Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  13.12.2023 22:22:00

Dvě tuny věcí přinesli návštěvníci nedělního swapu v Teplicích

Úspěšná výměna přebytečných věcí na lokálním swapu
 

 
 
V neděli 10. prosince se uskutečnila úspěšná výměna přebytečných věcí na lokálním swapu - výměnném festivalu, který se konal v Sokolovně v Teplicích. Účastníci speciálně pro výměnu během akce přinesli 2 tuny věcí. Celkem se akce zúčastnilo více než 220 lidí.

Dětské autosedačky, snowboardy, knihy, nábytek, oblečení a mnoho dalšího bylo možné najít na Swapu v Sokolovně. Kromě již tradičních zón s ženskými, pánskými a dětskými věcmi, stejně jako s domácími potřebami, se objevila i samostatná prodejní zóna. Návštěvníci mohli nejen vybrat něco z věcí přinesených na výměnu, ale také si koupit šperky a doplňky od místních značek Hillee a Ekodlak. Za prodej stylových kabelek zodpovídala Alena Gatialová, za chutnou a zdravou mikrozeleň - Zdravá sklizeň a za květiny a různé kytice z lokálně pěstovaných květin bez chemie - Zahrada pro radost - Květa Balgová. Kromě toho bylo na místě možné dát si svačinu a pochutnat na svařáku nebo kafíčku, stejně jako odevzdat domácí elektrospotřebiče k opravě. Pro děti organizátoři připravili nejen herní zónu, ale také kreativní koutek, kde si děti pod vedením babiček tvořili z nevyužitých věcí.

,,Už druhou akci po sobě pořádáme na území T. J. Sokol Trnovany a chceme jim velmi poděkovat za takovou možnost. Kromě toho velké díky všem, kdo nám pomáhají dělat akce, našim dobrovolníkům a návštěvníkům. V neděli na předvánoční Swap přišlo asi 220 lidí! Včetně pana Hynka Hanzy 1. náměstka primátora a senátora zastupujícího Teplice, se svojí přítelkyní Petrou Hessovou, kterých podpora je pro nás velice povzbuzující,” pověděla organizátorka swapů Michaela Klennerová. ,,Velmi nás těší, že lidé začali přinášet nejen oblečení, ale i velmi různorodé věci. Například na druhý Swap po sobě nám přinesli parohy zvířat, a ty velmi rychle našly nové majitele. Další akci plánujeme uspořádat v polovině února. Rádi uvidíme nejen již známé tváře, ale i nové swappery!"

Podle již ustálené tradice byla po skončení Swapu část zbývajících věcí předána různým charitativním organizacím, pro další doručení rodinám s dětmi, starším lidem a bezdomovcům. Výtěžek ze vstupného bude použit jako příspěvek na rekonstrukci chystaného akčního Re-use centra. To by se mělo otevřít právě v nevyužitých prostorách teplické Sokolovny.

Swap česky znamená výměna. Na swapu lidé nenakupují zboží za peníze - vyměňují tu své oblečení, obuv, doplňky, věci do domácnosti či dílny apod., za jiné věci z druhé ruky. Swapy nejenže pomáhají snižovat odpad, ale také posilují komunitní pouta a ulehčují život lidem, kteří mohou získat něco, co potřebují, aniž by museli utrácet peníze.

První Swap party proběhla v Teplicích v únoru 2019. Kromě těchto jednorázových akcí funguje stálý swapový sklad dětských věcí v Jankovcově ulici v Teplicích a online FB skupina Swap Teplice, která čítá přes 6200 fanoušků.

V červenci 2023 byl zaregistrovaný spolek Swap Teplice z. s. Jeho cílem je propojovat lidi i firmy, kteří mají přebytek nevyužitých věcí, s dalšími subjekty, které tyto přebytky mohou využít, posilovat princip cirkularity, udržitelného způsobu života a respektu k věcem a životnímu prostředí. Aktuálně Swap Teplice usiluje o otevření akčního Re-use centra pro Teplice a blízké okolí.
 
Zodpovídá: Bc. Adina Sedláková
Vytvořeno / změněno: 13.12.2023 / 13.12.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688