Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Doprava  |  29.11.2023 11:00:31

Dostavba Pražského okruhu už měla být dávno hotová, myslí si 88 % respondentů


Dostavba Pražského okruhu vstoupila do další fáze. Projekt čeká na posouzení dokumentace EIA Ministerstvem životního prostředí. Podle většiny Pražanů a Středočechů už měl být okruh, ale dávno hotov. Je o tom přesvědčeno 9 z 10 obyvatel regionu. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK mezi pražskými a středočeskými obyvateli

Při hodnocení různých názorů na Pražský okruh a na jeho dostavbu, je jednoznačný souhlas s tím, že Pražský okruh už měl být dávno hotov (88 % souhlasí, 2 % nesouhlasí) a naopak za zbytečný jej považuje pouze 5 % respondentů, 5 % nemá jasný názor.

Značný souhlas vyjádřili účastníci průzkumu s tím, že dostavba okruhu může výrazně zrychlit dopravu (87 %), může pomoci s nákladní dopravou (81 %) a s uvolněním komunikací ve vnitřní Praze (80 %). Může také pomoci zlepšit stav ovzduší v Praze (66 %). Naopak s názorem, že dostavba nijak neovlivní dopravní situaci v Praze, souhlasí pouze 12 % dotázaných.

Ti, kteří okruh využívají, vyjádřili při hodnocení vybraných charakteristik okruhu nejvyšší spokojenost s jeho návazností na dálniční síť (82 % spokojeno) i na místní komunikace (80 % spokojeno). Spokojenost je také s infrastrukturou (77 % spokojeno), s kvalitou vozovky (74 % spokojeno) i s časovou úsporou (65 % spokojeno).

Ve všech sledovaných oblastech hodnocení důležitostí dostavby okruhu výrazně převažuje názor, že dostavba Pražského okruhu je pro řešení situace v dané oblasti důležitá, a to i pro osobní a nákladní dopravu, pro obyvatele Prahy i okolí a také pro městskou hromadnou dopravu.


Je podle vás dostavba Pražského okruhu důležitá?

 

Zájem o dostavbu Pražského okruhu je vysoký, pouze 12 % respondentů uvedlo, že je tato problematika vůbec nezajímá. Naproti tomu informovanost o dostavbě Pražského okruhu je vnímána spíše jako nedostatečná – 57 % uvedlo, že nemá dostatek informací. I proto bude do konce letošního roku na adrese www.prazskyokruh.info spuštěn web se všemi důležitými informacemi k dostavbě Pražského okruhu. Novinky je také možné sledovat na Facebooku.

O tom, kudy má Pražský okruh vést, má základní informace alespoň polovina dotázaných, ale pouze 6 % respondentů uvedlo, že má přesné informace.

 

 

Využíváte jako řidič či pasažér Pražský okruh?

 

„Lidí, kteří si uvědomují, že Pražský okruh je klíčovou stavbou na dálniční síti, která pomůže nejen dopravě v Praze, postupně přibývá. Opodstatněné požadavky zástupců dotčených městských částí, měst a obcí či samotných občanů respektujeme a snažíme se o maximální snížení negativních dopadů díky nejrůznějším kompenzačním opatřením. Většina diskusí ohledně okruhu i přes výhrady odpůrců probíhá konstruktivně a většina lidí rozumí tomu, že bez dostavby okruhu doprava v Praze a její aglomeraci bude kritická,“ komentoval aktuální situaci Radek Mátl, šéf Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Dostavba Pražského okruhu je rozdělena na několik úseků – konkrétně na severu Prahy 518 (Ruzyně – Suchdol), 519 (Suchdol – Březiněves) a 520 (Březiněves – Satalice). S ohledem na dostavbu byla pro úseky 518 a 519 podána na Ministerstvo životního prostředí žádost o vydání závazného stanoviska EIA, část 520 bude následovat. V případně jihovýchodní části okruhu část 511 (Běchovice – D1) probíhají výkupy pozemků a je podaná žádost o stavební povolení.

 

O průzkumu

Sběr dat byl realizován prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI) na internetovém panelu agenturou STEM/MARK

Cílová skupina: obyvatelé Prahy a Středočeského kraje ve věku 18+

Vzorek: 1000 lidí

www.prazskyokruh.info

Martin Opatrný

Mluvčí dostavby Pražského okruhu






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688