Z regionů  |  14.12.2023 14:52:00

Žádost o dotaci na revitalizaci Mayerovy továrny město Dvůr Králové nad Labem znovu nepodá

Zastupitelé města Dvůr Králové nad Labem na svém prosincovém zasedání ikona souboruopět projednávali projekt revitalizace Mayerovy továrny. Tentokrát se diskutovalo na téma, zda město má nebo nemá znovu podat žádost o dotaci z Národního plánu obnovy do programu Brownfieldy, tentokrát na demolici a novou energeticky úspornou výstavbu. Aktuální výzva s upravenými podmínkami je vypsána s termínem podání žádostí do 22. prosince 2023. Zastupitelstvo zároveň vzalo na vědomí, že Státní fond životního prostředí ČR doporučil k financování projekt na odstranění ekologické zátěže v areálu Mayerovy továrny, který město podalo do výzvy „Opatření na odstranění rizik kontaminace ohrožující lidské zdraví, vodní zdroje nebo ekosystémy a rekultivace starých skládek“. Město Dvůr Králové nad Labem na tento projekt podalo žádost o dotaci ve výši 109 mil. .

Zastupitelé byli v rámci diskuze informováni o schůzce na Ministerstvu pro místní rozvoj, která se konala 6. listopadu 2023 a které se zúčastnil starosta Jan Jarolím, místostarostové Jan Helbich a Vítězslav Šturma a zastupitel Nasik Kiriakovský. Schůzka se týkala zejména vyjasnění důvodů, proč byla městu vyřazena letos na jaře podaná žádost o dotaci ve výši 377 mil. z Národního plánu obnovy. Zástupci města znovu seznámili náměstka ministerstva s tím, že při podání původní žádosti město postupovalo podle dostupných instrukcí zpracovatele a poskytovatele dotace, tedy, že postupovalo při podání žádosti o dotaci řádně.

Přestože byli zastupitelé následně ujištěni, že projekt, který zpracovala architektonická kancelář Grimm Architekti Žďár nad Sázavou, nyní splňuje podmínky nové výzvy, které byly upraveny na základě usnesení vlády, nakonec rozhodli, že město novou žádost nepodá. V rámci diskuze totiž převážila obava, že město Dvůr Králové nad Labem nebude schopné dodržet stanovený termín realizace dokončení stavby do konce roku 2025 a dofinancovat tuto část revitalizace bez výrazného omezení dalších investičních akcí.

Shoda však nadále panuje na potřebě intenzivního setkávání nad projektem Mayerovy továrny a co nejdříve rozhodnout o dalších krocích týkajících etapizace revitalizace areálu.

Zastupitelstvo zároveň vzalo na vědomí, že Státní fond životního prostředí ČR doporučil k financování projekt na odstranění ekologické zátěže v areálu Mayerovy továrny, který město podalo do výzvy „Opatření na odstranění rizik kontaminace ohrožující lidské zdraví, vodní zdroje nebo ekosystémy a rekultivace starých skládek“. Město Dvůr Králové nad Labem na tento projekt podalo žádost o dotaci ve výši 109 mil. .

Podrobnosti ze zasedání si můžete poslechnout na audiozáznamu k danému bodu: Audionahrávky zasedání ZM.

Usnesení ikona souboruZ/139/2023 - 7. Zastupitelstvo města Dvůr Králové nad Labem

Miroslava Kameníková


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688