ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  29.11.2023 12:36:00

Lepší práva a lepší informace pro cestující

Lepší práva a lepší informace pro cestující

Komise dnes přijala řadu návrhů, jejichž cílem je zlepšit zážitky cestujících a cestujících posílením jejich práv. Nová pravidla budou vycházet ze získaných zkušeností, včetně nedávných zkušeností s krizí COVID-19 a úpadku cestovní skupiny Thomas Cook v roce 2019, což mělo významný dopad jak na cestující, tak na cestovní trh. Zejména vyjasní pravidla týkající se náhrad, pokud jsou lety nebo multimodální cesty rezervovány zprostředkovatelem, aby byli cestující lépe chráněni před zrušením letů. Zajistí rovněž plynulejší cesty, zejména ty, které se týkají různých cestovních služeb nebo různých druhů dopravy, zajistí, aby cestující měli přístup k přímé podpoře, a lepší informace v reálném čase, například o zpoždění a zrušení spojů. Zvláštní pozornost je věnována potřebám cestujících se zdravotním postižením nebo s omezenou schopností pohybu a orientace s cílem řešit a usnadnit přechod mezi jednotlivými druhy dopravy a v případě potřeby zlepšit kvalitu pomoci.

Dnes přijaté návrhy se zaměřují na tři aspekty:

1. Silnější práva cestujících

Cestující v letecké, železniční, lodní nebo autobusové dopravě již požívají celosvětově uznávané ochrany práv cestujících v EU. Mají například nárok na přesměrování, náhradu jízdného, odškodnění a/nebo pomoc (v závislosti na okolnostech) v případě narušení cesty. Některé nedostatky v současných pravidlech však stále přetrvávají, zatímco nedostatky v provádění a prosazování brání cestujícím v tom, aby těchto práv plně využívali. Návrh revize nařízení oprávechcestujících řeší tyto problematické oblasti posílením donucovacích mechanismů a zavedením pravidel pro cestující v letecké dopravě, kteří si rezervovali lety prostřednictvím zprostředkovatele, včetně pravidel týkajících se náhrad. Návrh týkající se práv cestujících v souvislosti s multimodálními cestami rovněž poprvé stanoví nová pravidla na ochranu cestujících využívajících různé druhy dopravy, jako jsou autobusy, vlaky a letadla, a to vše během jedné cesty. Cestující budou mít práva na lepší informace před těmito cestami a během nich, včetně minimálních úseků spojení mezi různými dopravními službami. Kromě toho, pokud si zakoupili multimodální cestu na základě jedné přepravní smlouvy, budou mít nárok na pomoc dopravce v případě zmeškání spojení. Zvláštní pozornost je věnována potřebám cestujících se zdravotním postižením nebo s omezenou schopností pohybu a orientace. Osobám s omezenou schopností pohybu a orientace, které během cesty přejdou z jednoho druhu dopravy na jiný, budou dopravci a provozovatelé terminálů pomáhat v místech přestupu, když cestují na základě jediné přepravní smlouvy nebo když cestují multimodálními uzly osobní dopravy. Pokud letecká společnost uloží cestujícímu se zdravotním postižením nebo osobě s omezenou schopností pohybu a orientace povinnost cestovat spolu s někým, protože cestující potřebuje pomoc, aby splnil požadavky na bezpečnost letectví (např. při upevnění bezpečnostních pásů), bude letecká společnost povinna přepravovat doprovodnou osobu bezplatně, a je-li to proveditelné, sedadlo vedle cestujícího, kterému pomáhá. Toto právo již existuje při cestování vlakem, lodí nebo autobusem/autokarem.

2. Ochrana cestujících, kteří cestují soubornými službami

Díky revizi směrnice o souborných službách pro cesty z roku 2015 bude ochrana cestujících, kteří cestují, v budoucnu účinnější, zejména během krizových situací, poučit se z pandemie COVID-19. Navrhované změny poskytnou cestujícím silnější a jasnější práva a vyjasní povinnosti a povinnosti organizátorů souborných služeb.

Některá nová pravidla se týkají:

  • Pokud jde o vrácení peněz, existuje řetězec poskytovatelů služeb, organizátorů souborných služeb a cestujících. Cestující budou mít i nadále nárok na vrácení peněz do 14 dnů. To bude usnadněno, protože organizátoři souborných služeb, z nichž většinu tvoří malé a střední podniky, budou mít právo na vrácení peněz od poskytovatelů služeb do 7 dnů. Skutečnost, že obdrží vrácení peněz do jednoho týdne, jim umožňuje vrátit peníze svým zákazníkům celkem do dvou týdnů.
  • Zálohy hrazené cestujícími za souborné služby nesmí být vyšší než 25 % ceny souborných služeb, s výjimkou případů, kdy pořadatelé nesou náklady, které odůvodňují vyšší zálohu, například proto, že musí letecké společnosti zaplatit celou cenu letenky předem. Organizátoři nesmí o celkovou platbu požádat dříve než 28 dnů před zahájením poskytování souborných služeb.
  • Cestující, kterým je nabízen poukaz, obdrží jasné informace o tom, že mohou trvat na vrácení peněz, a budou informováni o vlastnostech poukazu před jeho přijetím. Tyto poukázky budou automaticky vráceny, pokud nebudou použity před koncem doby jejich platnosti. Na poukázky a práva na vrácení peněz se navíc bude vztahovat ochrana pro případ platební neschopnosti.
  • Jasnější informace: Turisté obdrží jasné informace o tom, zda kombinace cestovních služeb představuje souborné služby, kdo nese odpovědnost v případě problémů, a o svých právech jakožto cestujících v rámci souborných služeb.

3. Lepší multimodální informační služby o cestování a vytvoření společného evropského datového prostoru pro mobilitu

Multimodalita nebo kombinace druhů dopravy může snížit celkové emise z dopravy tím, že cestujícím umožní zvolit si nejúčinnější a nejudržitelnější druh dopravy. Revize nařízení v přenesené pravomoci o multimodální informační službě o cestování (MMTIS) v celé EU usnadní cestujícím prostřednictvím informačních služeb o cestování informace o různých druzích dopravy v reálném čase a přístup k aktuálním informacím v reálném čase během cesty, například o zpoždění a zrušení spojů. Budou rovněž k dispozici nové druhy informací, jako je to, zda lze jízdní kola přepravit do vlaku, a informace o přístupnosti, a to i pro cestující se zdravotním postižením nebo s omezenou schopností pohybu a orientace.

V souladu s Evropskou strategií pro data a podporovanou programem Digitální Evropa usnadní dnes přijatá iniciativa týkající se společného evropského datového prostoru pro mobilitu (EMDS) přístup, sdružování a sdílení dat ze stávajících a budoucích zdrojů dat o dopravě a mobilitě. Umožní přístup k údajům v reálném čase a jejich sdílení, což cestující veřejnosti umožní udržet si aktuální informace o dopravní situaci a dopravních podmínkách, což jí umožní lépe plánovat své cesty. Rovněž umožní veřejným a soukromým subjektům rozvíjet inovativní dopravní služby a vytvářet dopravní politiku založenou na datech.

Pozadí

Na 13 miliard cestujících, kteří v EU každoročně cestují letadlem, vlakem, autokarem, autobusem nebo trajektem, se vztahují práva cestujících v EU a mnoho dalších využívá místní dopravu. Očekává se, že tato částka dosáhne 15 miliard do roku 2030 a téměř 20 miliard do roku 2050.

Strategie EU pro udržitelnou a inteligentní mobilitu je plánem Komise k dosažení ekologické a digitální transformace. Tyto dvě iniciativy jdou ruku v ruce, neboť digitalizace zvyšuje účinnost a flexibilitu, což snižuje emise z dopravy. Strategie stanoví, jak do roku 2050 dosáhnout 90 % snížení emisí z dopravy, a stanoví klíčové milníky, jako je zavedení automatizované mobility ve velkém měřítku do roku 2030.

Pro více informací

2023 Návrh na změnu směrnice o souborných cestovních službách

Internetové stránky – směrnice o souborných službách pro cesty

Otázky a odpovědi týkající se přezkumu rámce pro práva cestujících

Otázky a odpovědi týkající se revize nařízení v přenesené pravomoci o multimodální informační službě o cestování (MMTIS) v celé EU a o společném evropském datovém prostoru pro mobilitu

Otázky a odpovědi týkající se revize směrnice o souborných cestovních službách

Informativní přehled

Media

Train passengers at the train station in Leipzig 2023-11-27

Quote

Vítám dnes přijatý soubor opatření v oblasti práv cestujících, jehož cílem je lépe chránit cestující před narušením cesty. Nový rámec zejména zajistí hladší cesty, zejména ty, které zahrnují různé cestovní služby nebo různé druhy dopravy, zajistí, aby cestující měli přístup ke službám a pomoci, kterou potřebují, a lepší informace v reálném čase, například o zpoždění a zrušení spojů. Pobídky k multimodálním cestám jsou o to důležitější, že tento druh cestování je udržitelnější a účinnější, což vede ke snížení emisí z dopravy, a přispívá tak k našim cílům Zelené dohody.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2023-11-28

Propuknutí pandemie COVID-19 otřáslo odvětví cestovního ruchu a všem připomnělo, že je důležité vždy zaručit silná práva spotřebitelů. Během pandemie čelili spotřebitelé hromadným rušením nebo problémům, pokud jde o vracení peněz cestovními kancelářemi a cestovními kancelářemi za zrušené souborné služby. Z těchto nedostatků jsme vyvodili závěry v této revizi směrnice o souborných službách pro cesty a rozhodli jsme se zvýšit ochranu cestujících. Nová pravidla poskytnou cestujícím při rezervaci souborných služeb více práv a jasnějších informací. Budou existovat jasná pravidla pro poukazy. Rovněž budeme mít právo na vrácení peněz, které by bylo odolné vůči odchylce. S tímto návrhem vidíme konkrétní řešení konkrétních problémů.
Didier Reynders, komisař pro spravedlnost 2023-11-28

EU má nejsilnější rámce pro práva cestujících na světě, což však neznamená, že bychom neměli dělat ani lépe a poučit se z více než desetiletých zkušeností v této oblasti. Kromě zlepšení způsobu, jakým jsou stávající pravidla uplatňována a prosazována, usilujeme o odstranění tří hlavních nedostatků v těchto návrzích: Zaprvé zajistit, aby cestující byli při rezervaci svých jízdenek u zprostředkovatelů stejně dobře chráněni a aby o ně bylo postaráno; za druhé, rozšířit ochranu na cestující, kteří v rámci jedné cesty kombinují různé druhy dopravy; a zatřetí zvýšit zvláštní pomoc pro cestující se zdravotním postižením a zajistit, aby bylo respektováno jejich právo na důstojné cestování.
Adina Văleanová, komisařka pro dopravu 2023-11-28

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688