Město Nymburk (mesto-nymburk.cz)
Z regionů  |  29.11.2023 11:11:00

Nymburské krematorium projde rekonstrukcí. Změnou projde nejen exteriér, ale i interiér. Historicky důležité prvky národní kulturní památky města Nymburka budou zachovány

🕯🪦 Nymburské krematorium projde rekonstrukcí. Změnou projde nejen exteriér, ale i interiér. Historicky důležité prvky národní kulturní památky města Nymburka budou zachovány.👏

Více informací se dozvíte v tiskové zprávě: https://bit.ly/TZ_krematorium

Nymburské krematorium projde rekonstrukcí

Architektonicky významná kulturní památka se dočká rekonstrukce. Změnou projde nejen exteriér, ale i interiér. Historicky důležité prvky národní kulturní památky města Nymburka budou zachovány.

„Město Nymburk má k dispozici architektonickou studii a nyní probíhají projekční práce. Současně připravujeme žádost o dotační prostředky z podpory národních kulturních památek. Její výše by mohla dosáhnou až 75 % uznatelných nákladů. Celková rekonstrukce je vzhledem k časové a finanční náročnosti plánována do třech navazujících etap,“ vysvětlil místostarosta Zdeněk Vocásek.

Na architektonické studii město, které je investorem, úzce spolupracovalo nejen s jejím autorem Ing. arch Tomášem Podrázským, ale i s Národním památkovým ústavem a památkáři krajského úřadu, do jejichž pravomoci národní kulturní památka spadá.


Celková stavba by měla po rekonstrukci působit uceleným a čistším dojmem a nebude chybět ani zvon na střeše krematoria navržený přímo Feuersteinem. Interiéry budou rekonstruovány tak, aby zůstaly zachovány původní historické prvky.

Krematorium je jedinou nymburskou národní kulturní památkou a jeho rekonstrukce byla dlouho odkládána. Celkově dojde k rehabilitaci hlavního objektu. Vnější vzhled budovy se změní především u severní přístavby z padesátých let minulého století, kde dojde k celkovému snížení stavby a sedlová střecha bude nahrazena střechou plochou. Tento krok dává ještě více vyniknout původnímu objektu z roku 1924, který je pokládán za nejvýznamnější dílo českého architektonického purismu. Cílem úpravy interiéru bylo především vytvoření komfortnějšího zázemí pro pozůstalé a zřízení výstavních prostor s expozicí věnovanou především Bedřichu Feuersteinovi,“ vysvětlila místostarostka Stanislava Tichá

Budova nymburského krematoria byla vystavěna nymburskou firmou arch. Emila Prücknera. Autorem návrhu je architekt Bedřich Feuerstein a dr. Bohumil Sláma. Na počátku 50. let 20. století byla severní technická část rasantně přebudována do dnešní podoby. V roce 2017 byl objekt prohlášen za národní kulturní památku.

Bedřich Feuerstein byl absolventem vyšší nymburské reálky, je mezinárodně uznávaný nejen jako architekt, ale i divadelní výtvarník, scénograf, malíř a kreslíř. Narodil se 15.1.1892 v Dobrovici a zemřel tragicky 10.5.1936 v Praze. Pochován je v rodinné hrobce na Loučeni. Jeho tvorba je ovlivněna kubismem a klasicismem a později purismem. Z cest po Evropě se dochovala řada kreseb, stejně tak i z Nymburka.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688