Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  01.12.2023 17:39:00

ČEZ dokončil prodej svého podílu ve společnosti AKCEZ tureckému investorovi Torunlar Group

Skupina ČEZ dokončila prodej svého podílu ve společnosti AKCEZ tureckému investorovi Torunlar Group. Dnes došlo mezi Skupinou ČEZ a tureckými společnostmi Torunlar Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. a Başkent Dogalgaz Dagitim Gayrimenkul Yatirim Ortakligi A.Ş. z Torunlar Group k vypořádání prodeje 50% podílu ve společnosti AKCEZ Enerji A.Ş. (AKCEZ), kterou česká energetika vlastnila v rámci společného podniku s tureckým partnerem AKKÖK Holding A.Ş. (AKKÖK). Podpis prodejní smlouvy proběhl loni v červenci, transakci schválil turecký antimonopolní úřad i tamní energetický regulátor. Pod AKCEZ spadají tři dceřiné společnosti, které se věnují distribuci elektřiny, prodeji energií a energetickým službám.

Skupina ČEZ úspěšně uzavřela transakci, v níž její 50% podíl ve společnosti AKCEZ přebírá turecký investor Torunlar Group, který v rámci otevřeného prodejního procesu předložil nejlepší nabídku. Finálnímu dokončení celé transakce předcházelo schválení tureckého antimonopolního úřadu i tureckého energetického regulátora a zejména vyjednání komplexních podmínek refinancování stávajícího úvěru. Mateřská společnost ČEZ, a. s., měla vystavené záruky („Parent Company Guarantee“) za závazky společností společného podniku AKCEZ vůči konsorciu financujících bank, které při vypořádání transakce zanikly v plné výši. Turecká společnost AKKÖK v joint venture zůstává. Poradcem ČEZ pro prodejní proces byla mezinárodní investiční banka Citi a turecká investiční banka Iş Yatirim.

Prodej podílu v joint venture AKCEZ je součástí strategického záměru Skupiny ČEZ provést divestice části aktiv na vybraných trzích a soustředit se na dekarbonizaci svého výrobního portfolia a rozvoj obnovitelných zdrojů a moderních energetických služeb v Česku a v Evropě v rámci strategie VIZE 2030Čistá Energie Zítřka.

Torunlar Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. je turecká investiční holdingová společnost a majoritní vlastník společnosti Başkent Dogalgaz Dagitim Gayrimenkul Yatirim Ortakligi A.Ş. (Başkentgaz). Başkentgaz je druhý největší distributor plynu v Turecku, veřejně kotovaný na Istanbulské burze. Obě jmenované společnosti jsou součástí Torunlar Group.

Na turecký trh vstoupila Skupina ČEZ v roce 2009. V rámci privatizace turecké energetiky ve stejné době do země vstupovali i další energetičtí hráči, jako například E.ON, RWE či OMV. Distribuční společnost Sakarya Elektrik Dagitim A.Ş. (SEDAŞ), jako hlavní dceřiná společnost AKCEZ, má cca 2 miliony odběrných míst a spravuje 60 tisíc km distribučních sítí. Prodejní společnost Sakarya Elektrik Perakende Satis A.Ş. (SEPAŞ), která vznikla v roce 2012 v důsledku unbundlingu energetických firem, dodává elektřinu 1,8 milionům zákazníků. Společnost Sepaş Akilli Çözümler A.Ş (Sepaş Smart Solutions) založená v roce 2021 poskytuje služby v oblasti energetické účinnosti.

Skupina ČEZ je v Turecku činná i v rámci další joint venture společnosti Akenerji Elektrik Üretim A. Ş. Ta se primárně zabývá výrobou elektřiny z obnovitelných a plynových zdrojů, celkový instalovaný výkon činí 1 224 MW.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688