Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  08.12.2023 14:05:55

Faktory na straně investora, jenž by měly ovlivnit investici do krypta!

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Na trhu s kryptoměnami začíná převládat opět optimismus, který se pozitivně propisuje do růstu hodnoty jednotlivých kryptoměn. Optimismus podporují i různé ukazatele, které značí, že se trhy dostávají do býčí nálady. Před potencionálními investory tak vyvstává otázka, do kterých kryptoměn budou chtít vložit svůj kapitál. Osloví je hegemon trhu bitcoin (BTC), nebo raději zvolí cestu v podobě investic do některých altcoinů? Bitcoinová komunita věří, že BTC bude v každém cyklu výrazně růst. Ruku v ruce s růstem BTC mohou růst také altcoiny, některé dokonce ještě více než samotný bitcoin. Investoři, kteří mají omezený kapitál, tak stojí před volbou, které digitální aktivum si vybrat.

K relevantnímu rozhodnutí investorů musí předcházet důkladná analýza klíčových tržních faktorů, na jejichž základě si investor zvolí svou investiční strategii. Každý investor by měl znát svou míru k riziku, na jejímž základě bude ochoten riskovat. Měl by v předstihu zvažovat náklady na promarněné příležitosti a formu takové investice.

Náklady promarněné (obětované) příležitosti

Investice do kryptoměn je stále považována za rizikový počin. Na kryptografickém trhu je aktuálně k mání mnoho altcoinů, přičemž každý z nich vznikl na jiném základě a má za cíl plnit jinou funkci. Oproti nim stojí nejstarší kryptoměna bitcoin, která vznikla z jediného důvodu, aby byla alternativou k tradičním financím, které kontrolují jednotlivé státy a ovlivňují jejich hodnotu. BTC si v čase vybudoval pověst digitálního zlata a alespoň doteď se mu dařilo v každém čtyřletém cyklu navýšit svou hodnotu. Na druhou stranu však existují takové altcoiny, které v určitých fázích nabízejí za kratší čas zhodnocení o sto a více procent.

Když předpokládáme, že investor investuje svůj kapitál za účelem jeho maximálního zhodnocení, nevyhne se úvahám o nákladech na obětované, či ušlé příležitosti. Jedná se o takové náklady, které vznikají tím, že se nevyužije nejlepší možná volba, která by vedla k maximálnímu zhodnocení. Když to převedeme do světa investic, tak to znamená to, že když investor investuje svůj kapitál např. do BTC, který za dobu investice vzroste o 90 %, zatím co případná investice do altcoinů by vzrostla o 97 %, tak rozdíl mezi těmito dvěma hodnotami se vyjadřuje jako náklad promarněné příležitosti. Opomenutí takových nákladů při rozhodování vede k mylné domněnce, že některé činnosti nic nestojí.

Porovnání výnosů z investičních alternativ by tak pro investory mělo být důležitým faktorem při jejich budoucím rozhodování. Pochopení toho, že výběr jednoho aktiva je neoddělitelný od opuštění jiného, je základním aspektem investičních rozhodnutí. Nehledě na skutečnost, že do takového rozhodování ještě navíc vstupuje individuální míra k riziku každého investora. Nelze se tak divit, že přijímání investičních rozhodnutí není nic snadného.

Míra (sklon) k riziku

Vzhledem ke své povaze jsou kryptoměny považovány za spekulativní a rizikovou formu investice. Výkyvy hodnot jsou, alespoň zatím, na denním pořádku a časté krachy altcoinových projektů až na pár výjimek nechává komunita již takřka bez povšimnutí. Investování v takovém prostředí tak vyžaduje, aby investor pečlivě vyhodnocoval všechna rizika.

Pro začínající investory může být lákadlem bitcoin, který oproti jiným kryptoměnám nabízí o něco větší stabilitu a alespoň prozatím končil své čtyřleté cykly vždy na výrazně vyšší hodnotě, než na které do cyklu vstupoval. Oproti tomu řada altcoinů je sice doprovázena vyšší volatilitou, ale leckdy i o něco vyšším zhodnocením. Nicméně vyšší volatilita a mnohem kratší minulost představují ještě o stupeň větší míru rizika, než jakou by byla investice do BTC. Dobrá znalost trhu a sklonu k riziku může investorovi pomoci při rozhodování.

Investoři s větším sklonem k riziku vyhledávají riskantnější investice s nadějí, že jejich risk bude vykompenzován vyšším výnosem z takové investice. Investoři s vysokou mírou k riziku tak nejspíš budou vyhledávat investice do altcoinů. Nicméně nesmí zapomínat ani nato, že jakákoli investice do altcoinů by se měla navíc řídit hodnotou tokenu a také pokrokem souvisejícího projektu.

Oproti tomu stojí tzv. averze (nechuť) k riziku. Tací investoři se naopak snaží rizikům vyhýbat i za cenu toho, že svým rozhodnutím mnohem sníží potencionální budoucí zhodnocení. Investoři s tímto postojem zřejmě do kryptoměn ani investovat nebudou, a kdyby přeci, tak se zřejmě budou držet nejbezpečnějšího přístavu, kterým je dlouhodobě BTC. Na druhou stranu je však zajímavé, že někteří investoři zakládají své investice do BTC jen na víře, že v budoucnu bude tato kryptoměna nadále růst.

Investiční strategie

Pro objektivní rozhodování je zapotřebí, aby si investor stanovil časový rámec pro svou investici, dílčí a konečný cíl, který bude pravidelně sledovat a vyhodnocovat, alternativní možnosti pro případ nepředvídatelných událostí a varianty pro další postup v případě dosažení, či nedosažení dílčích cílů.

Investoři, kteří sledují dlouhodobé uchování hodnoty a zajištění proti inflaci, zřejmě budou více nakloněni investici do BTC. Investoři, kteří však hledají krátkodobé zisky a diverzifikované portfolio, budou nejspíš inklinovat k investicím do portfolia vybraných altcoinů. Ať tak, či tak, investoři by měli mít svou investici pod kontrolou, což znamená pravidelně sledovat trhy a být neustále v obraze.

Rozhodování o případné investici do některé, či některých kryptoměn, musí vždy vycházet z důkladné analýzy trhu a z dobře definované investiční strategie.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688