Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  07.12.2023 12:19:23

Chcete změnit dodavatele energií, i když smlouva pořád běží? Potom raději dobře počítejte

 

Po prudkém růstu cen energií přichází zlevňování. Ceny snižují malí i velcí dodavatelé, což je skvělá zpráva. Ne však pro ty, kteří mají zafixované vysoké ceny na několik let. Po skončení vládního zastropování by je totiž mohlo čekat nepříjemné překvapení. S platbami za energie už jim stát od příštího roku nepomůže, budou tedy muset zaplatit celou ceníkovou částku. Řešením tak může být kontaktování stávajícího dodavatele s žádostí o změnu tarifu nebo vyhledání nového obchodníka, který přijde s lepší nabídkou. Předčasné ukončení je ovšem spojené se sankcemi, které se mohou, ale nemusí vyplatit.


Zkontrolujte si platnost smlouvy

Smlouvy se uzavírají na dobu neurčitou, nebo určitou. Zatímco v prvním případě můžete odejít kdykoli, respektive po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty, v tom druhém byste měli u stávajícího dodavatele setrvat do ukončení smlouvy. Bezplatně pak můžete odejít ve chvíli, kdy smlouva končí. Dejte si jen pozor na takzvanou prolongaci, tedy automatické prodloužení, které je u většiny smluv nastavené. I tak sice můžete s koncem původní smlouvy odejít, musíte ale kontaktovat dodavatele alespoň dvacet dní před vypršením platnosti. Dodavatel vás navíc o automatickém prodloužení nemusí vůbec informovat, takže hlídání termínů je čistě na vás. Dnes už je to naštěstí o něco jednodušší. Podle vyhlášky Energetického regulačního úřadu platné od 1. ledna 2022 má obchodník povinnost uvést datum ukončení smlouvy do každého vyúčtování energií.   

Pokud máte smlouvu na dobu určitou a nechce se vám čekat na její vypršení, můžete přistoupit k předčasnému ukončení. Někdy se vám možná podaří domluvit se s dodavatelem na férových podmínkách a výhodnějším odchodu, v praxi se ale většinou nevyhnete pokutě. Zatímco dříve převládala jednorázová fixní sankce ve výši od 3 000 do 10 000 korun (nejčastěji se klienti setkávali s částkou kolem 5 000 korun) a i dnes s ní mnozí obchodníci pracují, stále častěji se setkáváme také s flexibilní částkou vypočítanou podle počtu měsíců, které zbývají do ukončení smlouvy, případně částkou za každou MWh z předpokládané spotřeby. Někteří dodavatelé pak při výpočtu sankcí používají dokonce i procentuální podíl ze zaplacených ročních záloh. 

ČEZ

Největší český dodavatel nabízí nejpřehlednější informace o hrozících pokutách. Najdete je na webovém portálu „MŮJ ČEZ“, kde si můžete stáhnout dokument s názvem „OPIS SMLUVNÍCH ÚDAJŮ“. V současné době se tady sankce účtují dvěma způsoby.

  • Flexibilní částka – 120 až 330 korun za každý měsíc, který zbývá do konce trvání smlouvy (účtuje se od data předčasného ukončení).
  • Fixní částka – jedná se o sankci ve výši 4 000 korun, která platí u starších smluv.

  PRE

Sankce Pražské energetiky (PRE) najdete v ceníku poplatků. Celková výše sankce je tvořena součtem dvou poplatků.   

  • Fixní částka ve výši 4 500 korun + flexibilní částka ve výši 200 korun za každý měsíc, který zbývá do konce trvání smlouvy (účtuje se od data předčasného ukončení).

Innogy

Innogy uvádí své sankce v obchodních podmínkách a pracuje s pohyblivou flexibilní částkou.

 

  • Flexibilní částka – 400 až 800 korun za každý měsíc, který zbývá do konce trvání smlouvy (účtuje se od data předčasného ukončení).
 

Lama Energy

U Lama Energy najdete sankce přímo ve své smlouvě. Pracuje se tady s fixní částkou.

  • Fixní částka – 5 000 korun.

Uvedené sankce platí pouze pro domácnosti, u podnikatelských odběrů jsou pokuty mnohonásobně vyšší a velmi často vám ani s pokutou stávající dodavatel neumožní smlouvu ukončit. Sankce se také často mění, proto je třeba znát aktuálně platné podmínky.

Kde najdete aktuální informace o sankcích? 

Tady musíme podotknout, že zjištění přesné výše sankcí není vždy tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Dodavatelé uvádějí informace k povinnostem spojeným s předčasným ukončením smlouvy v různých dokumentech. Někdy je najdete ve smlouvě či jejím dodatku, jindy ve všeobecných obchodních podmínkách, výjimečně pak přímo v ceníku. Nezapomeňte si proto důkladně přečíst veškeré dokumenty. Někteří obchodníci účtují kromě klasických pokut i administrativní poplatky, nebo dokonce ušlý zisk. Velmi snadno se navíc může stát, že ve smlouvě máte uvedenou výši sankce, ale tu dodavatel změnil v dodatku, který jste podepsali. Než se tedy rozhodnete k definitivnímu ukončení, měli byste znát všechny detaily a přesnou částku, kterou zaplatíte. Pokud máte jiného dodavatele než ČEZ, u kterého jsou sankce velmi dobře dohledatelné, bude nejlepší, když se telefonicky obrátíte přímo na obchodníka a necháte si výši sankce vyčíslit od něj a písemně (třeba i e-mailem) zaslat. Jedině tak máte jistotu, že vám nebude dodavatel účtovat jinou částku. 

 

Kdy se vyplatí sankci zaplatit?

Někdy se samozřejmě i navzdory pokutám může dřívější odchod od dodavatele vyplatit. Taková situace nastává v případě, kdy je cenová nabídka od jiného obchodníka natolik výhodná, že potenciální úspora převyšuje sankce účtované za předčasné ukončení smlouvy. V praxi k takové situaci nejčastěji dochází tehdy, když je smlouva platná ještě na dlouhé období a za velmi nevýhodných podmínek. Zvláště v případě, že má zákazník velkou spotřebu energií, se pak sankce skutečně může vyplatit, protože úspora ji bez problémů pokryje. Každý takový krok je ale třeba dobře spočítat. S vyhledáním informací o dalších dodavatelích a jejich nabídkách vám pomohou nejrůznější srovnávače, jako je například Kalkulátor.cz. Tam najdete nejen aktuální ceny energií, ale také rady, na co si dát pozor, nebo tipy na možnou úsporu. Pokud se navíc rozhodnete pro změnu dodavatele, s přepisem energií vám zdarma pomohou.  


 

Jan Béreš

Je energetický analytik společnosti Kalkulátor.cz. Jeho doménou je sledování vývoje energetického trhu a dopad současných burzovních cen energií na domácnosti a firmy. Díky svým zkušenostem a znalostem dokáže poradit se změnou dodavatele a najít optimální řešení v aktuálním turbulentním světě. Často je citován v médiích jako je Česká televize, Prima, Český rozhlas a další. Od roku 2022 publikuje komentáře na serveru Kurzy.cz, kde chce přibližovat složitý svět energetiky běžným lidem. Mezi jeho záliby patří cestování a výlety s rodinou. Je nadšeným filmovým fanouškem a v několika filmech vystupoval i jako komparzista.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688