Město Turnov (turnov.cz)
Z regionů  |  06.12.2023 12:24:00

Turnov: Otevírá se sjezd a nájezd na I/10 v ulici Fučíkova

S předstihem dochází ke zprovoznění nového sjezdu a nájezdu na I/10 ve Fučíkově ulici, původně měl být dokončen na jaře příštího roku. Do budoucna by měl přinést výrazné zklidnění pro Nádražní ulici, a díky souvisejícím opatřením také pro celou přiléhající bytovou oblast.

Symbolickým přestřižením pásky byl v úterý 5. prosince zahájen provoz dlouho připravované a ještě déle žádané dopravní stavby ve Fučíkově ulici, která by měla mít zásadní vliv na zklidnění provozu v bytové oblasti i v ulici Nádražní. Dostavbu nájezdu na I/10 v Ohrazenicích tak doplnila další zásadní dopravní stavba - mimoúrovňová křižovatka ve Fučíkově ulici.

Hosty přivítali starostové Turnova a Ohrazenic. Pozvání přijali zástupci hlavního investora Ředitelství silnic a dálnic ČR, zhotovitele stavby firmy Strabag, a. s., projektanta stavby společnosti Valbek, spol. s r. o., dotčených odborů Městského úřadu Turnov i KSS Libereckého kraje, DI PČR Krajského ředitelství Libereckého kraje či Libereckého kraje. Proběhla improvizovaná tisková konference.


Otevření sjezdu a nájezdu Fučíkova

Otevření sjezdu a nájezdu Fučíkova

Zleva: starosta Turnova Tomáš Hocke, ředitel Správy Liberec ŘSD ČR Jan Wohlmuth, starosta obce Ohrazenice František Novák


Během úvodního slova dopoledního setkání v místě starosta Turnova Tomáš Hocke shrnul mimořádně časově i jinak náročnou práci na vzniku stavby. Ocenil všechny, kdo na vzniku nového napojení na I/10 spolupracovali. Jak mimo jiné řekl: „Poděkování míří také paní Nožičkové s rodinou (jejich dům musel ustoupit stavbě) i obyvatelům celé Fučíkovy ulice, kteří to v posledních měsících vůbec neměli jednoduché. Stavba se soustředila na dokončení sjezdu a nájezdu v co možná nejkratším čase, tudíž záležitosti spojené se zklidněním oblasti včetně zpomalovacích prvků byly se zpožděním. Situaci snad částečně omlouvá hlavní cíl, a to změna celého dopravního systému této části Turnova i Ohrazenic, jeho budoucí odlehčení a přesun většiny dopravy na I/10 a I/35.“

Starosta obce Ohrazenic František Novák zmínil, že často komplikovaná příprava prací trvala celých 12 let. Poděkoval Ředitelství silnic a dálnic ČR, že do investice bylo ochotné jít. Společně s dostavbou nájezdu na I/10 v Ohrazenicích se podle starosty obce jedná o nejlepší možné řešení pro její obyvatele i obyvatele přilehlých obcí. Jak dodal: „V dobách minulých byla vystavena silnice uprostřed obce Ohrazenice, která pokračovala přímo do sídliště u nádraží. Dnes je třeba pracovat s tím, jaké podmínky to nezvratně nastavilo. Možnost přímého napojení na stávající komunikaci je zásadní. Díky projektantům navíc bylo upraveno řešení křižovatky ve Fučíkově z plánovaného tvaru T do dnešní podoby, kdy se silnice stáčí přímo pod viadukt ve směru do Ohrazenic. Provoz by tak měl být tišší a klidnější.“ Starosta dále ocenil nastavení zóny 30, které vy mělo vést k dalšímu zklidnění. Připomenul také plány na chodník k nové obchodní zóně.


Otevření sjezdu a nájezdu Fučíkova


Ředitel Správy Liberec ŘSD ČR Jan Wohlmuth ocenil obrovskou iniciativu starostů Turnova i Ohrazenic, která pomohla realizaci obou dopravních staveb. Jak řekl, město Turnov se nebálo spolufinancovat realizaci v rámci občanské vybavenosti – chodníky, osvětlení nebo přechody pro chodce. Obě stavby pomohou zklidnění dopravy, zajistí plynulé napojení do Ohrazenic. Za ŘSD pak poděkoval zhotoviteli stavby, firmě Strabag: „Firma přistoupila k realizaci velmi aktivně, v červnu 2023 jsme předali staveniště s původně plánovaným dokončením na jaře 2024. Nakonec je vidět obrovský kus práce, hotovo je již nyní před Vánoci. Podobné stavby přináší mnoho užitku v lokálním měřítku místním obyvatelům. Mám z nich velkou radost.“


Marcela Jandová,

tisková mluvčí


Vyjádření starosty města Tomáše Hockeho k úpravám ve Fučíkově a okolních ulicích

Rád bych touto cestou vysvětlil lidem nejenom z Fučíkovy ulice, ale vlastně z celé čtvrti mezi Nádražní ulicí a silnicí 1/10, proč zde vznikly dlážděné retardéry a zvýšené křižovatky.

Součástí společenské dohody, kterou jsme zhruba před pěti lety společně uzavřeli, bylo, že ve Fučíkově ulici vznikne sjezd a nájezd ze silnice 1/10 a zároveň jsem slíbil, že vyvinu maximální úsilí, aby touto ulicí nejezdily nákladní automobily. Také aby se celá čtvrť zklidnila dopravně, protože stížností na rychlé průjezdy ve Fučíkově ulici je zaznamenáno relativně hodně. Jednání probíhala především s Dopravním inspektorátem Policie České republiky a radničním odborem dopravy.

Řešením byla tzv. zóna 30, což ale neznamená pouze osazení tzv. svislého dopravního značení (dopravních značek), ale je nutné do území instalovat ještě další prvky. Proto tady nově máme zvýšené křižovatky a zpomalovací retardéry i v bočních ulicích. Původní podmínkou bylo zhotovit dláždění v celých křižovatkách, nakonec jsme došli ke kompromisu, že budou jen při vjezdu do zóny a na okrajích křižovatek. Retardéry mají řidiče přinutit, aby ulicí projížděli sníženou rychlostí. Jejich výška je odvislá od toho, že ulicí jezdí také autobus. Bez těchto úprav bychom nezískali schválení dotčených orgánů státní správy.

Já bych se chtěl nicméně omluvit, že k úpravám došlo až na poslední chvíli. Stavební firma byla plně vytížená dokončením nájezdu a sjezdu, takže se do úprav dostala až poměrně pozdě, někde už se pracovalo na sněhu. Za to bych se chtěl omluvit, že v některých ulicích byla omezena doprava delší dobu. Zájmem všech ale bylo především nájezd a sjezd na I/10 otevřít ještě před svátky.

Věřím, že většina obyvatel do budoucna ocení, že Fučíkova ulice se dopravně zásadně zklidnila a tranzitní nákladní doprava v ní je minulostí.


Tomáš Hocke,

starosta Turnova


Průběh stavby sjezdu a nájezdu na průtah Turnovem ve Fučíkově ulici v fotografiích TvA:



zap_56_2021_fucikova.jpeg
Stav v únoru 2021

zap_326_29_05_2023.jpg
Stav v květnu 2023

zap_328_19_07_2023.jpg
Stav v červenci 2023

zap_331_18_10_2023.jpg
Stav v říjnu 2023

zap_333_05_12_2023.jpg
Stav 5. prosince 2023

Vytvořeno 6.12.2023 12:24:18 | přečteno 0x | marcela.jandova
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688