dTest (dTest, spotřebitelská organizace)
Obchod a služby  |  28.11.2023 14:57:22

Nákupy online? Prověřte si e-shop!

Vánoce jsou za rohem, začíná nákupní horečka a také honička za nejlepšími dárky. Na internetu nakupuje čím dál tím více lidí a spolu s tím bohužel dochází i k různým podvodům. Jak si vybrat spolehlivý e-shop a nenaletět na líbivé obrázky zboží, které se oproti nabídce kamenných obchodů jeví jako skvělý nákup za dobré peníze?

eshop online shop

Zpravidla nejlevnější ceny zboží nabízí e-shopy, o kterých jste mnoho neslyšeli. Ne vždy se však vyplatí u takového obchodníka nakoupit. Jak postupovat v případě neznámého e-shopu a jak jej prověřit?

Pozor na objednávky z e-shopů mimo EU

Nižší ceny jsou zpravidla vykoupeny vyšším rizikem toho, že dodání zboží či následná komunikace bude například u reklamace složitější. „Často se setkáváme s tím, že spotřebitelům od neznámých e-shopů zboží vůbec nedorazí,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Vzhledem k tomu, že tyto e-shopy bývají ve spoustě případů anonymní, je poté i vymáhání práva velmi složité. Česká obchodní inspekce může působit jen na území České republiky a pokud u e-shopu není znám provozovatel, je pro ni těžké zasáhnout. Nákup za nízkou cenu na anonymním e-shopu tak často výhodný nákup nepřinese. Naopak přijdete o peníze a dárek nikde.

Jak ověřit e-shop

Ověření e-shopu před samotným nákupem je velmi důležité. „Spotřebitelé kontrolu e-shopu před nákupem v mnohých případech podceňují, a vystavují se tak zbytečnému riziku,“ upozorňuje Hekšová z dTestu. Ověření e-shopu umožňuje tentýž internetový vyhledávač, který používáte při vyhledávání zboží. S jeho pomocí můžete najít nezávislé recenze a zjistit, zda nejsou problémy s dodáním, či řešením potencionálních problémů v rámci reklamace apod. „Komunikaci e-shopu se spotřebiteli, kteří měli nějaký problém, mohou spotřebitelé nalézt i na našich stránkách www.VaseStiznosti.cz,“ radí Hekšová.

V neposlední řadě lze využít i nezávislých recenzních portálů, které evidují stovky e-shopů. Pokud však e-shop není v žádné databázi a recenze na něj nelze najít, nákup nelze doporučit. Doporučit však můžeme důkladné prostudování obchodních podmínek daného e-shopu. V nich by měly být uvedeny veškeré informace o provozovateli včetně jeho adresy. Adresa mimo Evropskou unii může znamenat vyšší náklady na dodání (například celní poplatky), o kterých však spotřebitel musí být předem informován. Zároveň to také znamená horší vymahatelnost práva, neboť takový obchodník nebude spadat pod síť Evropského spotřebitelského centra.

E-shop je vhodné prověřit i pomocí stránek České obchodní inspekce, která eviduje rizikové e-shopy na www.rizikove.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688