Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.12.2023 17:20:00

Trh práce je mimořádně monetárně odolný, finanční podmínky po krátkém utažení opět uvolňují

Akcie mají historicky různé reakce na vývoj na trhu práce. Může to být tím, že někdy investoři a spekulanti kladou větší důraz na další vývoj sazeb, někdy je sazby tolik nezajímají a pozornost směřuje hlavně k růstu. A záleží pak na tom, co trh práce zrovna říká o té, či oné proměnné. Dnes pohled právě na něj, spolu s finančními podmínkami.

1 . Sestup z utaženého vrcholu: Z následujícího obrázku vidíme, jak se v první polovině roku 2020 prudce utáhly finanční podmínky, pak nastoupil Fed a další centrální banky s mohutným monetárním uvolněním, které se projevilo obdobným způsobem i na finančních podmínkách. Obrat směrem nahoru k utahování podmínek přinesl v podstatě až posun v názoru na míru přechodnosti vysoké inflace. A tudíž i posun v monetární politice v roce 2022. V roce letošním podmínky z počáteční utaženosti trendově uvolňovaly, v posledních měsících je výrazně ovlivnila horská dráha na nominálních a reálných výnosech vládních dluhopisů. Z lokálního vrcholu tak opět uvolňují:

sous1
Zdroj: X

Z obrázku vidíme, že finanční podmínky jsou nyní na podobné úrovni, jako v průměru v první polovině letošního roku. A výrazně utaženější než v letech předchozích, ale zase ne tak restriktivní, jak by napovídaly reálné výnosy (do finančních podnik promlouvají ještě rizikové spready, kurz dolaru a akciový trh).

Celkově tedy nyní žádný extrém a s ohledem na vývoj inflace zřejmě ani žádný výrazný impuls pro monetární posun tím, či oním směrem. Pokud by tedy znatelně nepokračovalo současné uvolňování – pak by klesala motivace k poklesu sazeb (tj., nebylo by jej tolik třeba). Je přitom zajímavé, že trhy si udělaly téměř modlu ze sazeb, ale o finančních podmínkách se zdaleka tolik nehovoří. Přestože mohou ekonomiku reálně ovlivňovat mnohem více, než sazby Fedu.

2 . Trh práce monetárně odolný, inflace i přesto klesá: Americká centrální banka má dvojí mandát, necílí jen inflaci ale (i když bez formálního cíle) i trh práce. Z obrázku je zřejmé, že na rozdíl od inflace v druhém případě k žádné nepříjemné situaci nedošlo a nedochází. A i když bychom místo predikcí Fedu brali za bernou minci predikce Deutsche Bank, či medián z predikcí na Bloombergu, očekávaný růst nezaměstnanosti lze jen těžko považovat za nějaký šok na trhu práce:

sous2
Zdroj: X


Během monetárního utahování se docela často hovořilo o tom, jak moc bude muset nezaměstnanost vzrůst na to, aby se inflace přesvědčivě vydala k 2 %. Dovolím si tvrdit, že vývoj hodně překvapil – inflace výrazně klesá bez toho, aby trh práce výrazněji ochladl. Je tedy zatím monetárně odolný a ony predikce ukazují, že ani zpožděný efekt utahování se na něm neměl nijak šokově projevit. Souběžný pokles inflace pak pravděpodobně naznačuje, že ve hře jsou do nemalé míry ony mnohokrát skloňované nabídkové faktory, ale tentokrát je jejich efekt opačný (tj., inflaci snižují).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688