Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.12.2023 17:20:00

Pokles výnosů a reinverze výnosové křivky? - 2024

Pro akcie nejsou ani tak důležité krátkodobé sazby centrální banky, jako výnosy dlouhodobějších vládních dluhopisů. Včera jsme se věnovali právě sazbám Fedu a dnes navážu pohledem na predikce BofA týkající se výnosů desetiletých vládních dluhopisů. A také na možné implikace pro akcie.

Podle Bank of America by výnosy desetiletých obligací měly dál pokračovat v poklesu, výnosy dvouletých dluhopisů také, ale menším tempem (obojí pak rychleji, než jak jsou nyní nastavena tržní očekávání). Na konci příštího roky by se tak desetileté sazby měly pohybovat pod 4 %. Pro akcie to může být pozitivní, ale také ne – pokud by příčinou by výrazný pokles inflace bez většího utlumení růstu ekonomické aktivity je to něco jiného, než když by byl útlum vychýlen směrem k aktivitě (viz i níže):


sous1
Zdroj: X

Graf v sobě má ještě jednu zajímavou predikci a tou je reinverze výnosové křivky (překlopení dlouhodobých výnosů zpět nad krátkodobé). Inverze křivky (výnosy krátkodobé nad dlouhodobými) je často zmiňována jako indikátor recese. Tímto indikátorem je ale na základě historických zkušeností spíše až reinverze a ta by měla podle BofA přijít někdy na podzim příštího roku. Takže pokud pracujeme s touto tezí o reinverzi, měl by být (minimálně) do té doby od recese klid. (i diskuse na trhu se nyní, zdá se, přesunuly od recese k jiným hračkám). A konec konců ani reinverzi bych nebral jako něco, co jednoznačně ukazuje budoucnost. Co výnosy a akcie?

Před pár dny jsem tu rozebíral vztah mezi výnosy a akciemi s tím, že fundamentální „vzorec“ hovoří jasně – vedle výnosů tu jsou relevantní ještě rizikové prémie a očekávaný růst zisků a dividend. Nedá se tak jednoznačně říci, že vyšší výnosy jsou pro akcie negativní a naopak. S jejich pohybem se totiž může měnit růstový výhled a prémie. Historie to docela potvrzuje – ukazuje, že nějaký negativní vztah „výnosy – valuace/ceny akcií“ se pozorovat dá, ale je hodně volný. Dnes na tuto úvahu navážu následujícím grafem, který porovnává nedávné pohyby výnosů, dolaru a akciového trhu:

sous2
Zdroj: X

Všechny tři proměnné jsou ekonomicky vzájemně propojené, ale zjednodušeně se snad dá pracovat s tím, že výnosy tu hrají prim, dolar a akcie jsou jimi více ovlivňovány než je samy ovlivňují. Od konce července pak vidíme v podstatě učebnicový vývoj, ale nadšení značně opadává, pokud pohlédneme na období předchozí. U akcií v něm evidentně nad vlivem výnosů často převažovala změna růstového výhledu (popř. rizikových prémií).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688