ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  12.12.2023 17:46:00

Obrana demokracie – Komise navrhuje posvítit si na skrytý zahraniční vliv

Obrana demokracie

Evropská komise dnes před blížícími se volbami do Evropského parlamentu v roce 2024 přijala balíček opatření na obranu demokracie. Ústředním prvkem tohoto balíčku je legislativní návrh na posílení transparentnosti a demokratické odpovědnosti u aktivit zastupování zájmů jménem třetích zemí, které usilují o to ovlivnit politiky, rozhodovací proces a demokratický prostor. Balíček obsahuje rovněž dvě doporučení, jejichž cílem je podpořit svobodné, spravedlivé a odolné volby a účast občanů a organizací občanské společnosti na tvorbě politik.

Balíček si klade za cíl bojovat proti hrozbě zahraničního vměšování pomocí větší transparentnosti a zároveň podpořit občanskou angažovanost a účast občanů v našich demokratických procesech.

Nedávný průzkum Eurobarometr ukazuje, že 81 % respondentů souhlasí s tím, že zahraniční vměšování do našich demokratických systémů představuje vážný problém, který je třeba řešit. Nastal nejvyšší čas obnažit skrytý zahraniční vliv.

Zajištění transparentnosti v oblasti zastupování zahraničních zájmů

EU je otevřena světu a aktivně spolupracuje s partnery po celém světě. V případě, že vlády třetích zemí využívají aktivity v oblasti zastupování zájmů k prosazování svých vlastních cílů a ovlivňování demokratických procesů v EU, musí k tomu docházet transparentně. Dnešní návrh harmonizovaných pravidel má zajistit společnou vysokou úroveň transparentnosti a demokratické odpovědnosti v celé EU v souvislosti s lobbistickými kampaněmi a podobnými aktivitami, které subjekty provádí jménem vlády třetí země.

Návrh plánuje tyto požadavky v oblasti transparentnosti:

  • Registrace v rejstříku transparentnosti: subjekty vykonávající činnosti v oblasti zastupování zájmů jménem třetí země se budou muset zaregistrovat v rejstříku transparentnosti. Členské státy budou požádány, aby k tomuto účelu zřídily vnitrostátní rejstříky nebo přizpůsobily ty stávající.
  • Přístup veřejnosti: klíčové prvky údajů o těchto činnostech v oblasti zastupování zájmů budou veřejně dostupné, což přinese transparentnost a demokratickou odpovědnost. Týká se to například ročních obdržených částek, dotčených třetích zemí a hlavních cílů činností.
  • Vedení záznamů: subjekty vykonávající činnosti v oblasti zastupování zájmů jménem třetí země budou povinny uchovávat záznamy o klíčových informacích nebo materiálech souvisejících s činností zastupování zájmů po dobu čtyř let od ukončení této činnosti.

Návrh obsahuje přiměřená pravidla a záruky, které zabrání zneužívání požadavků na registraci k omezování základních práv, jako je svoboda projevu nebo sdružování, nebo k nepřiměřenému omezování občanského prostoru, konkrétně:

  • Nezávislé dozorové úřady budou oprávněny požadovat omezené záznamy pouze v řádně odůvodněných případech, a to v rámci přiměřeného postupu.
  • Orgány budou muset zajistit, aby s registrací nebyly spojeny žádné nepříznivé důsledky.
  • Možnost odchýlit se v řádně odůvodněných případech od zveřejňování informací.
  • Úplná harmonizace podle návrhu brání členským státům v zachování nebo zavedení dodatečných požadavků nebo postupů.

Komise se tímto návrhem snaží přispět k zavedení norem nejen v Unii, ale rovněž v celosvětovém měřítku, pokud jde o to, jak řešit zahraniční vliv racionálním a přiměřeným způsobem při současném plném respektování základních práv.

Posílení volebních procesů v EU

Cílem dnešního Doporučení o inkluzivních a odolných volebních procesech v Unii a o posílení evropského charakteru a efektivního průběhu voleb do Evropského parlamentu je prosazovat vysoké demokratické standardy pro volby v EU, podpořit velkou volební účast, inkluzivní participaci a usnadnit výkon volebních práv. Doporučení se rovněž zabývá ochranou a kybernetickou bezpečností infrastruktury související s volbami a navrhuje opatření k minimalizaci rizik vměšování ze strany třetích zemí prostřednictvím financování politických stran, politických nadací, organizací kampaní a kandidátů. Svobodná a spravedlivá demokratická diskuse závisí na zákonnosti a fair play. V doporučení se zdůrazňuje, že nástroje dohledu by nikdy neměly být využívány k zasahování do demokratické diskuse a že použití těchto nástrojů pro útoky na politické činitele a novináře za účelem dosažení politického prospěchu je nepřípustné.

Nedávný průzkum Eurobarometr zveřejněný dne 6. prosince ukazuje, že hlavní obavy občanů EU v souvislosti s volbami v Evropě jsou následující: lidé při volebním hlasování vycházejí z dezinformací (78 %), manipulace voleb prostřednictvím kybernetických útoků (72 %), výkon skrytého vlivu na volby ze strany zahraničních zemí (70 %) a tlak na osoby, aby volily konkrétním způsobem (65 %).

Podpora inkluzivní účasti občanů a organizací občanské společnosti na tvorbě veřejné politiky

Cílem Doporučení o podpoře zapojení občanů a organizací občanské společnosti v procesech tvorby veřejných politik je vytvořit a udržovat bezpečné a příznivé prostředí pro organizace občanské společnosti a obránce lidských práv, které jim umožní účinně se podílet na demokratické tvorbě politik. Vybízí rovněž členské státy, aby vypracovaly strukturovaný přístup k procesům účasti na tvorbě politik prostřednictvím předvídatelných, dostupných, transparentních a inkluzivních rámců. Obdobně s cílem posílit svůj rámec pro participaci občanů nyní Komise v návaznosti na Konferenci o budoucnosti Evropy začlenila do svého procesu tvorby politik evropské panelové diskuse občanů. Počátkem roku 2024 Komise spustí přepracovaný portál „Podělte se o svůj názor“ jako nové jednotné online kontaktní místo pro participaci občanů.

V nedávném průzkumu Eurobarometr považovalo téměř devět z deseti respondentů občanskou společnost za důležitý aspekt při prosazování a ochraně demokracie a společných hodnot.

Další postup

Komise se zájmem očekává plné zapojení od Evropského parlamentu a Rady, aby byl učiněn rozhodující pokrok u všech legislativních návrhů v oblasti demokracie před volbami do Evropského parlamentu; a od širšího okruhu zúčastněných vnitrostátních aktérů, veřejných i soukromých, aby bylo zajištěno provádění Akčního plánu pro evropskou demokracii a tohoto nového balíčku opatření na obranu demokracie.

Před volbami do Evropského parlamentu v roce 2024 bude Komise podporovat předvolební dialogy a spolupráci s online platformami a dalšími signatáři kodexu zásad boje proti dezinformacím, přičemž bude vycházet ze stávajících závazků týkajících se transparentnosti politické reklamy a spolupráce mezi signatáři. Komise taktéž prozkoumá další způsoby, jak řešit škodlivý potenciál nových nástrojů využívajících umělou inteligenci, pokud jde o dezinformace.

Souvislosti

V Evropské unii mohou občané svobodně vyjadřovat své názory a účastnit se demokratického života, vybírat si své politické zástupce a vyjadřovat se ke své budoucnosti. Volby do Evropského parlamentu jsou pro nás svátkem, a proto plni očekávání vyhlížíme rok 2024. Demokracie a s ní spojená práva a svobody tvoří jádro našich otevřených a transparentních společností. Demokracie má však také své nepřátele. Autoritářské režimy ji považují za hrozbu. Některé režimy se pokouší zneužívat rozkolů ve společnosti a vyvolávat nedůvěru v zavedené instituce. Šíří dezinformace s cílem oslabit demokratický hlas občanů a občanské společnosti a narušovat volební kampaně.

Balíček na obranu demokracie vychází z předchozích iniciativ Komise na ochranu evropské demokracie, mimo jiné z Akčního plánu pro evropskou demokracii. Tři roky po jeho přijetí je jeho implementace v plném proudu. EU prosazuje svobodné a spravedlivé volby a silnou demokratickou účast, podporuje svobodné a nezávislé sdělovací prostředky a bojuje proti dezinformacím v Unii i mimo ni.

Dalšími iniciativami Komise na ochranu naší demokracie jsou výroční zpráva o právním státu, nedávné iniciativy v oblasti etiky a boje proti korupci, jakož i zpráva o provádění Listiny základních práv za rok 2022 zaměřující se na občanský prostor.

Dnešní balíček na obranu demokracie zahrnuje Směrnici o transparentnosti zastupování zájmu jménem třetích zemí, Sdělení o přezkumu práce vykonané v rámci Akčního plánu pro evropskou demokracii, Doporučení o inkluzivních a odolných volebních procesech v Unii a o posílení evropského charakteru a efektivního průběhu voleb do Evropského parlamentu a Doporučení o podpoře zapojení a účinné účasti občanů a organizací občanské společnosti v procesech tvorby veřejných politik. Komise dnes rovněž zveřejnila výsledky doplňkového průzkumu Eurobarometr o demokracii.

Další informace

Obrana demokracie – otázky a odpovědi

Obrana demokracie – informativní přehled

Sdělení o obraně demokracie

Návrh směrnice, kterou se stanoví harmonizované požadavky na transparentnost v oblasti zastupování zájmů jménem třetích zemí na vnitřním trhu

Doporučení o inkluzivních a odolných volebních procesech v Unii a o posílení evropského charakteru a efektivního průběhu voleb do Evropského parlamentu

Doporučení o podpoře zapojení a účinné účasti občanů a organizací občanské společnosti v procesech tvorby veřejných politik

Obrana demokracie – internetové stránky

Demokracie a volební práva – internetové stránky

Kodex zásad boje proti dezinformacím – internetové stránky

Akt o svobodě sdělovacích prostředků – internetové stránky

Mechanismus právního státu – internetové stránky

Evropské panelové diskuse občanů – internetové stránky

Media

Defence of Democracy 2023-12-11

Quote

Evropa je hrdá na to, že je otevřenou demokracií. Bylo by však naivní se domnívat, že demokracie nepotřebuje žádnou ochranu. V dnešním světě je tomu právě opak. Neměli bychom nechat Putina ani žádného jiného autokrata skrytě zasahovat do našeho demokratického procesu. Hrozbu zahraničního vměšování budeme řešit novým předpisem ukládajícím požadavky v oblasti transparentnosti. A před volbami do Evropského parlamentu v příštím roce ve spolupráci s členskými státy posílíme integritu volební procesu, a to v prostředí offline i online.
Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost 2023-12-11

Našimi největšími spojenci v demokracii jsou naši občané. Půvab tohoto balíčku spočívá v jeho rozmanitosti, neboť obsahuje legislativní i nelegislativní nástroje. Naše otevřená společnost zůstane díky němu otevřená! V rámci dnešního balíčku Komise předkládá doporučení k podpoře zapojení a účinné účasti občanů a organizací občanské společnosti v procesech tvorby veřejných politik. Na různých úrovních veřejné správy vytváříme pro občany příležitosti, čímž jim umožňujeme vyjadřovat názory a přispívat k tvorbě politik. Inovativní poradní postupy posilují zastupitelskou demokracii tím, že prohlubují důvěru a pomáhají překlenout existující rozdíly mezi občany a demokratickými institucemi. Někteří se pokoušejí oslabit demokracii u jejích kořenů, my se naopak o snažíme o tyto kořeny pečovat.
Dubravka Šuicová, místopředsedkyně pro demokracii a demografii 2023-12-11

Demokracie, právní stát a základní práva jsou základními hodnotami EU a tvoří základní pilíře jejích úspěchů. Pomocí dnes přijatých nástrojů budeme moci naše demokratické systémy bránit před vnějšími zájmy, snáze konat svobodné a spravedlivé volby, bojovat proti dezinformacím a podporovat účast občanů a organizací občanské společnosti na tvorbě politik. Posílením transparentnosti a odpovědnosti podpoří směrnice důvěru v instituce a demokratické hodnoty v EU.
Didier Reynders, komisař pro spravedlnost 2023-12-11

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688