Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  01.12.2023 17:41:35

V růst na Wall Street se nevěří, sázky na pokles nejvyšší za více než rok

Po třech měsících ztrát akcie na Wall Street předvedly v listopadu výrazný nádech. Prestižní index DJIA se dokonce dostal na nová letošní potažmo téměř již 2letá maxima, když růstem o 8,8 % zažil vůbec nejlepší měsíc od loňského října. Podobně o 8,9 % se nadechl širší index S&P 500, dokonce o 10,7 % pak index Nasdaq. Pro oba to znamenalo vůbec nejpozitivnější měsíc od července 2022. Dle v úvodu týdne zveřejněných statistických dat týkající se short pozic však investoři v růst příliš nevěřili. Tedy přinejmenším v první polovině měsíce listopadu.

K 15. listopadu totiž bylo na NYSE zashortováno celkem 15,949 mld. akcií, což znamená nejvíce sázek na pokles od konce května. Oproti stavu na konci října investoři navýšili shorty o 163,7 mil akcií, resp. o více než procento. Ještě výraznější pesimismus evidovala burza Nasdaq. Zde shorty rostly již páté reportované půlměsíční období v řadě, resp. tedy k poklesu došlo naposledy v druhé polovině srpna. K polovině listopadu zkrátka bylo na Nasdaq short již 13 mld. akcií, tedy vůbec nejvíce od poloviny července 2022.

Vývoj short pozic na Nasdaq

 

Jak patrno také z grafického přehledu, letos bylo na Nasdaq zashortováno nejméně v polovině února. Tehdejších zhruba 11,9 mld. akcií prodaných na krátko bylo zároveň nejnižšími sázkami na pokles od poloviny ledna 2022. Současný stav se naopak již výrazně přiblížil historickým maximům z poloviny června loňského roku. Tehdy bylo short dokonce 13,225 mld. akcií. Rovnou možno zmínit, že do té doby trhy právě procházely negativním vývojem. V polovině června 2022 právě nalezly lokální dno a následně o letních prázdninách zaznamenaly nádech o více než 15 % (index S&P 500 z pod 3 700 b. na 4 300 b.). Nicméně jak se ukázalo, nejednalo se ještě o konec loňského pesimismu, jelikož přišlo druhé ještě hlubší dno. Jak možno i vidět níže v grafu, v říjnu 2022 se totiž index S&P 500 ocitl i pod hranicí 3 500 b.


Vzhledem ke zmiňovanému objemu short pozic, by tak současný strmý nárůst akcií na Wall Street v čase také mohl doznat obratu. Jak jsme zmiňovali v článku „Akciím na Wall Street se má dařit také v roce 2024“, někteří analytice právě nejsou pro budoucí vývoj až tak optimističtí.

Shorty na Tesle letos přetrvávají ve větších objemech

Nejen retailovými investory výrazně hojně sledované akcie Tesla (TSLA) vlastně oproti loňsku letos evidují více shortů. Ty se totiž v roce 2022 převážně držely v rozsahu 60-80 mil. akcií, letos není nic neobvyklého zaznamenat short více než 90 mil. akcií Tesla. Po zohlednění loňského splitu vlastně jakýsi návrat k obvyklostem z roku 2021.

Právě dle posledních údajů z poloviny listopadu zashortovaných více než 92,7 mil. akcií Tesla bylo nejvyšším údajem od poloviny července. Zashortováno je tedy nyní 2,9 % emise. Nicméně vývoj v druhé polovině listopadu i u akcií Tesla shortařům nepřál, resp. až v posledních 2 dnech můžeme vidět směrování titulu níže…

Vývoj short pozic na akciích Tesla (TSLA)

 

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688