Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  12.12.2023 17:47:35

Analýza společnosti Bloomberg naznačuje možný růst BTC na více než 500000 dolarů

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Optimismus na trhu

Trh s kryptoměnami se v současné době nese na vlně optimismu, což se pozitivně projevuje do rostoucí hodnoty bitcoinu (BTC), který se aktuálně blíží již úrovni 44000 dolarů (8. prosince 2023). Nejen, že takový růst s sebou zvedá i zájem o akcie kryptografických firem jako např. MicroStrategy, Coinbase, ale rozšířil se i na těžaře bitcoinů jako Riot Platforms, Marathon Digital, CleanSpark a další, které v posledních týdnech připisují zisky. Stranou nezůstávají ani investiční fondy. Za všechny lze uvést fond ProShares Bitcoin Strategy ETF, který se zaměřuje na bitcoinové futures, a který vzrostl o 7,7 %, což je prozatím jeho roční maximum.

Analýza společnosti Bloomberg

Toho, že se oblast kryptoměn dostává opět do kurzu, si všímá i světoznámá agentura Bloomberg. Ta ve své nedávné zprávě zveřejnila analýzu, že růst BTC nad úroveň 42000 dolarů může zažehnout opravdu superbýčí náladu, jejímž vyústěním by mohl být potencionální růst hodnoty BTC až nad hranici 500000 dolarů (cca 11,5 mil. Kč). Takový růst by, dle některých odborníků, mohl mít dokonce sílu k tomu, aby pozměnil tradiční pořádky na největší světové burze Wall Street.

Vyhlídka na to, že Bitcoin ETF získá schválení regulačních orgánů, vyvolala výraznou změnu dynamiky trhu. Pokud se tak skutečně stane, tak to nejspíš povede k masovému přijetí mezi institucionálními investory a přílivu nového kapitálu do celého odvětví. Myšlenka Bitcoin ETF spočívá v tom, že by mohla zjednodušit proces investování správců aktiv jménem klientů, což by mohlo přilákat značné množství investorů, přičemž je více než pravděpodobné, že tito investoři zřejmě doposud do kryptoměn neinvestovali.

Růst hodnoty BTC poutá pozornost

Výrazný růst hodnoty bitcoinů v posledních týdnech tak poutá pozornost nejen nadšenců, ale i širší laické veřejnosti. Díky tomu se můžeme, dle některých předpovědí, dočkat pokoření hranice 50000 dolarů ještě v tomto roce (2023) a v příštích měsících bychom mohli být svědky tzv. supercyklu, jenž by měl dokonce vyústit v růst až nad úroveň 530000 dolarů. Obdobný vývoj predikuje také projekt PlanB, dle něhož by k pokoření úrovně hodnoty 0,53 milionu dolarů mohlo dojít začátkem října příštího roku. Nicméně jak je z grafu níže vidět, v letošním roce (2023) se hodnota BTC pohybuje pod úrovní předpokládané úrovně. I přesto se objevují objektivní faktory, které mohou spustit tzv. supercyklus.

Predikovaný růst bitcoinu dle projektu PlanB | zdroj: Bitbo https://charts.bitbo.io/s2fx/

Odborníci přehnaný optimismus krotí

Na druhou stranu je třeba upozornit také nato, že mnoho analytiků varuje před předčasným optimismem. Upozorňují, že po překonání úrovně 40000 dolarů se bitcoin dle relevantních ukazatelů nachází v překoupeném teritoriu. Z grafu vyplývá, že se Bitcoin aktuálně dostává k silné oblasti dlouhodobé rezistence (červená linie). Ta může působit jako cíl současné růstové fáze. Úroveň 42000 USD navíc představuje historické maximum z ledna 2021 (modrý kruh). Prolomení této úrovně rezistence může podnítit růst bitcoinu na 48500 dolarů a možná i víc.

Index kupní síly RSI (upraveno autorem) | zdroj: publikoval Jakub Dziadkowiec na Tradingview https://www.tradingview.com/symbols/BTCUSDT/?exchange=KUCOIN

Investoři se rozhodují i na základě analýzy indexu relativní síly (RSI). Tento index udává ochotu trhu dále prodávat či překupovat dané aktivum. Hodnoty nad 50 bodů a rostoucí trend naznačují, že býci mají stále navrch, zatímco hodnoty pod 50 bodů naznačují opak. Aktuální hodnota týdenního RSI je na vysoké úrovni 81 bodů, což naznačuje, že by mohlo dojít k cenové korekci. Mohlo by se tak stát, že by se při určité cenové hladině objevila na trhu větší tranše, která by kurz bitcoinu opět srazila.

Co nato historie?

Z nedávné historie (přelom let 2020 a 2021) je však znát případ, kdy tato teze neuspěla. V té době se index RSI nacházel v býčí oblasti po mnoho týdnů a svého maxima dosáhl až na 95 bodech. Jakýkoliv investor tak musí mít stále na paměti, že kryptografický trh je stále více méně spekulativní trh, který je doprovázen výraznou volatilitou. Tyto teze potvrzuje i fakt, že aktuálním tahounem rostoucí hodnoty BTC je očekávání spojené s potenciálním schválením amerického burzovně obchodovaného fondu (ETF) pro Bitcoin. A trh stále ani nezapomíná na blížící se halving (předpoklad duben 2024), kdy snížení odměny za těžbu může přispět k dalšímu růstu BTC.

I přes všechna pozitiva, které decentralizované finance nabízejí, se najde v řadách odborníků spousta těch, kteří bitcoin označují za "čistě spekulativní hazard" s omezeným užitkem nad rámec spekulace a nástroje pro nelegální převody peněz. Je pouze na Bitcoinu a jeho uživatelích, aby tyto názory vyvrátili.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

17.12. 01:51  A tedy pád USD (Vědma)
13.12. 10:29  Bloomberg (R2)
12.12. 19:59  A tedy pád USD (Tomasso)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688