Saxo Bank (Saxo)
Komodity  |  28.11.2023 17:45:10

Výprodej ropy zpomalil; vysoká poptávka po obilí

Naše týdenní zpráva COT (Commitment of Traders) se věnuje pozicím, které drželi hedgeové fondy a další spekulanti ve futures na různé komodity, cizí měny a dluhopisy, a jejich změnám v týdnu končícím úterým 14. listopadu, tedy v týdnu, kdy akciové trhy dál posilovaly poté, co neočekávaně slabé údaje o americké ekonomice podpořily rostoucí přesvědčení, že agresivní navyšování sazeb ze strany Federálních rezerv může skončit měkkým přistáním. Také komoditní sektor zaznamenal mírný vzestup. Během tohoto nejednoznačného týdne se 15 ze 24 komodit obchodovalo výš. Nejlépe si vedly obilí, ropa a kovy jako měď a stříbro.

Toto shrnutí se věnuje pozicím, které hedgeové fondy držely ve futures na komodity, cizí měny a dluhopisy, a změnám, které v nich prováděly v týdnu končícím úterým 14. listopadu. Tedy v týdnu, kdy akciové trhy dál posilovaly poté, co neočekávaně slabé údaje o americké ekonomice podpořily rostoucí přesvědčení, že agresivní navyšování sazeb ze strany Federálních rezerv může skončit měkkým přistáním. Výnosy z dluhopisů pokračovaly v započatém propadu a dolar dál oslaboval. Komoditní sektor vysílá nejednoznačné signály, posílení drahých kovů a zemědělských plodin vyvážilo ztráty v oblasti energetiky a průmyslových kovů.

Komoditní sektor:

Komoditní sektor zaznamenal mírný vzestup. V tomto nejednoznačném týdnu se obchodovalo výš 15 ze 24 komodit. Nejlépe si vedly obilí, ropa a kovy jako měď a stříbro. Potenciální negativní dopady slabšího růstu na poptávku pomohly vykompenzovat vyhlídky na zastavení růstu sazeb a s tím spojené nižší náklady na financování. Obavy ohledně jihoamerického počasí zvýšily cenu kukuřice a sójových bobů.

Spekulanti jako hedgeové fondy a CTA na to zareagovali tak, že se začali zbavovat nadbytečných expozic v ropě, a WTI i Brent tak navzdory drobnému výkyvu dál trpí ztrátou tempa. V případě kovů byl vývoj nejednoznačný, u zlata sice došlo k vybírání zisků, ale nedoceněnému stříbru se konečně podařilo přilákat novou poptávku. Krátké pozice v platině dosáhly 14měsíčního maxima a krátké pozice v mědi poskočily o 49 %, takže obchodníci nebyli připravení na posílení na konci týdne.

K největšímu posílení došlo u obilnin. Obavy ze sucha ve velkém brazilském státě Mato Grosso totiž zhoršily očekávanou úrodu sójových bobů, a tedy i dostupnost sójového oleje a sójového šrotu, což jsou dva futures kontrakty, které si v tomto týdnu vedly nejlépe.

Energetika:

Osmitýdenní výprodej ropy WTI a Brent vykazuje známky zpomalení. Čisté dlouhé pozice klesly ve sledovaném období o 47 % na 295k lotů. Dlouhé pozice v topných olejích klesly o 44 % a zvýšila se poptávka po produktech obchodovaných v NY. Kvůli rekordní produkci a slabé poptávce způsobené počasím došlo ke snížení dlouhých pozic v zemním plynu

 

Kovy:

Po téměř rekordní nákupní horečce z předchozích tří týdnů došlo k uzavírání dlouhých pozic ve zlatě a pozornost se přesunula k nedoceněnému stříbru. Propad platiny na 13měsíční minimum pomohl zvýšit čisté krátké pozice na 14měsíční maximum. U mědi, která se pohybovala v úzkém pásmu, došlo k uzavírání dlouhých pozic, takže čisté krátké pozice stouply o 49 %. 

 

Obchodníci s obilím začali ve velkém nakupovat, sójové boby a sójový šrot se nakupují už čtvrtý týden. Nové nákupy snížily čisté krátké pozice v kukuřici o 3 %, ale u pšenice to tak jasné nebylo. Nákup chicagské byl vyvážen prodejem kansaské.

U měkkých komodit  dosáhly čisté dlouhé pozice v kávě 24k lotů. Před pěti týdny se přitom mohla káva chlubit čistou krátkou pozicí 29k lotů. Jinak byl největší změnou výprodej cukru (z -16,6k na 184,2k) a bavlna se překlopila zpět do čistých krátkých pozic (z -14,6 k na -5,9k). 

   

V případě forexu se zvyšovaly všechny pozice, dlouhé i krátké. Velké nákupy EUR a MXN částečně vykompenzovaly prodej zbylých šesti IMM futures. Navzdory tomu, že ve sledovaném týdnu došlo k celkovému oslabení dolaru, vzrostly hrubé dlouhé dolarové pozice o 11 % na 12,7 miliardy USD, tedy nové čtrnáctiměsíční maximum. Krátké pozice v JPY a CAD dosáhly šestiměsíčního maxima na 158k a 70k a krátké pozice v CHF na 20k dokonce 17měsíčního.

V případě dluhopisů byly nákupy dvouletých, pětiletých a T-bondů ze strany kapitálových fondů částečně vyváženy prodejem desetiletých dluhopisů a deseti a třicetiletých Ultra T-bondů. Celkově klesla DV01 (hodnota změny o 1 bp) o 1 milion USD na -425 milionů a investiční manažeři a další sledované subjekty drží odpovídající dlouhé pozice.

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank 

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě, tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů. Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.


Skupina Saxo Bank je přední fintech specialista, který přináší lidem investiční příležitosti na kapitálových trzích. Jako globální lídr v oblasti investic a obchodování s různými aktivy usiluje o realizaci své vize umožnit lidem naplňovat vlastní finanční aspirace.

Společnost Saxo byla založena v dánské Kodani v roce 1992 a stala se jednou z prvních finančních institucí, které nabídly platformu pro online obchodování, jež dává běžným investorům k dispozici stejné nástroje a stejný přístup k trhům, jaký mají profesionální obchodníci, velké instituce a manažeři investičních fondů. Jako nejpokrokovější banka, která představuje pro klienty nejlepší možnou volbu, nabízí Saxo široký přístup na globální kapitálové trhy napříč všemi třídami aktiv a umožňuje jim obchodovat z jediného maržového konta s více než 40 000 instrumenty ve více než 20 jazycích. Skupina Saxo Bank má více než 120 partnerů mezi finančními institucemi, a umožňuje tak nabídnout klientům komfortnější investování prostřednictvím technologií otevřeného bankovnictví. Saxo svým klientům a partnerům přináší nástroje, platformy a znalosti.

Skupina Saxo Bank je držitelem čtyř bankovních licencí a je regulovaná v celosvětovém měřítku. Saxo je globální společnost s lokálním zastoupením, celková hodnota aktiv jejích klientů přesahuje 45 miliard EUR a zaměstnává více než 2100 odborníků ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Amsterdamu, Curychu, Dubaje, Šanghaje, Hongkongu a Tokia. Servis pro klienty ve střední a východní Evropě zajišťuje centrála Saxo Bank v Praze.

Dánská banka pro investory a tradery

Saxo Bank je důvěryhodná dánská banka pro investory a tradery, kterým poskytuje již více než 30 let prvotřídní obchodní platformu se všemi třídami aktiv a více než 71 000 instrumenty. Kromě investičních nástrojů můžete využít službu půjčování cenných papírů nebo úročení volné hotovosti v 18 různých světových měnách.

Více informací na:www.saxobank.cz/cs-cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688