praha.eu (Praha)
Z regionů  |  27.11.2023 16:41:00

Praha spustí další etapu celkové přestavby a rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově

Radní hl. m. Prahy na svém dnešní jednání odsouhlasili uskutečnění veřejné zakázky na stavbu Nátokového labyrintu – levý břeh, který je další etapou projektu celkové přestavby a rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. Samotná stavba by měla trvat zhruba 34 měsíců.

„Jsem rád, že se nám podařilo najít dodavatele pro realizaci další etapy stavby Nátokového labyrintu. Jedná se o mimořádně důležitou stavbu, která rozšíří kapacity v Ústřední čistírně odpadních vod. Kvůli rozloze Císařského ostrova je nutné vybudovat čerpací stanici, která bude mít menší rozlohu. Jedná se o kompaktní řešení, které umožní propojit několik důležitých kmenových stok, tak aby je bylo možné přímo napojit na hrubé předčištění. Vybudování šnekové čerpací stanice bude inženýrsky velice náročné. Pro život v moderní metropoli jsou tyto stavby nutné, ačkoliv nejsou na první pohled vidět,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast infrastruktury Michal Hroza.

Etapa nazvaná Nátokový labyrint – levý břeh je součástí dlouhodobého projektu celkové přestavby a rozšíření ÚČOV. Na tuto investiční akci již bylo vydáno stavební povolení a byla vypracována dokumentace pro provádění stavby.

Záměr musí na svém prosincovém zasedání ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy, následně pak pražští radní posvětí smlouvu o spolupráci se spolčeností Pražská vodohospodářská společnost a.s., jejímž předmětem bude právě zajištění realizace této veřejné zakázky. Předpokládaná doba stavby Nátokového labyrintu – levý břeh je zhruba 34 měsíců.

Hlavní přiváděcí kmenové stoky B a D, které na ÚČOV přivádějí odpadní vody z levého břehu Vltavy, jsou umístěny vertikálně níže, než hlavní kolektor stok ACK. Odpadní vody z kmenových stok B a D se tak v současné době čerpají čerpací stanicí spodního horizontu, která je umístěna na prostorově omezeném Císařském ostrově.

Aktuální investiční akce tak umožní vybudovat novou šnekovou čerpací stanici BD, kterou budou odpadní vody z kmenových stok B a D čerpány přímo na hrubé předčištění stok ACK před nátokem na hlavní čerpací stanici ÚČOV. Zároveň se také zvýší zhruba o 50 % hydraulický nátok, který je v současné době limitován hydraulickou kapacitou shybky BD.

Už v polovině letošního srpna byla Pražská vodohospodářská společnost a.s. pověřena Radou hl. m. Prahy připravit a uskutečnit také jinou etapu celkové přestavby a rozšíření ÚČOV nazvanou Stávající vodní linka. Vzhledem k tomu, že stavby budou vznikat souběžně a s ohledem na prostorovou stísněnost Císařského ostrova je naprosto nezbytné úzce koordinovat výstavbu obou investičních akci, a to jak s ohledem na nutné provozní zásahy v průběhu stavby Nátokového labyrintu – levý břeh, tak i při samotném provádění stavebních prací a pohybu stavební techniky.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688