pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  11.12.2023 15:15:47

Tudy už neprojedou. Kamiony přijdou od 19. prosince o oblíbenou zkratku mezi Litomyšlí a Svitavami na Silnici II/366

tranzit doprava Po letech jednání a příprav se díky dohodě Pardubického kraje, Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), policie a zástupců samospráv podaří omezit průjezd tranzitní nákladní dopravy nad 12 tun kolem Svitav. Od úterý 19. prosince nově umístěné značky zakáží průjezd dálkových kamionů obcemi Mikuleč, Kukle, Javorník a některými částmi Svitav. Pro obyvatele novinka znamená zvýšení bezpečí a omezení dopravní zátěže, šoféři tranzitní dopravy budou jezdit po silnicích I. třídy.

Nákladní auta s hmotností nad 12 tun chtěl Pardubický kraj po dohodě se Svitavami a okolními obcemi vykázat ze silnice II/366 již několik let. Některé zákazové značky už dělníci nainstalovali na sloupy u vozovky, prozatím neplatí a čeká se už jen na to, až ŘSD 19. prosince oficiálně dokončí obchvat Svitav. Novinka neznamená automatický plošný zákaz průjezdu kamionů. Opatření je zacílené na dálkovou dopravu, která nemá na trase v našem regionu nakládku či vykládku zboží. Činnost zdejších přepravců tak nebude omezena. „Máme uzavřené memorandum, v němž jsme se dohodli zklidnit dopravu nejenom na území města, ale i v obcích Mikuleč, Kukle a Javorník. Jsem moc rád, že se na sklonku letošního roku podaří plnit podstatnou část tohoto dokumentu. Silnice II/366 mezi Litomyšlí a Svitavami sloužila řidičům tranzitu jako oblíbená zkratka, ale místní lidé si dlouhodobě a oprávněně stěžovali na nadměrnou dopravu, hluk a nedodržování rychlosti. To už bude věcí minulosti. Pro místní to znamená, že se nemusí bát náklaďáků. Chápu, že tranzit je potřeba, ale musí se nastavit jasná pravidla, aby mohli dovážet zboží a zároveň neohrožovali a neomezovali obyvatele. Šoféři velkých aut mohou jezdit v klidu po I/35 a dalších komunikacích I. třídy, které jsou na ně uzpůsobené. Jsem rád, že se to podařilo dokončit a občané mohou být spokojení. Nyní čekáme už jen na to, až se oficiálně otevře obchvat Svitav a padne poslední překážka, která zákazu tranzitu doposud bránila,“ vysvětluje první náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš důvody, které vedly ke změně dopravního značení.

S hlídáním provozu chtějí Svitavy pomoci od policie

Zklidnění dopravy se netýká pouze obcí Mikuleč, Kukle a Javorník, zákazové značky se objevily také na třech místech ve Svitavách. „Naším cílem je vykázat nákladní automobily nad 12 tun z průjezdnosti silnicí II/366, proto se u nás ve městě značky v minulých dnech objevily poblíž kruhového objezdu u městského úřadu na ulicích Poličská, Sokolovská a T. G. Masaryka a dále budou umístěny i dalších místech, aby po zahájení užívaní obchvatu města Svitavy byl tranzit z II/366 vyloučen. Jsme rádi, že tranzit bude směřovat na nový obchvat Svitav a dále na páteřní komunikace a už nebude využívat silnici II. třídy. Plánujeme oslovit policii, aby zejména ze začátku, než si šoféři zvyknou, v místě více hlídkovali strážníci a nákladní auta jezdila jen po cestách, kudy mohou. Je to dobré řešení pro obyvatele a jsem rád, že se to po letech příprav podařilo dokončit,“ sdělil svitavský místostarosta Pavel Čížek.

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688