OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  07.12.2023 17:00:00

Stále více lidí se stěhuje do zón ohrožených velkou vodou (Globální studie)

Podle nové studie je mnohem více lidí v ohrožení, protože se stěhují do povodňových oblastí po celém světě, což přispívá k nárůstu katastrof způsobených velkou vodou v důsledku postupujících změn klimatu.

Podle studie, kterou začátkem října v časopise Nature zveřejnili vědci ze Světové banky, se od roku 1985 zvýšil počet sídel v nejrizikovějších záplavových oblastech o 122 %, zatímco v nejbezpečnějších oblastech o 80 %. Autoři se zabývali rozsahem a rozšiřováním osídlení pomocí satelitů namísto studia zdrojů od obyvatel. Zastavěné oblasti světa se od roku 1985 do roku 2015 rozrostly o 85 %. „Lidé se vydávají za lepším životem a lepší prací, a pak tak trochu uvíznou ve špatných oblastech, protože na lepší už nedosáhnou, nemohou si to prostě dovolit,“ uvedl spoluautor studie Stephane Hallegatte, hlavní poradce Světové banky pro klima a odborník na ekonomiku katastrof. Podle něj vědí, že je to nebezpečné, už když tam přijedou.

Problém je nejvíce způsobován zeměmi se středními a nízkými příjmy, zjistila studie. V bohatších zemích, jako jsou USA a některé části Evropy, dochází k většímu růstu v bezpečnějších oblastech než v oblastech ohrožených povodněmi. Nejchudší skupiny populace se tam v oblastech ohrožených povodněmi nerozvíjejí tak silně, uvádí se v průzkumu. V praxi se to děje tak, že i s jen trochu rostoucím bohatstvím populace dochází k přechodu z venkova do měst; lidé opouštějí vesnické obce a odcházejí do velkých měst, která se často nacházejí v blízkosti vodních toků, a jsou tedy místy potenciálního zaplavení během povodní, uvedl hlavní autor studie Jun Rentschler, ekonom Světové banky.

„V této studii se snažíme sledovat proces rozvoje měst v čase,“ řekl Rentschler. „Dá se očekávat, že zpočátku se člověk usadí v bezpečném prostoru, ale jak se město rozšiřuje, je pravděpodobnější, že se rozroste do oblastí, kterým se dříve vyhýbalo, například i do záplavových zón.“ Pak vyvstává otázka, zda je levnější tyto nebezpečné oblasti zabezpečit, nebo je lepší lidi vystěhovat, uvedli autoři studie. Tanzanský Dar Es Salaam je podle nich „plakátovým“ městem tohoto problému. Podle World Population Review se z rybářské vesnice, kde v roce 1950 žilo asi 83 000 lidí, stalo velkoměsto s více než 7 miliony obyvatel. Naproti tomu v USA vzrostlasuchá“ osídlená centra o 76 %, zatímco centra v zóně nejvyššího povodňového rizika rostla pouze o 46 %. Mezi další země s vyšším počtem „suchých“ sídel než „ultra mokrých“ patří Francie, Švédsko, Rakousko, Finsko, Japonsko, Kanada a Indie.

„Jedná se o důležitý dokument, který shromažďuje údaje jak o zastavěných oblastech, tak o majetku vystaveném nebezpečí povodní v míře, v jaké to dosud nikdy nebylo provedeno,“ uvedl klimatolog Kolumbijské univerzity Klaus Jacob, který se na výzkumu nepodílel. „Zejména údaje o rozlišení zemí podle úrovně příjmů jsou důležité a poskytují zajímavé socioekonomické poznatky.“ To, že se populace rozrůstá do záplavových oblastí, neznamená, že změna klimatu nepředstavuje závažný problém, uvedli autoři studie. Ve skutečnosti se ta rizika vzájemně prolínají, řekl Jun Rentschler, ekonom Světové banky. A v obou případech by šlo zabránit tomu, aby docházelo k potenciálně rizikovým situacím. Při rozvoji měst lze chytrým plánováním podle něj zabránit stěhování části populace do nejrizikovějších míst. „Je mnohem levnější napravit to teď než později čelit důsledkům,“ varoval závěrem Hallegatte.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688