Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.12.2023 13:17:54

Akciový medvěd Wilson očekává ve čtvrtém kvartálu pokles firemních zisků, než dojde k oživení v příštím roce

Zisky amerických společností v letošním čtvrtém čtvrtletí pravděpodobně oslabí, než začnou v příštím roce opět růst, domnívá se Michael Wilson z Morgan Stanley. Stratég avizuje „strmou revizi směrem dolů“ oproti konsensuálním odhadům a dodává, že je méně optimistický i ohledně rozšíření marží v příštím roce než ostatní stratégové. "Vidíme, že v blízké budoucnosti bude riziko pro zisky přetrvávat, než dojde k širšímu oživení v průběhu příštího roku," napsal v komentáři.

Stratég Morgan Stanley byl u akcií většinu roku negativní, a to i když trhy rostly. V říjnu uvedl, že růst na konci roku je nepravděpodobný, přesto ale index S&P 500 od té doby narostl asi o 11 %.

Odhady pro zisky firem z indexu S&P 500 za čtvrté čtvrtletí klesly od začátku předchozí reportovací sezóny o 5 %, řekl Wilson. Konsensuální odhady zisku na akcii obvykle v průběhu roku klesnou o téměř 5 %, a pokud bude tento precedens platit i nyní, měl by poměr zisku na akcii do konce roku 2024 klesnout zhruba na odhad 229 USD, dodal.

05

Data sestavená Bloomberg Intelligence ukazují pro čtvrté čtvrtletí stejný trend klesajících odhadů - Wall Street nyní v daném období očekává meziroční růst zisků o 1,5 %. Na příští rok konsensuální odhady počítají s tím, že zisk na akcii S&P 500 stoupne o 11 % na 246 USD, což je optimističtější výsledek, než předpovídá Wilson.

Wilson řekl, že se i nadále zaměřuje na sílu cenotvorby a že bude sledovat, zda údaje o cenách výrobců z tohoto týdne naznačí, že se cenové trendy buď stabilizují, anebo dále zpomalují. A to zejména poté, co údaje z průzkumu NFIB ukázaly, že společnosti nyní plánují do roku 2024 zvýšit své ceny. „Optimismus může být předzvěstí toho, že se má síla cenotvorby stabilizovat, i když bude důležité sledovat údaje o PPI, aby se to potvrdilo,“ řekl.

Další důkazy o ochlazování výrobních cen by americké firmy uvítaly. Pomohlo by to posílit jejich cenotvorbu a zvýšit marže. Poslední výsledková sezóna znamenala konec první americké recese na ziscích od pandemie a bude se sledovat, zda může oživení pokračovat i v příštím roce.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688