Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
Z domova  |  30.11.2023 19:27:12

Počasí: Části Česka hrozí sněhová kalamita. Informace k situaci

Možná největší sněhová situace začínající zimy přichází. Rozhodně to platí pro některé regiony. Teplejší vzduch na jihu a studený na severu oddělí výrazné frontální rozhraní patřící tlakové níži. Na rozhraní vznikne frontální vlna, která bude mít protáhlý tvar a bude postupovat zlehka od západu až jihozápadu k východu až severovýchodu. A díky tomu protáhlému tvaru a postupu zejména přes jih našeho území bude trvat přibližně 30 hodin, než začnou srážky slábnout. 

Jelikož se nacházíme na studené straně tohoto rozhraní, srážky budou v 90 - 95 % případů sněhové. Na jihovýchodě Česka ale může i pršet nebo padat déšť se sněhem. Potom ale bude hodně regionů, kde bude 0 °C, nebo lehce pod 0 °C a bude tam vydatně sněžit (zejména jižní Čechy a Vysočina). Díky vydatným a dlouho trvajícím srážkám může napadnout 20 - 35 cm v této oblasti. Také sousední kraje mohou dostat sněhu dost a samozřejmě hory i o něco víc (Šumava, Beskydy, Jeseníky). 

Předpověď až na 35 cm sněhu mimo hory je vzácná, proto je dobré vzít v potaz následky, které to bude mít pro dopravu a energetiku. Je dobré, že sněhová kalamita nepřijde ve všední den, ale v sobotu. Jakmile začne vlna slábnout, dostaneme se do studenějšího severozápadního proudění s větrem. Proto se budou tvořit sněhové jazyky. A třeba i na Vysočině vyloženě závěje, pokud tam napadne avizované množství sněhu. Sledujte radar a v této oblasti nevyjíždějte, pokud nebudete muset. Některé modely čekají 20 cm i v nížinách Středočeského kraje.

Že zbytečně strašíme? To není náš cíl. Náš cíl je co nejlépe popsat situaci dle aktuálních výstupů modelů. Frontální vlna nakonec může být slabší, nebo může lehce cuknout na jih do Rakouska, nebo bude naopak o pouhý stupeň celsia ve výšce nebo u země tepleji, a hned to může vypadat jinak. To je vždy u frontálního rozhraní možné. Modely však říkají, že napadne na některých místech mimo hory až 20 - 35 cm sněhu a to je nutné uvést. Do sobotního večera budeme moudřejší, jak to dopadlo. Hlavně opatrně za volantem. Vyjíždějte jen, když to bude nutné.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.

03.12. 00:37  mmm (Tabák 2)
03.12. 00:34  mmm (Tabák 2)
02.12. 23:52  Konečně pořádná zima (R2)
02.12. 20:57  Konečně pořádná zima (Vědma)
01.12. 19:53  Konečně pořádná zima (R2)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688