Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.12.2023 13:26:00

Obchodníci navyšují sázky na pokles sazeb ECB. Scénář, o kterém se ještě nedávno neuvažovalo?

ECB

Investoři začali sázet na to, že Evropa bude mezi největšími světovými centrálními bankami lídrem ve snižování úrokových sazeb poté, co jedna z nejjestřábějších političek v regionu označila zpomalení inflace za „povzbudivé“. Trhy poprvé plně nacenily šest snížení sazeb Evropskou centrální bankou v roce 2024 o 25 bps, což by znamenalo snížení klíčové sazby o 150 bazických bodů na 2,5 %. Je tu také téměř 90% šance, že cyklus uvolňování začne už v prvním čtvrtletí příštího roku, což je scénář, o kterém se ještě před třemi týdny sotva uvažovalo.

Zatímco trhy po celém světě sází na snížení sazeb, v úterý získal v Evropě tento názor zvláštní pozornost poté, co Isabel Schnabel, známý jestřáb ECB, prohlásila, že inflace vykazuje „pozoruhodné“ zpomalení a že další zvýšení nákladů na půjčky je „spíše nepravděpodobné“. Trhy šance na další zpřísnění dlouho odmítaly, ale Schnabel varovala, že je na vyloučení dalších zvýšení příliš brzy.

sazby

Pokud mají obchodníci pravdu, bude ECB první z hlavních centrálních bank, která v příštím roce sníží sazby a provede nejagresivnější cyklus uvolňování. Přesto někteří z Wall Street již varují, že očekávání ohledně snižování sazeb centrálními bankami po celém světě začínají být našponovaná. Očekává se, že Fed provede své první snížení v květnu, a to o 125 bazických bodů. Ve Velké Británii trhy aktuálně naceňují tři snížení Bank of England o 25 bps počínaje červnem s 40% šancí na čtvrté snížení. Před měsícem byla naceněna jen dvě.

Názor, že hlavní centrální banky budou muset v příštím roce měnové podmínky uvolnit, aby podpořily své ekonomiky, pomohl dluhopisům, takže se listopad stal rekordním měsícem. Výnosy 10letých amerických a německých dluhopisů se za poslední měsíc snížily o více než 45 bazických bodů. Ekvivalentní sazba u britských dluhopisů klesla o více než 30 bazických bodů.

dluhopisy

Komentáře Schnabel přišly jen několik dní poté, co vyšla data ukazující, že inflace v eurozóně zpomalila na 2,4 %, což je mnohem méně, než ekonomové předpokládali, a přiblížila se tak 2% cíli ECB. Přestože Schnabel fakticky vyloučila další zvýšení sazeb, ohledně potenciálního snížení řekla, že „bychom měli být opatrní při vyjadřování se k něčemu, co se stane za šest měsíců“. Její kolega Boris Vujcic ho v blízké budoucnosti vyloučil, zatímco Francois Villeroy de Galhau řekl, že ECB tuto otázku prověří někdy během roku 2024.

Opatrnost získává na síle také na Wall Street, kde stratégové z BlackRock v úterý řekli, že „vidí riziko, že tyto naděje budou zklamány“. Stratégové Goldman Sachs Group mezitím doporučují sázky na opce a hlavní ekonomický poradce Allianz SE Mohamed El-Erian varoval, že Fed ztrácí nad svými zprávami kontrolu. "Věřím, že Fed se zvyšováním sazeb skončil, ale nemyslím si, že to potvrzuje to, co je naceněno na trzích ohledně snižování sazeb v příštím roce," řekl El-Erian v úterý pro Bloomberg Radio.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688