Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  29.11.2023 17:53:02

Střípky z trhu – akcie Tesla před startem předávání Cybertrucků na 6týdenním maximu, Křetínskému s Tkáčem skokově rostou akcie Foot Locker

Minulý týden tomu byly již čtyři roky, co společnost Tesla slavnostně odtajnila svůj futuristický pick-up Cybertruck. Tedy vlastně ale vůz s prvky vizí z 80. let minulého století, když Elon Musk se netajil obdivem k jeho oblíbeného filmu Blade Runner. Každopádně tehdy predikoval, že vůz se k zákazníkům začne dostávat někdy později v roce 2021. Objednat si jej šlo prakticky okamžitě po prezentaci, což během týdne využilo na 250 tis. osob. Nicméně první zájemci, kteří tedy vydrželi celé čtyři roky, se dočkají až nyní. Tedy jejich dosud oficiálně blíže nespecifikovaný počet (hovoří se jen o 10), když výroba Cybertrucku spuštěná ve 3. čtvrtletí se stále spíše jen rozbíhá. Aktuální výše produkce je zkrátka zahalena v mlze, linky v Texasu mají mít nyní nicméně instalovanou roční výrobní kapacitu přes 125 tisíc vozů. Vlastně však sotva polovinu, než Elon Musk predikoval při Tesla's Battery Day v roce 2020. Hovořil totiž o 250 až 300 tis. Uspokojit poptávku tak může trvat roky, když se hovoří o celkových objednávkách až na 1,9 mil. vozů.

Slavnostní předání prvním zákazníkům se uskuteční v sídle společnosti v Texasu ve čtvrtek 30. listopadu od 21 hodin našeho času. Tesla slibuje živý přenos, v případě umožnění distribuce jej plánujeme nabídnout níže.

 

Každopádně není jasná cena, kterou zákazníci za vůz zaplatí. Startovat měla na 39 900 USD, nicméně u základní verze s jedním motorem, resp. náhonem na zadní kola. Dle původních prezentovaných parametrů dojezd tohoto vozu, který měl zrychlovat z 0 na 100 km/h do 6,5 vteřin, dle normy EPA přesahovat 250 mil, tedy 400 km. Bezkonkurenční měla být v dané kategorii nosnost korby téměř 1,6 tuny. Cybertruck navíc bude moci táhnout 3,4 tunový vlek, resp. u nejvyšší verze dokonce téměř 6,4 tunový. Ta měla zájemce přijít na 70 tis. USD, nicméně právě ceny již před 2 roky z webu firmy zmizely. Dojít by právě nejprve mělo na produkci dražších verzí. Z hlediska baterií/elektriky by každopádně Cybertruck měl být již postaven na 800V architektuře. Tesla při posledním reportu hospodářských výsledků také uvedla, že vlastně pracuje na nové modernizované verzi vozu.

Každopádně akcie Tesla (TSLA) po pro investory neuspokojivém reportu výsledků za 3. čtvrtletí zamířily dále níže a před měsícem se obchodovaly pod hranicí 200 USD. Více než 5měsíční minima titulu přilákala nové kupce, potažmo v souvislosti s obecným listopadovým optimismem na akciových trzích si titul v poslední době výrazně polepšil. Dnes se již obchodoval i nad hranicí 250 USD, resp. až za 252,75 USD. Nicméně vidět byly již i červená čísla, aktuálně v 17:40 hod. cca 247,20 USD (+0,2 %).

Uvidíme, zda ve čtvrtek v den „D“ dojde na vybírání zisků, resp. na „pravidlo“ „Buy the rumor, sell the news“ neboli kupte fámu, prodejte zprávy/novinky.

 

 

Akcie Foot Locker rostou nejsilněji za více než rok

Zatímco v letošním roce firemní zprávy, potažmo předcházející reporty čtvrtletních výsledků amerického prodejce obuvi a oblečení Foot Locker (FL) měly za následek vždy kurzový propad jeho akcií, dnes je tomu přesně naopak. Lucemburská investiční společnost Daniela Křetínského a Patrika Tkáče VESA Equity Investments (dále jen VESA) díky tomu dnes zaznamená výrazný účetní vzestup svého majetku, potažmo umazání ztrát na své nemalé investici. VESA by dle všeho totiž nadále měla vlastnit téměř 11,47 mil. akcií Foot Locker. Tedy s 12,3% podílem být největším akcionářem.

Zatímco v úterý titul na Nasdaq uzavřel na 23,84 USD, a ztrácel tak od počátku roku 37 %, dnes i atakoval hranici 29 USD. Aktuálně si mezidenně připisuje přes 17 % na 27,96 USD. Po firemních zprávách se přitom před dvěma měsíci obchodoval i za méně než 17 USD. Nevychází vlastně ani poslední pohled analytiků Citigroup, kteří v pondělí titul downgradovaly z „neutral“ na „sell“ s cílovou cenou 18 USD. Zmiňovali, že firmu čeká na konci roku „obtížné období“.

Foot Locker však zvedl celoroční výhled, když zmínil silný byznys v týdnu Dne díkůvzdání. Zatímco dříve predikoval pokles srovnatelných prodejů až o desetinu, nyní hovoří o poklesu o 8,5-9 %. Za 3. čtvrtletí pak tržby meziročně klesly o 8,6 % na 1,99 mld. USD, čímž překonaly očekávání trhu ve výši 1,96 mld. USD. Čistý zisk klesl z 96 mil. USD na 28 mil. USD, resp. na 0,30 USD/akcii. Očekávalo se nicméně jen 0,21 USD.

Firma působící také u nás globálně provozuje přes 2 600 obchodů. V příštím roce hodlá expandovat do Indie, když v tomto ohledu uzavřela dlouhodobé smlouvy s tamními lokálními prodejci Metro Brands a Nykaa Fashion.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688