ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  12.12.2023 16:37:00

Návrh Komise na posílení jednotného trhu odbouráním právních a administrativních překážek v evropských přeshraničních regionech

Návrh na usnadnění přeshraničních řešení

Komise dnes přijala pozměněný návrh „nařízení o usnadnění přeshraničních řešení“, aby členským státům pomohla při překonávání překážek, které ovlivňují každodenní život 150 milionů evropských občanů žijících v evropských přeshraničních regionech.

Mezi překážky, kterým občané, podniky a orgány veřejné správy v těchto regionech čelí, patří odlišné technické normy nebo vnitrostátní správní a právní předpisy, které nezohledňují přeshraniční rozměr. Tyto překážky mohou omezovat rozvoj infrastruktury a fungování přeshraničních veřejných služeb. Překážky této povahy znesnadňují život přeshraničních komunit, mimo jiné například omezením přístupu ke zdravotní péči (včetně záchranné služby) a omezením jejich schopnosti koordinovat úsilí při reakci na katastrofy a spolupracovat na společných projektech infrastruktury.

Překonání těchto překážek by výrazně zlepšilo fungování jednotného trhu EU. Ve studii financované Komisí se odhaduje, že odstranění 20 % stávajících právních a administrativních překážek by vedlo v přeshraničních regionech ke zvýšení HDP o 2 % a vytvořilo by více než jeden milion pracovních míst.

Co nařízení znamená v praxi

Komise navrhuje, aby členské státy zřídily jako novou službu přeshraniční koordinační místa, která budou posuzovat žádosti týkající se potenciálních překážek předložené zúčastněnými stranami v pohraničních regionech a působit mezi nimi a vnitrostátními orgány jako prostředník. Podle nařízení obdrží zúčastněné strany po posouzení své žádosti odpověď, ve které bude vysvětlen další postup.

V případě, že překážka skutečně existuje a k dispozici není žádná dvoustranná nebo mezinárodní dohoda o spolupráci, která by se dala k vyřešení překážky použít, mohou členské státy uplatnit nástroj pro usnadnění přeshraničních řešení, dobrovolný standardní postup určený k řešení administrativních a právních překážek v přeshraničních regionech. Zatímco odpověď na každou žádost být odeslána musí, rozhodnutí o tom, zda překážku vyřešit, či nikoli, zůstává výsadou příslušných vnitrostátních orgánů.

V nařízení se rovněž navrhuje vytvoření sítě přeshraničních koordinačních míst bok po boku s Komisí s cílem vytvořit fórum pro výměnu osvědčených postupů a sdílení znalostí.

Souvislosti

V květnu 2018 Komise vydala návrh nařízení o mechanismu řešení právních a správních překážek v přeshraničním kontextu (dále jen „návrh ECBM“). Parlament a Rada však ohledně tohoto návrhu nedosáhly dohody. V září 2023 přijal Parlament legislativní usnesení z vlastního podnětu s doporučeními Komisi, která mají pomoci překonat patovou situaci v souvislosti s návrhem ECBM. Novým nařízením o „usnadnění přeshraničních řešení“ Komise mění svůj návrh z roku 2018 a náležitě zohledňuje obavy a doporučení obou spolunormotvůrců, přičemž zároveň zachovává své původní zaměření na řešení překážek, které omezují život přeshraničních komunit. Návrh Komise nyní projednají Parlament a Rada.

Návrh doplňuje řadu iniciativ Komise na podporu příhraničních regionů, jako je v roce 2018 zahájená iniciativa „b-solutions“, která poskytuje právní podporu veřejným orgánům s cílem určit základní příčiny právních a administrativních překážek a prozkoumat možná řešení. Poznatky získané z více než 150 zjištěných případů ukázaly, že více než třetinu případů by pomohl vyřešit evropský právní nástroj, jako je ten, který se dnes navrhuje.

V roce 2021 Komise rovněž zveřejnila zprávu s názvem „Příhraniční regiony EU: Živé laboratoře evropské integrace“, která ukazuje pozitivní dopady řešení přeshraničních překážek na příhraniční regiony i na Unii jako celek. Zpráva rovněž obsahuje reflexi o některých poznatcích získaných během pandemie COVID-19 a o přeshraničních překážkách, které vznikly v důsledku uložených omezení.

Další informace

Nařízení o usnadnění přeshraničních řešení

Návrh evropského přeshraničního mechanismu z roku 2018

Zpráva „Příhraniční regiony EU: Živé laboratoře evropské integrace“

Report on Quantification of the effects of legal and administrative border obstacles in land border regions (Zpráva o kvantifikaci účinků právních a správních překážek na hranicích v pozemních příhraničních regionech)

@ElisaFerreiraEC

@EUinmyRegion

Quote

Evropská komise dnes podniká další krok k odstranění více dlouhodobých překážek jednotného trhu EU. Mnoho našich přeshraničních regionů stále čelí právním a administrativním překážkám, které nejenže brzdí podnikatelskou činnost a hospodářskou výkonnost, ale také stojí v cestě úsilí o přeshraniční pomoc, jako je boj proti lesním požárům a poskytování naléhavé lékařské pomoci. Cílem našeho návrhu je podpořit bezproblémovou spolupráci mezi lidmi, veřejnými orgány a podniky v těchto nepostradatelných regionech a uvolnit jejich potenciál stimulovat větší růst a prosperitu v zájmu dalšího posílení jednotného trhu.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda pro hospodářství ve prospěch lidí 2023-12-11

I třicet let po vytvoření jednotného trhu stále existuje mnoho překážek, které příhraničním regionům brání plně využívat výhod evropské integrace. Návrhem na usnadnění přeshraničních řešení poskytujeme vnitrostátním orgánům flexibilní a volitelný nástroj k odstranění těchto překážek. Lidé žijící v příhraničních regionech tvoří třetinu obyvatelstva EU; dnešní návrh představuje možnost konkrétního zlepšení jejich každodenního života.
Elisa Ferreirová, komisařka EU pro soudržnost a reformy 2023-12-11

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688