MPO)
Internet a telefony  |  15.12.2023 00:00:00

Nařízení o datech zjednoduší přístup k datům a podpoří datovou ekonomiku

 

Lepší využívání informací z chytrých zařízení a ochrana menších firem. Nařízení o datech, na jehož přípravě se Česká republika podílela během českého předsednictví, od září 2025 přispěje k širšímu využívání dat v ekonomice.


„Rozšiřování chytrých digitálních technologií jako jsou telefony, hodinky či domácí spotřebiče, ale i výrobní a přepravní technika, vede k většímu množství generovaných dat. Nařízení o datech je revolučním předpisem, který přispěje k rozvoji inovativních řešení, pomůže zvýšit konkurenceschopnost našich firem a ochrání malé a střední podniky před zneužíváním silnějšího postavení držitelů dat,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Nařízení o datech, angl. Data Act, navazuje na Evropskou strategii pro data a doplňuje akt o správě dat (DGA). Cílem nařízení, jehož gestorem je Ministerstvo průmyslu a obchodu, je přispět k budování jednotného evropského digitálního trhu a spravedlivě fungující datové ekonomiky.

Česká republika se aktivně podílela na vyjednávání nařízení o datech v průběhu svého předsednictví v Radě Evropské unie a Ministerstvo průmyslu a obchodu organizovalo řadu on-line akcí k pravidlům, která nařízení o datech zavádí pro spotřebitele, stát a podniky,“ říká vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Petr Očko a dodává: „Toto nařízení má velký hospodářský potenciál a jsem přesvědčen, že významně přispěje k vytvoření evropského vnitřního trhu s daty a zejména k širokému využití potenciálu dat pro inovace.“

Nařízení o datech obsahuje opatření, která uživatele výrobků připojených k internetu opravňují k přístupu a využívání dat. Dále přináší ochranná opatření týkající se smluv o sdílení dat mezi podniky. Díky tomu nebude docházet ke zneužívání silnějšího postavení jejich držitelů. Nová pravidla na přístup k datům z připojených výrobků navíc berou v potaz potřeby malých a středních podniků. Malí výrobci jsou totiž od těchto povinností osvobozeni, zatímco střední podniky mají roční přechodné období pro přípravu.

Pro případ výjimečné potřeby způsobené např. živelnými událostmi nebo při provádění zákonného pověření, kdy požadovaná data nejsou dostupná jinými prostředky, umožňuje nařízení orgánům veřejného sektoru přístup k datům soukromého sektoru a jejich využití. I v tomto případě nařízení chrání malé podniky, kdy na tyto nedopadnou povinnosti pro zpřístupnění dat v případě výjimečné potřeby, která nebude vycházet přímo z krizové situace. V případě krizové situace poté malým podnikům zakládá nárok na kompenzaci za poskytnutí těchto dat.

V neposlední řadě nařízení o datech zavádí nová pravidla, která klientům využívajícím služby zpracování dat usnadní přechod mezi různými poskytovateli. Kromě toho obsahuje opatření pro lepší ochranu dat v Unii a také opatření pro vznik standardů usnadňujících sdílení a zpracování dat a pro inteligentní smlouvy.

Až na výjimky začne nařízení o datech platit od září 2025. Těmito výjimkami jsou o rok delší lhůta pro výrobce připojených výrobků, pokud jde o návrh jejich produktů způsobem umožňujícím uživatelům snadný přístup k datům. Smlouvy o sdílení dat mezi firmami uzavřené před zářím 2025 zůstanou i nadále v platnosti, případně se na ně nařízení o datech použije až od září 2027, a to v případě smluv uzavřených na dobu neurčitou nebo platných ještě 8 let po datu použitelnosti nařízení.

Další informace o nařízení o datech včetně samotného textu jsou dostupné v sekci Datová ekonomika: https://www.mpo.cz/cz/podnikani/digitalni-spolecnost/datova-ekonomika/.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688