Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  27.11.2023 16:56:00

Středočeský kraj daruje 4,5 mil. korun na nákup techniky pro policii, ta peníze využije na výcvik ve virtuální realitě, drony, POL-POINTY i nácvik první pomoci

Celkem 4,5 mil. korun Středočeský kraj daruje Krajskému ředitelství policie na zlepšení podmínek při plnění úkolů zajištění bezpečnosti v kraji. Dar je v souladu s Memorandem o spolupráci mezi Středočeským krajem a středočeskou policií, které obě strany uzavřely v listopadu 2021. Poskytnutí daru dnes schválilo krajské zastupitelstvo.

Jsem ráda, že se opět budeme jako kraj podílet na vylepšení podmínek policistů, a tím přispějeme k zajištění větší bezpečnosti obyvatel. Podporujeme nákup moderního vybavení, aby řidiči například nemuseli čekat v dlouhých kolonách na to, než se vyřeší dopravní nehoda, protože místo rychle nasnímkuje a zaměří bezpilotní dron, s policií mohou lidé kdykoli řešit své záležitosti online prostřednictvím projektu virtuální policie POL-POINT, ale také jim je v případě nouze poskytnuta policisty profesionální první pomoc, na kterou jsou proškolováni a mají potřebné vybavení včetně defibrilátorů ve svých vozidlech. Na to všechno slouží peníze, které od roku 2021 z rozpočtu kraje uvolňujeme. V prvním roce to byly 4 miliony korun, loni to bylo 4,5 milionu korun a nyní jsme schválili opět dar ve výši 4,5 mil. korun. Nově navíc poslouží i na výcvik policistů ve virtuální realitě,“ vysvětlila hejtmanka Petra Pecková.

Jedním z projektů, které od počátku podporuje Středočeský kraj, je právě pořízení techniky pro zpracování míst dopravních nehod za využití bezpilotních prostředků a satelitních stanic. Hlavním cílem je zrychlení dokumentace míst dopravních nehod a zrychlení obnovení dopravy tak, aby provádění úkonů PČR co nejméně omezilo veřejnost. Rutině se drony využívají v preventivním projektu, jehož cílem je měření rychlosti a bezpečné vzdálenosti vozidel, což výrazně snižuje dopravní nehodovost a zvyšuje bezpečnost na silnicích. Drony se kromě toho využívají i k dokumentování míst trestné činnosti a mimořádných událostí, jako například havárií nebo požárů, pátrání po osobách v nepřístupném terénu apod. K celoplošnému rutinnímu využití v rámci celého kraje a nutné obměně je nezbytné dokoupení vybrané techniky.

Peníze od kraje poslouží také na nezbytnou obměnu techniky a pro udržitelnost projektu videokonference v trestním řízení POL POINT. Systém POL POINT slouží od roku 2015 ke komunikaci občanů s policií a zvyšuje dostupnost policejní služby na teritoriu kraje. Terminály jsou v současné době na 43 místech. Pro další rozvoj projektu POL POINT, jeho smysluplné rozšíření a poskytnutí nadstandardní služby pro občany Středočeského kraje je realizován záměr na vytvoření projektové dokumentace a prototypu bezobslužného kontejneru, který by byl volně dostupný přímo z ulice. Přidanou hodnotou je i záměr na vybavení takových kontejnerů defibrilátory, čímž by se zvýšila dostupnost defibrilátorů pro veřejnost a terminál POL POINT by se stal víceúčelovým zařízením a bezpečným místem pro občany Středočeského kraje.

Z daru Středočeského kraje by policie pořídila také další speciální sluchátka pro policisty zásahové jednotky, doplnila zdravotnické prostředky pro výcvik policistů na záchranu života, tedy zejména defibrilátory, a také rozvíjela projekt rozšířené virtuální reality pro výcvik policistů a dalších složek IZS.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688