mpo.cz (MPO)
Investice  |  29.11.2023 00:03:57

Ministr Síkela podepsal s kanadskou provincií New Brunswick druhé Memorandum o porozumění v oblasti energetiky

 
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a ministr pro přírodní zdroje a rozvoj energie kanadské provincie New Brunswick Mike Holland uzavřeli druhé Memorandum o porozumění v oblasti energetiky. Druhé Memorandum rozvíjí spolupráci mezi Českou republikou a provincií zejména v oblasti zkapalněného zemního plynu.

Memorandum navazuje na první Memorandum o porozumění v oblasti energetiky, které ministr Síkela podepsal loni v červnu a rozvíjí spolupráci mezi oběma stranami o LNG. Je to právě zkapalněný zemní plyn, který je a bude jako přechodný zdroj energie klíčový pro zvýšení energetické bezpečnosti. Druhé memorandum zdůrazňuje potenciál rozvoje těžby zemního plynu v New Brunswicku.

Memorandum se zaměřuje na přetrvávající potřebu LNG, pravidelné sdílení informací, zprostředkování jednání, návštěv a fór mezi zúčastněnými stranami. „Po energetické krizi v Evropě způsobené ruskou válkou na Ukrajině se soustředíme na zvýšení naší energetické bezpečnosti a zároveň na přechod na bezemisní ekonomiku. Jsem rád, že můžeme nadále rozvíjet spolupráci s New Brunswickem, protože Kanadu a její provincie vnímáme jako klíčové partnery, což se potvrdilo i při mé návštěvě Kanady letos v červnu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Poptávka po zemním plynu celosvětově roste a vzhledem k jeho roli přechodného paliva na cestě k čistému průmyslu očekáváme, že zájem o něj poroste i nadále. New Brunswick se může stát lídrem v přechodu na čistou energii a pomoci zemím, jako je Česká republika pokrýt jejich energetické potřeby a zároveň snížit emise skleníkových plynů,“ řekl Mike Holland, ministr pro přírodní zdroje a energetický rozvoj.

Memorandum o porozumění oba ministři podepsali v Paříži na Worlds Nuclear Exhibition (WNE), největším veletrhu zaměřeném na jadernou energetiku na světě. Ministr Síkela zde vystoupil na panelové diskuzi společně s francouzskou ministryní pro energetickou tranzici A. Pannier-Runacher, komisařem T. Bretonem či generálním ředitelem Mezinárodní agentury pro atomovou energii R. M. Grossim. Při svém vystoupení ministr zdůraznil roli jaderné energie pro dekarbonizaci hospodářství a představil české plány v oblasti rozvoje a podpory jaderné energetiky včetně zajištění lidských zdrojů.

Ministr rovněž zahájil českou národní expozici na WNE, která představuje důležitý nástroj proexportní prezentace schopností českých společností. Na závěr se společně se zástupci českého průmyslu setkal se zástupci uchazečů o výstavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688