kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  29.11.2023 13:18:00

Na záchranu a obnovu památek rozdělí kraj 15 milionů korun

 

Patnáct milionů korun. Taková je částka, kterou kraj rozdělí prostřednictvím dotačního programu 7.2 Záchrana a obnova památek v Libereckém kraji. Je určena pro zájemce, kteří usilují o zachování a obnovu movitých i nemovitých kulturních památek na území Libereckého kraje.

„Po celou dobu, kdy jsem náměstkyní, pod kterou spadá i památková péče, se společně s kolegy z rady a odboru snažíme o maximální možnou podporu obnov památek. Letos se, díky dobrému hospodářskému výsledku kraje, podařilo pokrýt všechny žádosti, které splnily požadovaná kritéria. Pro příští rok máme v rozpočtu v dotačním programu na obnovu památek 15 milionů korun. Věřím, že i tentokrát nebude o žadatele nouze. Jsem velmi ráda, že se i díky Libereckému kraji daří památky obnovovat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V programu došlo v rámci reakce na rostoucí ceny na stavebním trhu k navýšení minimální i maximální hranice částky, o kterou se lze v rámci programu ucházet. Nejméně je nyní možné žádat šedesát tisíc korun a nanejvýš o čtyři sta tisíc. Je to. Žádosti lze podávat od 15. ledna do 12. února příštího roku.

Žadateli mohou být vlastníci kulturních památek na území Libereckého kraje, případně fyzické či právnické osoby se souhlasem vlastníka kulturní památky s uskutečněním zamýšleného projektu. Dotaci v rámci programu nelze poskytnout na obnovu kulturních památek ve vlastnictví Libereckého kraje nebo České republiky, to znamená, žadatelem nemůže být ani příspěvková organizace, jejímž zřizovatelem je Liberecký kraj nebo stát.

Za posledních jedenáct let přispěl Liberecký kraj na obnovu kulturních památek v regionu prostřednictvím dotačního programu částkou přesahující 114 milionů korun, přičemž celkem se dočkalo podpory 590 projektů. Záchrany se dočkaly například varhany v kostele Navštívení Panny Marie Královny hor v Bozkově, obnovou prošla horní část věže kostela svatého Archanděla Michaela v Rokytnici nad Jizerou, opravy střechy a sanace trhlin ve zdech provedli dělníci na kostele svatého Mikuláše v Turnově.


 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688