Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  01.12.2023 10:17:53

Statisíce pozemků již za měsíc propadnou státu, pokud se o ně majitelé do konce roku nepřihlásí. Nejste mezi nimi i vy?

pozemek ilustrační

Na území ČR se nachází přes 140 000 pozemků, které nemají vlastníka a konec lhůty pro uplatnění nároku na ně se již rychle blíží. V reakci na tuto výzvu vznikl projekt Česká země, který si klade za cíl pomoci majitelům přehledně identifikovat a uplatnit nároky na zapomenuté pozemky pomocí přehledné interaktivní mapy. Nejsou mezi nimi i vaši prarodiče?

Máte také babičku, která vám vyprávěla o příbuzných, kteří vlastnili louky a pole a nikdo z rodiny neví, kde je těmto pozemkům konec, protože se po jejich smrti na pozemky zapomnělo? V odpovědi na tuto situaci přijala Česká republika v roce 2012 opatření, stanovující, že majitelé nemovitostí mají do 31. prosince 2023 možnost uplatnit nárok na své nevyužívané pozemky, jinak propadnou ve prospěch státu.

V důsledku této výzvy ÚZSVM zveřejnil seznam majitelů, kterých pozemků se propadnutí bude týkat. Bohužel je ale tabulkový dokument, který je pro vyhledávání k dispozici, až příliš rozsáhlý a málo přehledný, a to zejména proto, že není graficky zpracován a čítá okolo 300 000 řádků. Tato neuchopitelnost vedla k tomu, že mnoho potenciálních vlastníků - dědiců pozemků si dokument z časových důvodů ani nestáhne a nepokusí se v něm hledat.

"Cílem našeho projektu je maximálně zjednodušit hledání těchto pozemků a zachránit jich tolik, kolik jen bude možné. Lidé mají k zapomenutým nemovitostem určitý vztah, je to propojení s minulostí a do určité míry i propojení s předky. Setkáváme se i s případy, kdy lidé obnovují dědické řízení pozemku o velikosti 60 m2, v těchto případech vůbec nejde o peníze, ale o emoce," říká Jan Antonín Kolář, autor projektu Ceskazeme.cz

Česká země čerpá z dat ÚZSVM, z katastru a dalších zdrojů, aby mohla parcely přehledně zobrazit přímo na mapě. To je důležité proto, že většina vlastníků měla pozemky v blízkosti bydliště.

Máme již potvrzeny případy, kdy aplikace pomohla najít pozemek rodiny. V jednom případě šlo i o hodnotu přesahující 1 milion korun. To je pro nás obrovské zadostiučinění, protože víme, že naše práce pomohla někomu výrazně zlepšit život,“ dodává Jan Antonín Kolář.

Díky promyšlenému vyhledávání si dokáže poradit i se zkomolenými názvy a jmény. Zpracovat data o parcelách a vytvořit design aplikace trvalo přibližně dva měsíce usilovné práce. Po novém roce by aplikace již totiž postrádala smysl. Česká země pak nabízí také jednoduchý vyhledávač-widget, který si může kdokoliv vložit na stránky a jenž umožňuje okamžité vyhledávání jmen a pozemků.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688