valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)
Z regionů  |  21.11.2023 11:58:00

Valmez centrem odborníků na mozkovou příhodu

Od poloviny listopadu zachraňuje životy na Valašsku speciálně upravená sanitka, tzv. mobilní iktová jednotka. Unikátní projekt se do Valašského Meziříčí podařilo dostat díky místnímu rodákovi a lékaři Radimu Líčeníkovi, podpoře Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, Krajské nemocnice Tomáše Bati Zlín, vedení kraje a města. Valašskomeziříčská radnice pak v pondělí 20. listopadu hostila mezinárodní konferenci odborníků na uvedenou problematiku.

Zapojení Valašska do studie Saarské univerzity v německém Homburgu je pro místní region nedocenitelné. „Ve speciálně vybavené sanitce, jejíž součástí je počítačová tomografie – CT a další nezbytné vybavení, dokážeme pacienta s mozkovou mrtvicí a dalšími urgentními neurologickými stavy nejen vyšetřit, ale okamžitě zahájit také nezbytnou léčbu. I když podobně vybavené sanitky jezdí například v Berlíně, Oslu, Paříži, Melbourne nebo Texasu, v České republice se jedná o ojedinělý projekt. Výjimečný je i tím, že probíhá v hornatém terénu údolí Rožnovské a Vsetínské Bečvy se základnou na valašskomeziříčské výjezdové stanici Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje,“ vysvětlil specialista na uvedenou problematiku Radim Líčeník, jenž se zasloužil o spuštění projektu v ČR a nyní s kolegy zajišťuje provoz mobilní iktové jednotky. To by se nepodařilo bez podpory Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, Krajské nemocnice Tomáše Bati Zlín, vedení Zlínského kraje a města Valašské Meziříčí.

Právě valašskomeziříčská radnice se v pondělí 20. listopadu stala centrem odborníků na akutní mozkovou příhodu a její léčbu. „Prostřednictvím online konference jsme se spojili nejen s profesorem Klausem Fassbenderem, který je otcem projektu mobilních iktových jednotek, ale také s dalšími odborníky. Vyměnili jsme si dosavadní zkušenosti a diskutovali o našem projektu na Valašsku,“ navázal Radim Líčeník. V průběhu konference poděkoval všem, kteří se do projektu zapojili, také starosta Robert Stržínek. „Když mne pan doktor Líčeník v červnu oslovil se záměrem dovézt k nám do Valašského Meziříčí unikátní sanitku a zachraňovat životy, okamžitě jsem nabídl veškerou možnou pomoc. Osobně jsem pomáhal s vyřízením homologace v Praze a za město jsme mimo jiné zajistili ubytování německých a dalších odborníků či technickou podporu a zázemí pro konferenci,“ vysvětlil starosta Robert Stržínek. Ten zároveň předal Cenu starosty města Valašské Meziříčí za rok 2023 již zmíněnému profesoru Klausi Fassbenderovi a britské paramedičce Brittany Wells, která se podílí na zajištění provozu sanitky v ČR. „Realizace klinické studie mobilní iktové jednotky je nejen pro náš region, ale pro celou Českou republiku nesmírně přínosná. Bylo mi ctí poděkovat profesoru Fassbenderovi a paní Wells jménem vedení města za mimořádný přínos o rozvoj zdravotní péče na valašskomeziříčsku. Velké díky ale samozřejmě patří všem, kteří se do této studie zapojili a pomáhají zachraňovat životy na celém Valašsku,“ připojil starosta Robert Stržínek

Podrobnější informace o speciální sanitce i studii najdete na webu www.zzszlin.cz.

Zpracoval:

Jakub Mikuš

tiskový mluvčí

T +420 571 674 306

M +420 725 128 428

E mikus@muvalmez.cz

Valmez centrem odborníků na mozkovou příhodu

Zodpovídá: Mgr. Veronika Macková
Vytvořeno / změněno: 21.11.2023 / 21.11.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688