Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  13.12.2023 09:21:06

Dnes zasedne Fed .Nastavení sazeb se měnit nebude, důležité budou doprovodné komentáře


Akciové indexy v USA pokračovaly v růstu i když inflace byla mírně vyšší, než se očekávalo, trh tuto informaci přehlédl a čeká na výsledek zasedání Fed, které by mělo skončit bez zvýšení úrokových sazeb. Index spotřebitelských cen v USA v listopadu oproti říjnu vzrostl o 0,1 %, což bylo v rozporu s očekáváním, že se hlavní údaj nezmění. Jádrový index spotřebitelských cen, který nezahrnuje potraviny a energie vzrostl podle očekávání o 0,3 %. Ve srovnání s předchozími roky se listopadový index CPI zvýšil o 3,1 %, což je méně než říjnový nárůst o 3,2 % a nejnižší meziroční nárůst za posledních pět měsíců. Jádrová meziroční míra inflace ve výši 4 % se oproti říjnu nezměnila a splnila očekávání analytiků. Možno očekávat, že mírný meziměsíční nárůst inflace zvýší pravděpodobně ostražitost Fedu ohledně jeho dalších komentářů k měnové politice, nemožno vyloučit také jestřábí tón, který by mohl vést k vyšší volatilitě trhů. Celkově se však očekávaní ohledně výsledku dnešního zasedání FOMC po inflačních datech nezměnila.

Technologické akcie patřily k nejvýkonnějším, a to i přes 12% pokles společnosti Oracle, která se propadla poté, co oznámila nižší než očekávané čtvrtletní tržby. Energetické akcie byly pod tlakem, protože futures na ropu pokračovaly v poklesu a uzavřely pod úrovní 70 USD za barel, což je nejnižší hodnota od konce června.

Evropské akciové indexy převážně klesaly, protože investoři zaujali spíše opatrný postoj poté, co zpráva o inflaci v USA byla méně přesvědčivá, než aby ospravedlnila očekávání rychlého snížení sazeb Fedu.

Z ekonomických událostí bude dnes hlavní událostí rozhodnutí ohledně úrokových sazeb a následná tisková konference předsedy Fedu J. Powella, která bude pečlivě studována kvůli vodítkům pro případné pohyby sazeb v příštím roce. Očekává se, že Fed aktualizuje svou projekci "dot-plot" týkající se vývoje sazeb pro příštích několik let. Předchozí "dot-plot", zveřejněný v září, naznačoval, že představitelé Fedu předpokládají, že cílové rozpětí jeho fondů bude do konce roku 2024 činit 5 % až 5,25 %, což naznačovalo pouze jedno snížení sazeb o 25 bb. To je výrazně pod současným tržním očekáváním čtyř až pěti snížení sazeb v příštím roce.

David Vantruba, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688