europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  13.12.2023 12:57:00

EP podpořil vytvoření evropského prostoru pro zdravotní data s cílem zlepšit přístup k datům a výzkumu

Nový evropský prostor pro zdravotní data by občanům umožnil kontrolovat jejich osobní zdravotní údaje a usnadnil by bezpečné sdílení pro výzkumné a altruistické (tj. neziskové) účely. Plenární zasedání přijalo usnesení, které bude sloužit jako mandát Parlamentu k jednání s Radou o konečné podobě právního předpisu 516 hlasy (95 bylo proti a 20 se zdrželo hlasování).

Lepší zdravotní péče s právy na přenositelnost

Právní předpis by dal pacientům právo na přístup k jejich osobním zdravotním údajům v různých systémech zdravotní péče v EU (tzv. primární využití) a umožnil by zdravotnickým pracovníkům přístup k údajům o jejich pacientech, a to výhradně na základě toho, co je nezbytné pro danou léčbu. Přístup by zahrnoval pacientské souhrny, elektronické recepty, lékařské snímky a laboratorní výsledky.

Každý členský stát by zřídil vnitrostátní službu přístupu ke zdravotním datům založenou na platformě MyHealth@EU. Právní předpis by rovněž stanovil pravidla pro kvalitu a bezpečnost údajů pro poskytovatele elektronických zdravotních záznamů v EU, na jejichž dodržování by dohlížely vnitrostátní orgány dozoru nad trhem.

Sdílení dat pro veřejný prospěch s ochrannými opatřeními

Evropský prostor pro zdravotní data by umožnil sdílení souhrnných zdravotních údajů, včetně údajů o patogenech, zdravotních nárocích a úhradách, genetických údajů a informací z registrů veřejného zdraví, z důvodů veřejného zájmu, včetně výzkumu, inovací, tvorby politik, vzdělávání a bezpečnosti pacientů (tzv. sekundární využití). Sdílení údajů za účelem reklamy nebo posuzování žádostí o pojištění bude zakázáno.

Posílená ochrana citlivých údajů

Poslanci chtějí, aby pacienti mohli více ovlivňovat způsob, jakým poskytovatelé zdravotní péče využívají jejich údaje. Navrhují právo odmítnout zpracování většiny svých zdravotních dat pro sekundární využití a požadují, aby byl pro sekundární využití některých citlivých údajů (např. genetických a genomických informací) povinný výslovný souhlas pacienta.

Parlament rovněž usiluje o rozšíření sekundárních způsobů využití, které mají být zakázány, například na trhu práce nebo pro finanční služby. Údaje sdílené pro výzkumné účely by měly vést k vývoji nových léků nebo jiných produktů či služeb zdravotní péče. Poslanci chtějí zajistit, aby všechny členské státy obdržely dostatečné finanční prostředky na ochranu sekundárního využití údajů a aby se zabránilo tomu, že údaje budou spadat pod práva duševního vlastnictví nebo budou představovat obchodní tajemství.

Prohlášení zpravodajů

Zpravodajka ve Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci Annalisa Tardino (ID, IT) uvedla: „Evropský prostor pro zdravotní data přispěje k poskytování nejmodernější zdravotní péče pacientům v celé EU. Do textu jsme zahrnuli významná posílení týkající se ochrany citlivých osobních údajů, nalezení rovnováhy mezi výměnou zdravotních údajů pro účely léčby a výzkumu zachraňujícího životy a ochranou soukromí našich občanů.“

Tomislav Sokol (EPP, HR), zpravodaj ve Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, řekl: „Evropský prostor pro zdravotní data představuje hlavní stavební kámen evropské zdravotní unie a milník v digitální transformaci EU. Jedná se o jeden z mála právních předpisů EU, kde vytváříme něco zcela nového na evropské úrovni. Posílí postavení občanů tím, že zlepší zdravotní péči na vnitrostátní i přeshraniční úrovni, a usnadní odpovědné sdílení zdravotních údajů - což podpoří výzkum a inovace.“

Ve středu 13. prosince od 14:00 vystoupí zpravodajové na tiskové konferenci ve Štrasburku. Přímý přenos a záznam je k dispozici zde.

Další postup

Parlament je nyní připraven zahájit jednání o konečné podobě právního předpisu s členskými státy, které k právnímu předpisu přijali svůj postoj 6. prosince.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688