ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  01.12.2023 11:28:00

Předsedkyně Komise se zasazuje o pokrok v celosvětové spolupráci v oblasti stanovování cen uhlíku na akci na vysoké úrovni na konferenci COP28

Globální spolupráce v oblasti stanovování cen uhlíku na konferenci COP28

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová dnes na konferenci COP28 uspořádala akci na vysoké úrovni s cílem podpořit rozvoj stanovování cen uhlíku a trhů s uhlíkem, které představují silné nástroje ke splnění cílů Pařížské dohody. Vychází z výzvy k přijetí opatření pro trh s uhlíkem navázané na Pařížskou dohodu, kterou vyhlásily Evropská komise, Španělsko a Francie v červnu 2023.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla: „Stanovování cen uhlíku je ústředním prvkem Zelené dohody pro Evropu. Pokud v Evropské unii znečišťujete, musíte za to zaplatit. A pokud nechcete tuto cenu platit, je potřeba, abyste inovovali a investovali do čistých technologií. Funguje to. Od roku 2005 se díky systému EU ETS podařilo snížit emise v odvětvích, na které se tento systém vztahuje, o více než 37 % a získat více než 175 miliard EUR. Mnoho zemí po celém světě nyní vítá stanovování cen uhlíku, přičemž je k dispozici 73 nástrojů, které pokrývají čtvrtinu celkových celosvětových emisí. To je dobrý začátek, jenže je třeba postoupit dále a rychleji. EU je připravena předávat své zkušenosti a pomoci ostatním při plnění tohoto ušlechtilého úkolu.“

Dnešní akce Evropské komise, kterou odstartovala nová fáze spolupráce v oblasti stanovování cen uhlíku se účastnil prezident Světové banky pan Ajay Banga, generální ředitel Světové obchodní organitace Dr Ngozi Okonjo-Iweala i výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu paní Kristalina Georgievová. Všechny čtyři organizace zdůraznily význam stanovení ceny uhlíku pro klima a pro spravedlivou transformaci. Na dnešní akci také vystoupil španělský premiér Pedro Sancheze a zambijský prezident Hakainde Hichilema, kteří se podělili o pohled své země na výzvy a přínosy dalšího rozvoje stanovování cen uhlíku a zajištění vysoké integrity mezinárodních trhů s uhlíkem.

Komise bude i nadále poskytovat technickou podporu zemím, které mají zájem zavést režimy stanovování cen uhlíku do svých vnitrostátních právních předpisů, a nadále jim pomáhat vytvářet spolehlivé přístupy k mezinárodním trhům s uhlíkem, které dodržují dlouhodobé klimatické a rozvojové strategie. Uhlíkové kredity musí být založeny na společných a spolehlivých normách, které zajistí účinné snížení emisí prostřednictvím transparentních a ověřených projektů. V návaznosti na dnešní akci by konference COP28 měla hrát důležitou úlohu při stanovování referenční hodnoty pro mezinárodní a dobrovolné trhy s uhlíkem, která by zajistila jejich přidanou hodnotu a spolehlivost a zároveň podporovala spravedlivé sdílení přínosů mezi účastníky. Potřebujeme důvěryhodnou normu, která bude hnací silou transformačních investic a bude respektovat environmentální limity a díky níž neustrneme s neudržitelnými úrovněmi emisí uhlíku nebo neodůvodněnou závislostí na jeho zranitelném pohlcování.

Souvislosti

Stanovování cen uhlíku je ústřední součástí úspěšných a ambiciózních politik EU v oblasti klimatu prováděných prostřednictvím systému EU pro obchodování s emisemi (EU ETS). Stanovení ceny emisí skleníkových plynů je spravedlivým a ekonomicky účinným způsobem, jak je snížit, jelikož penalizuje znečišťovatele a podněcuje investice do čistých technologií. Se stanovením ceny uhlíku rovněž veřejný sektor získává příjmy, které investuje do opatření v oblasti klimatu. V odvětvích, na něž se vztahuje systém EU pro obchodování s emisemi, se emise od jeho zavedení v roce 2005 snížily o více než 37 % a příjmy ze systému EU ETS dosáhly 175 miliard EUR. Od roku 1990 klesly celkové emise EU o 32,5 %, zatímco naše ekonomika vzrostla přibližně o 65 %, což jasně svědčí o tom, že se nám podařilo oddělit hospodářský růst od emisí. Obchodování s emisemi se brzy bude vztahovat na nová odvětví v Evropě v rámci nedávno dohodnutých reforem. Bude se týkat i námořní a letecké dopravy a později také paliv pro budovy a silniční dopravy.

Výzva k přijetí opatření pro trh s uhlíkem v souladu s Pařížskou dohodou byla zveřejněna na summitu o novém finančním paktu, který uspořádala Francie v červnu 2023. Výzvu dosud podpořilo 31 zemí (EU-27 + Barbados, Kanada, Cookovy ostrovy a Etiopie). Výzva obsahuje tři prvky: 1) závazek k širšímu a více do hloubky jdoucímu vnitrostátnímu stanovování uhlíku a nástrojům trhu s uhlíkem, 2) podpora hostitelských zemí při plném provádění dohodnutého souboru pravidel pro mezinárodní trhy založené na dodržování předpisů a 3) zajištění vysoké integrity na dobrovolných trzích s uhlíkem. Výzva navazuje na stávající iniciativy, jako je globální výzva Kanady v oblasti stanovování cen uhlíku, k níž se EU formálně připojila na summitu EU-Kanada dne 24. listopadu, na zásady vysoké integrity skupiny G7, jakož i na pravidla podle článku 6 Pařížské dohody, a doplňuje je.

Související odkazy

Projev předsedkyně von der Leyenové na akci na vysoké úrovni o trzích s uhlíkem

Výzva k přijetí opatření pro trh s uhlíkem navázaný na Pařížskou dohodu

Quote

Stanovování cen uhlíku je ústředním prvkem Zelené dohody pro Evropu. Pokud v Evropské unii znečišťujete, musíte za to zaplatit. A pokud nechcete tuto cenu platit, je potřeba, abyste inovovali a investovali do čistých technologií. Funguje to. Od roku 2005 se díky systému EU ETS podařilo snížit emise v odvětvích, na které se tento systém vztahuje, o více než 37 % a získat více než 175 miliard EUR. Mnoho zemí po celém světě nyní vítá stanovování cen uhlíku, přičemž je k dispozici 73 nástrojů, které pokrývají čtvrtinu celkových celosvětových emisí. To je dobrý začátek, jenže je třeba postoupit dále a rychleji. EU je připravena předávat své zkušenosti a pomoci ostatním při plnění tohoto ušlechtilého úkolu.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2023-11-30

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688