Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
Z domova  |  14.12.2023 18:48:59

Výhled počasí do Vánoc: Pravděpodobně teplo

Ačkoliv je to ještě daleko a možnost na změnu ve výstupech modelů je vysoká, prozatím to vypadá, že bude až do Vánoc teplo. Sice se ve výšce nad zemí (kde se formuje charakter počasí v zimě) ochladí kolem 20. prosince, jenže u země to asi moc znát nebude. Momentálně se zdá, že mimo hory zimní počasí určitě nebude. A i tam to bude na hraně. Berte prosím takové informace s rezervou, počasí s vysokou mírou pravděpodobnosti se předpovídá jen na nejbližší tři dny. Delší období je vždy zahaleno nejistotou, natož 10 dní. 

Vypadá to, že se opakuje trend posledních zim. V listopadu se celkem ochladí a napadne největší sněhová pokrývka zimy. Pak už je zima mírná s výraznou oceánskou složkou, čili oblevami. A na konci zimy hrozí mrazy, ale v konečném důsledku se jich zase tak moc neobjeví. Jak to bude letos? Ještě uvidíme. V dalším období bude do střední Evropy proudit spíše teplý vzduch. Kolem úterý až středy se rozfouká velký vítr od západu, a právě ten sem požene oceánský vzduch. Kolem Vánoc pak přijde ochlazení, ale podle aktuálních výhledů zimu nepřinese. 

Ani rána nebudou moc mrazivá, určitě ne ve 2 metrech nad zemí. Problém ale vznikne u země, kde lehce mrznout bude, proto místy hrozí náledí. Mrazivější noci budou na východě republiky. Pro přírodu celkové teplo asi není moc dobrá varianta. Zimní odpočinek by byl vhodný. Co je naopak výborná varianta, tak se do krajiny vsakuje velké množství vody. Vypadá to, že klimatologům vychází očekávání, že zimy budou díky vyšším teplotám vlhčí, ale vysoká teplota logicky nebude držet sněhové srážky a sníh na zemi. Sněhová nadílka z předminulého týdne tak byla vzácná.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688