Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.12.2023 06:35:00

Fed je zhruba na správném místě, až ohlásí obrat, bude to seizmický moment - Summers (video)

Lawrence H. Summers se domnívá, že poslední čísla z amerického trhu práce ukazují na liché obavy z ochlazování ekonomické aktivity. Ekonom na Bloombergu uvedl, že je ale stále dobré být opatrný s vyhlašováním vítězství nad inflací. Hladké přistání „je více ve hře, ale také bych jej nebral jako jistou věc,“ dodal Summers.

Summers podobně jako při předchozích rozhovorech klade důraz na to, aby byl Fed opatrný. Práci centrální banky přitom podle ekonoma ztěžuje to, jak se chovají trhy. I pouhý výhled na konec cyklu zvedání sazeb či jejich pokles totiž tlačí dolů výnosy dlouhodobých dluhopisů. Akciový trh pak „má tendenci růst“ a obojí dohromady má opačný efekt než dosavadní utahování monetární politiky.

Ekonom se podle svých slov stále domnívá, že trhy to s očekávaným poklesem sazeb přehánějí. Nicméně celkově jde o detaily ve srovnání s tím, jak moc se ještě před rokem odchylovalo nastavení monetární politiky od toho, co bylo s ohledem na vývoj inflace třeba. Nyní je trh „zhruba na správném místě“. A až ohlásí obrat ve své politice, „půjde o seizmický okamžik.“ Proto by měla být centrální banka velmi opatrná a měla by čekat na jasné důkazy, že inflace je již ukotvená na nižších úrovních. Taková situace podle ekonoma momentálně není.

Ekonom Bharat Ramamurti na Bloombergu připomněl, že Fed má dvojí mandát a musí sledovat jak inflaci, tak trh práce. Hladké přistání, o kterém se často hovoří, by podle něj hodně připomínalo přesně to, co se nyní v americké ekonomice děje. Ta je totiž v mnoha oblastech stále hodně silná a recese není pravděpodobná. Pokud se pak bude hospodářství pohybovat „na současné trajektorii“, bude to znamenat, že inflace bude klesat k cíli centrální banky a zároveň bude pokračovat slušná tvorba pracovních míst.

Ramamurti uvedl, že americkou ekonomiku táhne zejména spotřebitel spolu s investicemi firemního sektoru. V tuto chvíli jsou související data „mimořádně pozitivní a není v nich známka slabosti“. Významný vliv může mít na další vývoj ceny ropy, k tomuto tématu expert připomněl dřívější uvolnění strategických rezerv. Nyní americká vláda tyto rezervy opět doplňuje, a to za ceny, při kterých podle ekonoma „vytváří zisk pro daňové poplatníky“.

Ramamurti působil také jako poradce vlády a její ekonomická politika se podle něj řídí konceptem, o kterém hovořil Wayne Gretzky: Nejezdit tam, kde je puk teď, ale tam, kam puk míří. I o tom, jaká byla ekonomická politika současné vlády, bude totiž nakonec hovořit její konečný výsledek, který se může projevit i v příštích volbách.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688