Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  09.12.2023 18:59:48

Víte kolik již jezdí aut v Pekingu? V listopadu čínský automobilový trh vzrostl meziročně o čtvrtinu

Aktuální údaje čínské asociace CPCA (China Passenger Car Association) potvrdily, že daňové úlevy dále podpořily tamní automobilový trh v růstu. V listopadu prodeje osobních vozů dosáhly 2,1 mil. Meziročně o 25,5 %, když však tento výrazný růst byl dán relativně nižší meziroční základnou. Každopádně čtvrtý měsíc v řadě se prodeje zvýšily a dosáhly zároveň v listopadu nového letošního maxima. Navíc pokračoval výrazný trend příklonu k vozům NEV (New Energy Vehicle). Tedy plug-in hybridům a elektromobilům. Jejich podíl vůbec poprvé převýšil hranici 40 %. Pro zajímavost na začátku roku 2021 činil sotva desetinu, o rok později již zhruba dvojnásobek a letos v lednu, po krátkodobém ochlazení zájmu, přes 25 % (před rokem v listopadu se totiž pohyboval krátce již i nad 35 %). Zejména v segmentu elektromobilů nárůst konkurence zkrátka letos přinesl cenovou válku, na kterou čínští motoristé evidentně slyší.

Své může sehrávat také nový balíček daňových úlev pro vozy NEV, který vstoupí v platnost začátkem příštího roku na dobu 4 let. Zavádí limity pro daňové úlevy, což tedy kupujícím vlastně zvýší náklady na pořízení dražších vozů. Zmiňovaná asociace nicméně předpovídá další růst automobilového trhu. roce 2024 by se v Číně mělo prodat 22,2 mil. osobních vozů, což by mělo být o 3 % více, než se očekává celkově letos.

Na trhu si výrazný podíl začala od loňska ukrojovat BYD. Jak jsme uváděli v článku „Překoná BYD v tomto čtvrtletí Teslu?“ v listopadu čínská firma prodala rekordních téměř 302 tis. vozů. Z toho elektromobilů přes 170 tis. BYD má navíc našlápnuto jako vůbec první domácí firma dosáhnout letos milníku 3 mil. prodaných vozů. Tento měsíc naposledy firma informovala, že baterii více integrovala do konstrukce vozu Seal, což má dále zvýšit jeho celkovou tuhost.

 

Číně na 430 milionů vozidel

Rozměry čínského automobilového trhu jsou těžko představitelné. Dle posledních údajů tamního Ministerstva veřejné bezpečnosti ke konci září bylo evidováno na 430 mil. motorových vozidel, resp. z toho 330 mil. osobních vozů. Podíl NEV osobních vozů zatím překonal 5% hranici, když registrováno bylo 18,21 mil. těchto vozů. Na tři čtvrtiny přitom tvoří elektromobily.

Tři aglomerace s více než 6 miliony aut

Ke konci září mělo 90 měst po celé zemi více než 1 milion aut, meziročně o 8 měst více. Mezi nimi má 43 měst více než 2 miliony automobilů a 25 měst má více než 3 miliony automobilů. V Pekingu, Čcheng-tu a Čchung-čchingu pak evidují dokonce 6 milionů aut. Doplnit ještě lze, že počet aut v Šanghaji a Suzhou dosahuje 5 milionů.

Že výše uvedené statistiky o růstu počtu všech aut budou v Číně dále růst, může naznačovat zájem o řidičské průkazy. Autoškolou letos jen za první tři čtvrtletí úspěšně prošlo téměř 25 mil. zájemců. Počet řidičů motorových vozidel tak dosáhl celkově již 520 milionů, když většinu (92,8 %) tvořili řidiči osobních vozů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688