Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  11.12.2023 17:17:07

Investice do bitcoinu na dosah ruky

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Do nového týdne sice nejstarší kryptoměna bitcoin (BTC) vstoupila několikatisícovým propadem, přičemž spolu s BTC se propad dotknul i ostatních kryptoměn, ale nejedná se o nic znepokojivého, co by mělo kryptoměnový trh rozkolísat. Zřejmě se jen naplňují prognózy analytiků, kteří drobnou korekci kurzu této nejhodnotnější kryptoměny na světě předpokládali. Již při hodnotě 38000 dolarů za BTC upozorňovali, že bitcoin je aktuálně přeprodán a očekávali pokles hodnoty k 33000 dolarům. Oproti očekáváním však kurz BTC nadále rostl a ke korekci došlo až u hodnoty 44000 dolarů. Na druhou stranu aktuální kurz kolem 42500 dolarů (11.12.2023; 12:00 h) je stále vyšší než hodnota, se kterou zahajoval bitcoin minulý týden (40070 USD).

Týdenní graf kurzu BTC | zdroj: CoinBank Trader https://trader.coinbank.cz/mena/Bitcoin

Růstové faktory na straně bitcoinu

Prozatím to vypadá tak, že se jednalo jen o jednorázový propad, když se hodnota BTC ve zbytku dne drží právě nad úrovní 42000 dolarů. Že by se nemělo jednat o nic dramatického, potvrzují i odborníci. Momentální růst hodnoty bitcoinu podporuje hned několik stěžejních faktorů. Tím nejdominantnějším je bezesporu velké očekávání schválení prvních spotových bitcoinových burzovně obchodovaných fondů (ETF) ve Spojených státech tamní Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC). Ale k vyššímu kurzu bitcoinu pomáhá i předpokládané snížení úrokových sazeb v USA a s tím související oslabující dolar a v neposlední řadě svou roli hraje také očekávané půlení BTC. Tzv. halving znamená bod, kdy bude snížena dosavadní odměna pro bitcoinové těžaře z 12,5 BTC na 6,25 BTC.

Největší vliv na růst kurzu bitcoinu však mají bezesporu očekávání spojená se schválením bitcoinových ETF americkou Komisí pro cenné papíry a burzy. Diskuze mezi žadateli o bitcoinové ETF a americkým regulátorem SEC pokročily, dle zainteresovaných stran, ke klíčovým technickým detailům, z nichž některé se obvykle projednávají ke konci procesu žádosti o ETF. Patří mezi ně mimo jiné opatření pro úschovu, zveřejňování rizik pro investory a mechanismy vytváření a vykupování. Blíže se k jednání zainteresované strany vyjadřovat nechtějí, protože takováto jednání jsou soukromá. Nicméně takový posun v jednáních předznamená, že schválení těchto investičních produktů je opravdu blízko.

Investice do bitcoinu na dosah ruky

Podle odborníků nabízí regulované ETF vázané na spotovou cenu kryptoměny bitcoinu nejlepší a nejsnazší způsob, jak investovat do bitcoinu. I proto se předpokládá, že případné schválení tohoto investičního nástroje může znamenat opravdový přelom pro celé kryptografické odvětví. Tím, že by umožnil i jinak dosud obezřetným investorům přístup k investicím do nejhodnotnější kryptoměny na světě prostřednictvím přísně regulovaného akciového trhu, se odhaduje, že jen v první vlně by mohla poptávka po takové možnosti dosáhnout až 3 miliard dolarů. Investiční fondy, dle závěrů analytické společnosti CryptoQuant, pak mají alokované zajištění až pro 155 miliard dolarů, což má představovat 1 % z objemu spravovaných aktiv těchto investičních fondů.

Výhra Grayscale = výhra pro celý sektor

Přesto, že se SEC dlouhodobě obává, že jsou bitcoin a obecně i ostatní kryptoměny náchylné k manipulacím, musely na základě soudního rozhodnutí ve sporu se společností Grayscale, přehodnotit svá doposud odmítavá stanoviska o povolení jakýchkoliv investičních produktů založené na ceně jedné či druhé kryptoměny. Někteří odborníci se tak domnívají, že znění rozhodnutí ve věci Grayscale omezuje důvody, na jejichž základě by SEC mohla žádosti znovu zamítnout.

A i když v průběhu času, museli emitenti aktualizovat svá podání tak, aby odrážela nové podrobnosti, tak se mnozí z nich domnívají, že obavy SEC z manipulace s trhem vyřešili dohodou o dohledu mezi kotačními burzami a největší americkou kryptoměnovou burzou Coinbase. Nadto třeba společnost BlackRock, která působí i na českém investičním trhu, ještě upravila své podání tak, aby poskytla více informací o opatřeních, která plánuje přijmout na ochranu investorů.

Pokud by SEC chtěla získat ještě více času na své rozhodování, mohla požádat společnost ARK, aby svou žádost stáhla a podala ji znovu. Tak se ale nestalo, což odborníci dávají do souvislostí právě se soudním rozhodnutím ve věci Grayscale. Domnívají se, že by takový krok SEC ve světle rozhodnutí mohl být právně riskantní. SEC tak má čas do 10. ledna, aby učinila konečné rozhodnutí o podání společnosti ARK, která je první v pořadí. Trhy proto oprávněně očekávají, že SEC může žádost společnosti ARK a pravděpodobně i některé z dalších schválit již v začátcích nového roku.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

11.12. 20:04  Tak co se stalo.. (CryptoJoke)
11.12. 18:29  odpornici (R2)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688