Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  30.11.2023 11:37:00

Akcie stoupají v reakci na úspěšné snižování nákladů (Výsledky Salesforce)

Společnost Salesforce (CRM), globální lídr v oblasti CRM softwaru, oznámila výsledky třetího čtvrtletí fiskálního roku 2024, který pro tuto firmu končí tradičně až 31. října. To, že výsledky předčily tržní očekávání, bylo ihned reflektováno na ceně akcií, které po uzavření obchodování vzrostly až o 9 % a dosáhly 251 USD v rozšířeném obchodování. Akcie letos vyskočily už o 74 %, ačkoli většina tohoto růstu se odehrála v první polovině roku 2023 během tlaku na zvýšení zisku ze strany řady aktivistických investorů.

Co se výsledků týče, tak celkové tržby společnosti dosáhly 8,72 miliardy dolarů, což je nárůst o 11 % oproti předchozímu roku, a 10 %, vezmeme-li v úvahu konstantní měnu. Tržby z předplatného a podpory dosáhly 8,14 miliardy dolarů, což představuje roční nárůst o 13 %. K lepšímu výsledku hospodaření přispělo pokračující úsilí o zvýšení efektivity, kdy celkové náklady ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o 4 % na 5,06 miliardy dolarů, což bylo podpořeno nárůstem upravené provozní marže na 31,2 % z 22,7 % ve stejném období předchozího roku. Upravený zisk na akcii dosáhl 2,11 USD, taktéž nad odhady analytiků.

Salesforce ohlásil, že k 31. říjnu má 70 843 zaměstnanců na plný úvazek, což je o 11 % méně ve srovnání s předchozím rokem. Snížení počtu pracovních míst bylo součástí restrukturalizace, která proběhla již dříve v roce 2023, ačkoli v září Salesforce uvedla, že přijme více než 3 000 nových pracovníků, čímž se snaží využít zájmu o umělou inteligenci. Salesforce dokázal, že to na poli umělé inteligence myslí vážně, když nabídl všem nespokojeným zaměstnancům technologické firmy OpenAI, že okamžitě dorovná jejich plat a přijme je do svých řad po tom, co byl dočasně odvolán CEO společnosti OpenAI Sam Altman. Jak to ale nakonec dopadlo, všichni určitě dobře víte.

Společnost Salesforce se v rámci své kampaně za zvýšení zisku zaměřila i na snížení výdajů spojených s prodejem a marketingem. Jedním ze způsobů, jak tyto náklady snížit, je rozšíření samoobslužného nákupu softwaru. Minulý týden společnost oznámila, že její nejznámější produkty bude možné zakoupit prostřednictvím tržiště cloudové výpočetní jednotky Amazon.com Inc., Amazon Web Services.

Někteří investoři se obávají, že zaměření na snižování nákladů jde na úkor růstu tržeb, který v posledních třech čtvrtletích klesl na 11 %. Společnost Salesforce, která je lídrem na trhu softwaru pro řízení vztahů se zákazníky, doufá, že nové funkce umělé inteligence a občasné zvyšování cen pomohou tento trend zvrátit.

hhh

Zdroj: Patria

Salesforce také pracuje na lepší integraci svých velkých akvizic z posledních let, jako je aplikace pro komunikaci na pracovišti Slack, nástroj pro vizualizaci dat Tableau a MuleSoft, který pomáhá zákazníkům propojit jejich software přes internet. Růst tržeb těchto jednotek se ve třetím čtvrtletí zrychlil a rostl o 22 %, čímž přerušil sérii zpomalení. Investory také určitě potěšilo, že jim za třetí bylo vráceno 1,9 miliardy dolarů formou zpětného odkupu akcií, byť tato částka představuje pouze necelé 1 % z celkové tržní valuace.

Salesforce dále zvýšil své roční výhledy po silném třetím čtvrtletí. Očekává se, že celkové tržby pro fiskální rok 2024 dosáhnou 34,75 až 34,8 miliard dolarů, což představuje nárůst o 11 % meziročně. Prognóza tržeb pro čtvrté čtvrtletí je stanovena na 9,18 až 9,23 miliardy dolarů, což je o 10 % nárůst meziročně. Management dále dodal, že v současném období končícím v lednu bude upravený zisk činit přibližně 2,26 USD na akcii.

Generální ředitel Marc Benioff zdůraznil, že společnost Salesforce pokračuje v plnění svého plánu na ziskový růst a zvýšení provozní marže pro tento fiskální rok. Už nyní je Salesforce třetí největší společností v oblasti podnikového softwaru podle tržeb, jedničkou v oblasti CRM s umělou inteligencí a jedničkou v oblasti podnikových aplikací. Další integrace bude tuto pozici pouze upevňovat.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688