Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, stoupl o 0,24 % a zakončil obchodování na 35 416,98 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,10 % na 4 554,89 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvedl o 0,29 % na 14 281,76 bodu. Index volatility VIX zůstal beze změny na 12,69 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o šest bazických bodů na 4,325 %. Ceny ropy se zvedly o dvě procenta, zlato i stříbro přidaly procento a půl a bitcoin zdražil o bezmála dvě procenta na zhruba 37 870 USD.

S&P 500 28. 11. 2023

"I maratonští běžci si musejí dát pauzu, aby se nadechli a napili vody. To ale neznamená, že závod skončil," konstatoval analytik Oliver Pursche ze společnosti Wealthspire Advisors. "Listopad byl pro akcie velice silný a investoři mají všechny důvody pro to, aby si do konce roku zachovali optimismus."

Trh před zasedáním měnového výboru Fedu, které se bude konat příští měsíc, pečlivě vyhodnocuje výroky zástupců centrální banky. Naprostá většina investorů má za to, že Fed příští měsíc ponechá úrokové sazby beze změny.

Člen Rady guvernérů Fedu Christopher Wall uvedl, že je "stále více přesvědčen", že současná úroveň základní úrokové sazby centrální banky je dostatečně restriktivní. Naznačil dokonce možnost snížení sazeb v nadcházejících měsících, pokud by inflace nadále klesala blíže k 2% cíli Fedu. Členka Rady guvernérů Fedu Michelle Bowmanová naopak naznačila, že pro další snížení inflace může být potřeba další zvýšení úroků.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍ SEANCE NA WALL STREET: https://www.investicniweb.cz/americke-akcie-28-listopadu-2023