Životní prostředí  |  13.12.2023 16:46:51

Copernicus: Kanada v letošním roce vyprodukovala 23 % celosvětových emisí uhlíku z lesních požárů

Animace průměrné denní optické hloubky organických látek v aerosolu CAMS při 550 nm v období od 1. května do 30. září 2023.

V roce 2023 mělo několik významných požárů, například v Kanadě, Řecku a dalších oblastech světa, dopad na kvalitu ovzduší a na obce v jejich blízkosti. Služba Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) sledovala emise vzniklé v důsledku těchto požárů a následné dopady znečištění atmosféry kouřem.

Bezprecedentní požáry v Kanadě

Požáry, které Kanadu postihly v roce 2023, způsobily v této zemi s velkým náskokem nejvyšší emise uhlíku v historii měření. Podle údajů GFASv1.2 se při požárech, které začaly vznikat na začátku května, uvolnilo téměř 480 megatun uhlíku, což je téměř pětinásobek průměru za posledních 20 let a představuje 23 % celkových celosvětových emisí uhlíku při požárech v roce 2023. Celkové roční odhadované emise z požárů (k 10. prosinci) činí 2100 megatun uhlíku. Tyto požáry v Britské Kolumbii, Albertě, Ontariu, Novém Skotsku, Severozápadních teritoriích a Quebecu byly pozoruhodné nejen z hlediska emisí uhlíku, ale také z hlediska jejich intenzity, přetrvávání a dopadu na místní komunity.

 

Celkové denní kumulativní emise uhlíku GFASv1.2 od 1. ledna (vpravo) pro Kanadu. Zdroj: ZDROJ: CAMS

Znečištění kouřem z lesních požárů v Kanadě vážně ovlivnilo kvalitu ovzduší nejen na místní úrovni, ale i v rozsáhlých částech Severní Ameriky a mimo ni, přičemž několik epizod dálkového přenosu kouře přes Atlantik vedlo k zamlžené obloze nad některými částmi Evropy.

Vedoucí vědecký pracovník společnosti CAMS Mark Parrington k tomu říká: "Požáry v Kanadě byly významnou událostí v oblasti globálních emisí požárů v roce 2023. Rozsah na většině území země a vytrvalost požárů trvajících od května do října dosáhly úrovně, která dosud nebyla v datových záznamech zaznamenána (včetně delších záznamů, než jaké máme k dispozici v souboru dat GFAS). Dopady těchto požárů na kvalitu ovzduší v Severní Americe a skutečnost, že Evropa mohla v důsledku těchto požárů zažít zamlženou oblohu, jasně naznačují jejich význam. V rámci systému CAMS pečlivě sledujeme požáry vegetace po celém světě v průběhu celého roku, abychom lépe pochopili, jak se mohou měnit období požárů a co to znamená pro kvalitu ovzduší na celém světě."

Řecko, Havaj a severní polokoule obecně

Severní polokouli poznamenalo několik požárů, které zachvátily rozsáhlé plochy lesů a pastvin v Kanadě, Rusku, Spojených státech a Evropě. Zatímco v Kanadě požáry překonaly rekordy, Spojené státy a Rusko zažily mnohem klidnější požární sezóny než obvykle a odhadované emise byly nižší než průměr za předchozích 20 let.

Středomořská oblast Evropy, která je historicky citlivá na požáry, zejména Řecko, zažila v červenci a srpnu ničivé požáry. Červencové požáry na Rhodosu a srpnové požáry v okolí regionu Evros poblíž tureckých hranic ve Východní Makedonii a Thrákii měly značný dopad na místní komunity. Souhrnné emise uhlíku z lesních požárů v červenci a srpnu byly třetí největší v historii měření, po roce 2007 a 2021, a to přibližně 2 megatuny uhlíku.


GFASv1.2 denní celkový radiační výkon požárů (červeně 2023, šedě průměr 2003-2022) od 1. července a červencové celkové odhadované emise uhlíku z požárů v Řecku.

Lesní požáry ve Španělsku na hranicích mezi Aragonskem a Valencií a v Asturii na konci března byly prvními rozsáhlými lesními požáry v zemi v tomto roce, což vedlo k nejvyšším emisím za tento měsíc za 21 let existence souboru dat CAMS GFAS. Během srpna byly na španělském ostrově Tenerife a Kanárských ostrovech zaznamenány nejvyšší emise uhlíku od roku 2003.

Lesní požáry na havajském ostrově Maui v srpnu byly také výrazné jak z hlediska emisí, tak z hlediska místních dopadů, které si vyžádaly zejména značné ztráty na lidských životech a infrastruktuře.

V dubnu a květnu došlo k významným sezónním požárům v několika oblastech Eurasie včetně Ruska, Kazachstánu a Mongolska.

Lesní požáry na jižní polokouli

Vliv El Nina vede ke zvýšení teplot, anomálně sušším podmínkám a zvýšenému riziku požárů v tropech jižní polokoule. Počet i emise požárů v Indonésii se v podmínkách El Nina v období od srpna do listopadu ve srovnání s předchozími třemi lety zvýšily, ale nedosáhly úrovně, kterou zažily v letech 2015 a 2019 (v příslušných letech El Nina a pozitivního dipólu Indického oceánu). Tropické oblasti Austrálie zaznamenaly během října a listopadu rovněž nejvyšší počet požárů křovin a emisí za poslední desetiletí. Očekává se, že riziko požárů křovin zůstane v rozsáhlých regionech země, zejména v Queenslandu a Novém Jižním Walesu, velmi vysoké, a CAMS bude situaci v těchto oblastech i v novém roce pečlivě sledovat.

Jižní Amerika zažila na začátku roku několik významných požárů v Chile a Argentině. Typické maximum emisí z požárů v oblasti Amazonie v srpnu a září bylo obecně podprůměrné, ale od konce října do poloviny listopadu výrazně vzrostlo. Emise požárů se výrazně zvýšily v Bolívii a jižních státech Brazílie v okolí mokřadů Pantanal v souvislosti s pokračujícím suchem a zvýšenými teplotami.

Vztah mezi změnou klimatu a požáry je složitý, protože emise z požárů nejsou jednou z hlavních příčin zvyšování koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, ale zvýšení teploty spojené s vyššími hodnotami těchto plynů zvyšuje pravděpodobnost vzniku požárů. Vzhledem k tomu, že vlny veder jsou stále častější, v kombinaci s dlouhodobým suchem se zvyšuje pravděpodobnost výskytu bezprecedentních požárů, jaké zažila Kanada. Proto je neustálé sledování vývoje emisí z lesních požárů klíčové pro posouzení a zmírnění jejich dopadu na kvalitu ovzduší a lidské zdraví.

Služba Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), kterou jménem Evropské komise realizuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí za finanční podpory Evropské unie, poskytuje aktuální informace o umístění, intenzitě a odhadovaných emisích požárů po celém světě, včetně sledování přenosu kouře a dopadů na složení atmosféry.

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688