pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  04.12.2023 00:00:00

Kraj pokračuje v přípravách na rozšíření parkovacích ploch v Pardubické nemocnici

Pardubická nemocnice stávala v době svého vzniku před 120 lety na okraji tehdejších Pardubic. Dnes je součástí zástavby města, což výrazně limituje možnosti rozšíření areálu. I v těchto podmínkách se snaží vedení Pardubického kraje ve spolupráci s Nemocnicí Pardubického kraje hledat řešení na rozšíření kapacit pro parkování pacientů. Krajští radní na svém pondělním jednání schválili investiční záměr na rozšíření parkovací kapacity v areálu nemocnice, který je rozdělen do několika etap.

„Areál Pardubické nemocnice je dnes sevřený ze všech stran, což je samozřejmě limitující z hlediska potenciálního rozvoje parkovacích ploch. Naším primárním cílem bylo především investování do objektů přímo zajišťujících zdravotní péči, což se nám i díky výraznému přispění evropských fondů podařilo. Vedle toho také chceme systémově lépe řešit dopravu směřující do areálu nemocnice a především parkování jak v nemocnici samotné, tak v její bezprostřední blízkosti,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek s tím, že nyní radní kraje schválili nový investiční záměr na rozšíření parkovací kapacity v areálu nemocnice. Ten je rozdělen do několika samostatných etap.

V rámci první etapy by mělo dojít k rozšíření nemocničního areálu směrem k železniční trati. „O nabídce na převod části pozemku města jsme hovořili s panem primátorem Nadrchalem, který s touto nabídkou přišel, a následně jsme začali řešit konkrétní postup pro rozšíření parkování v oblasti u spodní vrátnice a železniční trati, které se jeví jak ekonomicky, tak časově jako nejjednodušší. Na základě posouzení možné kapacity chceme dále rozpracovávat variantu s příčným stáním v obou směrech, což by nám umožnilo navýšit v této etapě počet parkovacích míst o přibližně 57. Předpokládané náklady jsou nyní odhadovány na 15 milionů korun, ale částku budeme postupně upřesňovat,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Další rozšíření parkovacích ploch by měl přinést parkovací dům. Na jeho stavbu není možné čerpat žádné dotační prostředky, proto kraj uvažuje také o vstupu soukromého investora. „Po dokončení stavby centrálního příjmu chceme realizovat v prostoru současné plochy pro přistávání helikoptér nový parkovací dům o předpokládané kapacitě do 200 parkovacích míst s lehkou konstrukcí ve výšce maximálně čtyř nadzemních podlaží,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek s tím, že se jedná o záměr a nyní je nutné jej posunout do fáze projekční přípravy, která upřesní předpokládané náklady stavby. Ve výhledové realizaci je pak i druhý velký parkovací dům, který by mohl stát napravo od dnešního spodního vjezdu nemocnice.

Podle náměstkyně hejtmana Michaely Matouškové je stávající snížený počet parkovacích míst způsoben výraznou investiční činností v areálu nemocnice. „Bohužel nemůžeme každému zajistit, aby zaparkoval přímo před ambulancí, ale chceme, aby pacienti nemuseli kroužit po nemocnici a hledat volné místo. Samozřejmě dílčí snížení počtu parkovacích míst přináší také stavební činnost v nemocnici, a to především nyní stavba centrálního příjmu, která omezila možnosti parkování v prostorech horní vrátnice. Vzhledem k tomu, že stavba jde nyní do finále, tak i po dostavbě pavilonu bude opět více parkovacích míst a bude také usnadněný pohyb v rámci samotného areálu,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688