OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  12.12.2023 17:50:01

Adventní nebezpečí číhají na své oběti hlavně doma (KB Pojišťovna)

Hořící adventní věnec, potřísněná flétna Savem při vánočním úklidu, malý domácí požár a spálená vánočka na troud, zlomená noha po pádu při mytí oken, hořící elektrokola v garáži, hozená tuba lepidla, která zničila televizor... To je jen malý výčet adventních událostí, o které se v interním průzkumu KB Pojišťovny podělili její pracovníci.

Advent je v plném proudu a s ním období, kdy jsme roztržití, uspěchaní, nesoustředění a s tradiční větou na rtech, že nic nestíháme, se mnohem snadněji můžeme stát aktérem, nebo ještě hůř, obětí pojistné události.

„Období adventu považujeme obecně za klidnější, například prosincový počet krádeží a vloupání byl v posledních třech letech oproti ostatním měsícům nižší, ale četnost vodovodních škod se nijak nevymykala normálu, stejně jako počet úrazů, do nichž se promítaly úrazy na lyžích, z pádů na namrzlých chodnících, ale i těch domácích, které se staly například při předvánočním úklidu. Adventní škody jsou svým způsobem specifické, někdy mohou být i drahé, ale vždy dokážou zkazit předvánoční náladu, která má být pohodová,“ připomíná rizika adventu Alena Čurgaliová, marketingová specialistka KB Pojišťovny.

Navodit předvánoční náladu měl adventní punč dvěma seniorkám, které se zapovídaly a zapomněly, že si na něj daly vařit vodu na plynový sporák. Když na to paní domácí přišla, byla už nerezová konvice celá rozžhavená. Sousedka se ji snažila rychle ochladit, chytla konvici za držadlo a běžela s ní do zimy na balkon. Jenže si neuvědomila, že kamarádka nemá na podlaze dlažbu jako ona, ale PVC. Propálená díra byla dílem okamžiku. Ještě že měla pojištění „na blbost“, z její odpovědnostní pojistky uhradila opravu podlahy pojišťovna.

Kamarád se rozhodl pustit do vánočního úklidu na poslední chvíli. V bytě byly trochu problémy s plísní, a tak si mladý muž řekl, že by pomohlo zdi trochu postříkat Savem. „Bohužel se mi při jeho aplikaci stala nemilá věc – odrážející kapky potřísnily stříbrnou příčnou flétnu, kterou měla kamarádka položenou vedle na poličce. Byla to její nejcennější věc a kromě toho, že stála 150 000 , lpěla na ní hlavně citově, nechala si ji přivézt až z Japonska. Naštěstí se flétna dala znovu postříbřit a náklady uhradilo pojištění odpovědnosti. Dnes už vím, že je dobré mít nějakou jistotu v podobě pojistky, když náhodou mozek selže.“

Byl to super Štědrý den, maminka i obě děti našly pod stromečkem nová elektrokola. Po Štědrém dnu je otec uložil do sklepa a začal nabíjet, aby je mohli společně vyzkoušet. Bohužel jedno kolo začalo v noci na 26. prosince, kdy rodina spala, hořet. Kdyby kolem nešli sousedé, kteří si všimli kouře vycházejícího z přízemí a zazvonili, mohly vánoční svátky skončit i tragédií. I tak požár zasáhl více jak polovinu domu. Naštěstí rodina měla dobře nastavené pojištění nemovitosti i domácnosti, které jim vzniklou škodu uhradilo. S výjimkou nekonečné dřiny při úklidu domu, který jim zkazil nejen konec roku, ale vyplnil ještě několik dalších měsíců.

Mnoha domácnostem pomáhají při předvánočním úklidu moderní elektrospotřebiče. Například trouba má velmi užitečnou funkci tzv. pyrolýzy, která ji umí rozpálit až na 500 stupňů, takže se všechny zbytky jídla změní v popel. Jenže se člověk nesmí splést. „Při pečení vánočky jsem troubu místo na klasické pečení zapnula omylem na čištění pyrolýzou a vyběhla si nakoupit. Malinko jsem se sice zdržela, ale pořád jsem věděla, že mám ještě čas. Při cestě zpátky jsem u nás v ulici viděla dým a přemýšlela jsem, komu co asi chytlo… Čím víc jsem se blížila k našemu domu, byl dým hustší a hustší. Nic zásadního se naštěstí nestalo, jen z vánočky zbyla hromádka popela, přesně podle návodu výrobce na čištění trouby. Jen vyvětrat dým a zápach spáleniny trvalo týdny…“

Advent a Vánoce jsou také časem návštěv, během nichž se stávají různé věci. Často návštěva, byť je zvaná a vítaná, za sebou zanechá nečekanou spoušť, kterou mají na svědomí obvykle děti nebo domácí mazlíčci. Například pejskovi, kterého přivedla návštěva, se zalíbil vánoční dárek pana domácího, tak ho chtěl „ochutnat“. Nové lyžařské brýle stály 4000 . Zapálená herní konzole Playstation zase při hře rozbila lustr hostitelů, jehož střepy se „podepsaly“ ještě i na parketách, takže celková škoda činila 12 tisíc korun. Terčem demoličních nehod byly také televize – zakopnutí o napájecí kabel k televizoru a jeho následný pád na podlahu by bez pojištění odpovědnosti stály návštěvu 13 000 korun. Stejně nákladnou škodu způsobila i větší tuba lepidla, kterou dcera návštěvy při honičce hodila po kamarádovi. Jenže neměla právě dobrou mušku a trefila obrazovku televizoru, kde se ukázala deseticentimetrová prasklina. I tuto škodu z odpovědnostního pojištění zaplatila KB Pojišťovna.

Doba adventu je obdobím přípravy na Vánoce, a ačkoli to má být čas radosti a pohody, může přinést i určité nástrahy – jak zdravotní, tak majetkové… Ty je možné zvládnout prevencí, rozvahou a opatrností, a když ani to nepomůže, tak patřičným pojištěním.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688