ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  01.12.2023 13:27:00

Komise, Evropská investiční banka a iniciativa Breakthrough Energy Catalyst financují první společné projekty v oblasti klimatických technologií

Partnerství EU-Catalyst

Výkonný místopředseda Komise Maroš Šefčovič, zakladatel Breakthrough Energy Bill Gates a prezident Evropské investiční banky Werner Hoyer dnes na konferenci COP28 v Dubaji oznámili první dva evropské projekty, které obdrží podporu v rámci partnerství EU-Catalyst: projekt FlagshipONE společnosti Orsted a projekt Ottana CO2 Battery společnosti Energy Dome. Tyto projekty po svém dokončení zásadně změní odvětví čistých technologií a pomohou EU dosáhnout jejích klimatických cílů pro rok 2030. V rámci zmíněného partnerství na ně bude poskytnuto 240 milionů EUR formou kombinace grantů a komerčních investic (kapitálové investice a rozvojové úvěry).

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyen k tomu uvedla: „V rámci partnerství EU-Catalyst jsme spojili síly, abychom rozšířili projekty, které jsou pro společnosti velmi rizikové, avšak mají velký přínos pro hospodářství jako celek. A jsem ráda, že tyto průlomové projekty společností Orsted a Energy Dome podporujeme. Jsou důkazem toho, že EU-Catalyst je více než jen investiční program. Sdružuje vynikající inovátory, inženýry a podnikatele a investory ze soukromého a veřejného sektoru a pokrývá tzv. zelenou prémii. Jedná se o vítěznou kombinaci.“

Partnerství EU-Catalyst ukazuje, jak lze ze strany veřejného a soukromého sektoru poskytovat podporu pro inovace v oblasti čistých technologií. Jeho cílem je urychlit zavádění inovativních nízkouhlíkových technologií a zároveň snížit jejich zelené prémie, tj. snížit jejich náklady tak, aby mohly konkurovat fosilním palivům. EU k financování partnerství využije svůj výzkumný a inovační program Horizont Evropa a Inovační fond v rámci Programu InvestEU v souladu se zavedenými postupy. Iniciativa Breakthrough Energy Catalyst shromáždí za účelem financování vybraných projektů rovnocenné prostředky soukromého kapitálu a grantů od soukromých dárců.

Projekt FlagshipONE – Orsted

Projekt FlagshipONE dánské energetické společnosti Orsted, který probíhá ve Švédsku, je prvním projektem výroby e-methanolu svého druhu, jehož cílem je zajistit ekologické palivo pro lodní dopravu. Závod bude ze zachyceného biogenního CO2 a obnovitelného vodíku vyrábět přibližně 55 000 tun e-methanolu ročně, a stane se tak největším integrovaným zařízením vyrábějícím e-methanol v Evropě.

Projekt Ottana CO2 Battery – Energy Dome

Společnost Energy Dome se sídlem v Miláně vyvinula CO2 baterii, což je technologie dlouhodobého uchovávání energie na bázi zkapalněného CO2. Baterie CO2 může uchovávat energii po dobu deseti hodin nebo déle a je efektivnější než lithium-iontové baterie. S podporou partnerství EU-Catalyst bude v rámci tohoto projektu na Sardinii vybudováno první ukázkové plnohodnotné zařízení pro uchovávání energie pomocí CO2 baterií svého druhu.

Souvislosti

Partnerství EU-Catalyst zahájili v roce 2021 na konferenci COP26 v Glasgow předsedkyně Ursula von der Leyen, prezident Werner Hoyer a Bill Gates s cílem vypracovat rozsáhlé projekty v oblasti zelených technologií, které budou realizovány v Evropě, a podpořit investice do kritických klimatických technologií.

Evropská investiční banka byla jako partner Komise při provádění programu InvestEU pověřena, aby na toto partnerství vyčlenila až 420 milionů EUR z programu Horizont Evropa, z něhož již bylo vyhrazeno 200 milionů EUR, a z Inovačního fondu, z něhož bylo vyhrazeno 220 milionů EUR. Partnerství EU-Catalyst nevylučuje případné další příspěvky od členských států EU nebo jiných soukromých partnerů, kteří se rozhodnou projekty podpořit. O podporu pro projekty je v případě zájmu možné zažádat prostřednictvím internetových stránek iniciativy Breakthrough Energy Catalyst.

Další informace

Partnerství EU-Catalyst:

Otázky a odpovědi: Partnerství EU-Catalyst (aktualizováno)

Zelená dohoda pro Evropu | Evropská komise

Klastr 5: klima, energetika a mobilita | Evropská komise

Inovační fond | Opatření v oblasti klimatu

Quote

V rámci partnerství EU-Catalyst jsme spojili síly, abychom rozšířili projekty, které jsou pro společnosti velmi rizikové, avšak mají velký přínos pro hospodářství jako celek. A jsem ráda, že tyto průlomové projekty společností Orsted a Energy Dome podporujeme. Jsou důkazem toho, že EU-Catalyst je více než jen investiční program. Sdružuje vynikající inovátory, inženýry a podnikatele a investory ze soukromého a veřejného sektoru a pokrývá tzv. zelenou prémii. Jedná se o vítěznou kombinaci.“
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2023-11-30

Dosažení klimatické neutrality ve světě bude vyžadovat průlomové technologie. Skutečnost, že dosud nejsou na trhu, znamená, že jádrem opatření v oblasti klimatu musí být podpora inovací. Dnes oznamujeme dva průlomové projekty financované v rámci partnerství EU Catalyst, které poskytují konkrétní řešení pro urychlení ekologické transformace. Prostřednictvím naší spolupráce s Evropskou komisí a iniciativou Breakthrough Energy Catalyst usilujeme o podporu mnoha dalších takových projektů, které napomáhají dosažení cílů Evropy v oblasti klimatu a mohou být rozšířeny do celého světa.
Werner Hoyer, prezident Evropské investiční banky 2023-11-30

Závazek Evropy dosáhnout uhlíkové neutrality připravil půdu pro to, aby se evropské společnosti staly silnými lídry ve vývoji inovativních technologií. Prostřednictvím této spolupráce Evropská komise a Evropská investiční banka dále prokazují svou neochvějnou podporu pro rozšiřování technologií. Iniciativa Breakthrough Energy Catalyst ukazuje veřejným institucím nový způsob spolupráce se soukromým sektorem při provádění projektů od fáze vývoje až po zavedení. Zmíněné projekty podstatně sníží emise skleníkových plynů a přinesou znatelný pokrok k dosažení budoucnosti čisté energie pro Evropu.
Bill Gates, Founder of Breakthrough Energy 2023-11-30

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688