jihlava.cz (Jihlava)
Z regionů  |  08.12.2023 09:53:00

Jihlava: Kostel sv. Ignáce z Loyoly se po opravách znovu otevírá

Ve čtvrtek 7. prosince se po roce a půl oprav znovu otevřel Kostel sv. Ignáce z Loyoly. Nabídne prostor pro duchovní aktivity i turistické prohlídky. Projekt za 33 milionů umožnila podpora Fondů EHP a Norska
 

 
 

Svatý Ignác


FOTO: Biskupství brněnské

Dominanta hlavního jihlavského náměstí, chrám sv. Ignáce z Loyoly, dostala po letech znovu důstojnou tvář. Díky rozsáhlým opravám střechy a uliční fasády se štukovou a sochařskou výzdobou proměnil projekt obnovy kostela i podobu historického centra města. “Věřím, že si teď lidé najdou k Ignácovi snáze vztah a kostel je sám přiláká dovnitř. Chceme, aby šlo opravdu o místo setkávání, o živý kulturní prostor, do kterého budou moct přicházet bez ostychu všichni, kdo o to budou stát,” zve farář římskokatolické farnosti u kostela sv. Jakuba v Jihlavě a manažer projektu Marian Jiří Husek.

Ve čtvrtek 7. prosince po slavnostním ukončení oprav zahájili zástupci Muzea Vysočiny Jihlava vernisáž výstavy "Jihlava zmizelá" na empoře kostela. Další výstavy a akce budou následovat. Ještě v prosinci nabídne prohlídku rekonstruovaného sakrálního prostoru Brána Jihlavy, na konci března ho rozezní koncert pěveckého sboru Campanula Jihlava, který zahájí návštěvnickou sezónu. Od dubna příštího roku bude mít chrám stabilní návštěvní dobu. “Kostel bude mít svého kustoda a nově jím bude provádět taky aplikace s audio stopou, která umožní individuální prohlídky. Nepochybuji o tom, že chrám s tak bohatou historií a uhrančivou architekturou v novém kabátě, získá stálé místo v plejádě turistických cílů v regionu, rozšíří kulturní scénu našeho města a nabídne i nové akce,” dodává náměstek primátora města Jihlava Martin Laštovička.

Přestože se díky podpoře lokálních i zahraničních partnerů podařilo kostel výrazně proměnit, práce zcela nekončí. “V uplynulých měsících dostala stavba měděnou střechu, ve spolupráci s městskou památkovou péčí a Národním památkovým ústavem došlo k citlivé obnově fasády, restaurování kamenných a štukových prvků, záchraně dekorativních detailů, oken a vstupních dveří. Velmi žádoucí jsou ale i opravy v interiéru a pozornost by si zasloužila taky fresková nástěnná a stropní výmalba,” doplňuje Karel Voldán, technický dozor stavby a generální projektant.

Celkové náklady projektu šplhají k 33 milionům , 25 896 000 se podařilo získat z fondů EHP a Norska. Na obnovu vstupních dveří přispělo Ministerstvo kultury ČR 235 tisíc Kč se spoluúčastí města Jihlava, které na pokrytí prací vyčlenilo celkem přes 300 tisíc Kč. Pomoc s financováním navrhla zastupitelstvu i Rada Kraje Vysočina - projekt tak získá dalších 500 tisíc Kč. Na potřeby oprav vybírají pravidelně také sami farníci.

 
Zodpovídá: Mgr. Radovan Daněk
Vytvořeno / změněno: 7.12.2023 / 7.12.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688