mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  14.12.2023 01:00:00

Spolupráce Česka a Polska při řešení nových výzev v oblasti hydrobiologie

Spolupráce Česka a Polska při řešení nových výzev v oblasti hydrobiologie

V rámci česko-polské přeshraniční spolupráce proběhlo letos v září 2023 expertní jednání zaměřené mimo jiné na kvalitu povrchových vod v souvislosti s důlní činností v OKD. Při něm proběhla diskuse také o přítomnosti řasy Prymnesium parvum (laicky zlatá řasa) a jejího vlivu na populace ryb ve vodních tocích. Polsko u této příležitosti vzneslo požadavek na provedení konkrétních rozborů.

Řasa Prymnesium parvum je původem mořský druh, který se přirozeně vyskytuje v poloslaných (brakických) vodách, nejblíže např. v Baltském moři. Samotná řasa pro vodní organismy škodlivá není, škodlivý je toxin zvaný prymnesin, který řasa produkuje. Ve vnitrozemí se přirozeně nevyskytuje, nicméně vhodné podmínky mohou nastat, pokud dojde ke zvýšení slanosti vodního toku. To se může stát např. v důsledku vypouštění zasolených důlních vod.

Protože je v Polsku výskyt této řasy prokázán právě v těchto vodách se zvýšenou salinitou, požádala polská delegace o provedení rozborů v oblasti, kde dochází k vypouštění důlních vod OKD do vodního toku (vodní plocha Kozinec). Možnou spojnicí pro přenos zlaté řasy do České republiky by se v takovém případě mohl stát přelet vodních ptáků právě z polských řek nebo Baltu.

Česká strana na jednání přislíbila provedení těchto rozborů, které se následně uskutečnily na podzim tohoto roku. Rozbory pro přítomnost zlaté řasy byly provedeny odbornými pracovníky státního podniku Povodí Odry. Vzhledem k tomu, že v České republice neexistuje žádné odborné pracoviště, které by se zabývalo testováním a analýzami prymnesinů ve vodách, byla oslovena Univerzita veterinární medicíny ve Vídni. Testování přítomnosti prymnesinů ve vodách je nové, neprobádané a složité, dosud ani není shoda mezi vědeckými pracovišti na vhodné metodice převodu výsledků z měření na skutečné koncentrace toxinu ve vodách.

Pro transparentnost bilaterální komunikace a k další spolupráci na monitoringu dnes Česká republika prostřednictvím Ministerstva životního prostředí předává Polsku zjištěné výsledky.

Oba rozbory se ukázaly jako pozitivní, tzn. že ve vodní ploše Kozinec byl prokázán výskyt zlaté řasy i souvisejícího toxinu. V obou případech se však jedná o bezpečné hodnoty.

Ohledně hodnot výskytu zlaté řasy jde o hodnoty srovnatelné se zastoupením jiných běžných druhů fytoplanktonu. V případě toxinů (prymnesinu) použitá metoda hmotnostní spektrometrie ukazuje zhruba desetkrát nižší hodnoty, než referenční (zjištěné na řece Odře ve Frankfurtu nad Odrou v roce 2022) a vlivem zjištěných hodnot by nemělo docházet k ohrožení ryb ani životního prostředí. Podle dohodnutého protokolu z expertního jednání bude nyní zřízena expertní česko-polská skupina, která se bude zabývat nastavením podoby monitoringu tak, aby byly dále hodnoty ve vodní ploše Kozinec sledovány a nadále nedocházelo k žádným škodám na životním prostředí.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

Spolupráce Česka a Polska při řešení nových výzev v oblasti hydrobiologie

14. 12. 2023

Spolupráce Česka a Polska při řešení nových výzev v oblasti hydrobiologie

V rámci česko-polské přeshraniční spolupráce proběhlo letos v září 2023 expertní jednání zaměřené mimo jiné na kvalitu povrchových vod v souvislosti s důlní činností v OKD. Při něm proběhla diskuse také o přítomnosti řasy Prymnesium parvum (laicky zlatá řasa) a jejího vlivu na populace ryb ve ...

Klimatická konference OSN se shodla na odchodu od fosilních paliv. COP28 navštívil také ministr Hladík

13. 12. 2023

Klimatická konference OSN se shodla na odchodu od fosilních paliv. COP28 navštívil také ministr Hladík

Ve středu ráno skončila 28. konference OSN o změně klimatu v Dubaji (COP28). Celkem 198 států světa se dohodlo na dalších opatřeních proti změnám klimatu, zejména vůbec poprvé se všechny zapojené země shodly na odchodu od využívání fosilních paliv. Dohodly se také na růstu celosvětového využívání ...

Bezmála půl miliardou korun podpoříme další rozvoj infrastruktury odpadového hospodářství. Nové výzvy z OPŽP míří na podporu třídění a dotřiďování odpadů i chemickou recyklaci odpadů

11. 12. 2023

Bezmála půl miliardou korun podpoříme další rozvoj infrastruktury odpadového hospodářství. Nové výzvy z OPŽP míří na podporu třídění a dotřiďování odpadů i chemickou recyklaci odpadů

V Česku se mohou rozjet další inovativní projekty zaměřené na třídění, dotřiďování odpadů a chemickou recyklaci odpadů díky vyhlášeným výzvám z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) s cílem přispět k udržitelnému oběhovému hospodářství a efektivnímu využívání zdrojů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688